fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Apple lonkt naar “ouderwetse radio”

Twee interessante nieuwsjes over Apple trekken dezer dagen de aandacht van de beleggers en de financiële media.  Op vrijdag verraste het bedrijf de investeerders met de aankondiging dat Apple Music vóór de kerst beschikbaar zal zijn op de Alexa Echo-apparaten van Amazon. De Echo concurreert rechtstreeks met Apple’s eigen slimme luidspreker, de HomePod. Het is tevens de eerste keer dat de streamingdienst van Apple zal kunnen worden aangestuurd door een andere virtuele assistent dan Siri.

Een tweede nieuwtje is dat het bedrijf een deal overweegt met de noodlijdende radiogroep iHeartMedia. De interesse van Apple in een van de oudste vormen van luisteren zou, naast een promotionele samenwerking, onder meer zijn ingegeven door de enorme kennis die binnen dit radiobedrijf aanwezig is op vlak van muzieksamenstelling en -programmering. In tegenstelling tot Spotify focust Apple Music minder op algoritmische aanbevelingen en meer op het menselijk benaderen van smaken. Daarnaast is er natuurlijk het streamingplatform iHeartRadio, goed voor 120 miljoen geregistreerde gebruikers.

“Ze hebben bij Apple begrepen dat het bouwen van radio meer is dan muziek in een reeks zetten. Radio wordt vaak aangedreven door sterke persoonlijkheden en merken. Via iHeartMedia kunnen ze daar echte industriële kennis over opdoen,” aldus insiders. “Radio mag dan wel wat aan kracht hebben ingeboet, er luisteren nog steeds miljoenen mensen naar de radio. Die zullen onvermijdelijk migreren naar online diensten. Ze kunnen naar Apple worden gedreven.”

Moeilijke start

In 2003 zette Apple de muziekindustrie op zijn kop met de lancering van iTunes, de digitale muziekwinkel die nauw verbonden was met zijn iPod-apparaten. Tien jaar later zag het bedrijf dat model echter bedreigd door de komst van streamingdiensten als Pandora en Spotify.

In 2014 kocht Apple voor 3 miljard dollar Beats, producent van hoofdtelefoons maar in de VS ook met een eigen streaming app op de markt. Een jaar later lanceerde Apple zijn eigen streamingservice, die onbeperkte ‘on demand’-toegang bood tot een bibliotheek met miljoenen nummers. Al kende Apple Music een moeilijke start. De interface was onhandig en kon duidelijk niet tippen aan Spotify’s geavanceerde personalisatiefuncties, die liedjes en afspeellijsten aanbevelen op basis van je luistergewoontes. Ook de online-radioservice Beats 1 sloeg niet aan, ook al werd die voorgeladen op elke iPhone en werd die bevolkt met superster-dj’s.

Drie jaar later begint Apple de kloof met Spotify stilaan te dichten. In de VS heeft Apple Music Spotify ingehaald, al blijft Pandora daar voorlopig onbedreigd de marktleider. Het aantal betalende abonnees van Apple Music zou nu 56 miljoen bedragen, tegenover 50 miljoen in mei. Spotify is niettemin de wereldleider, met 78 miljoen abonnees, en voegt wereldwijd sneller klanten toe. Het publiek van Spotify is meestal ook jonger en gebruikt de service vaker dan de oudere luisteraars van Apple Music.

“Apple wordt serieuzer”, zegt een labelmanager. “Ze komen de hele tijd met nieuwe ideeën naar ons toe, wat ze twee jaar geleden niet hadden gedaan.” Volgend jaar breidt Apple zijn online services in de VS uit met een nieuw aanbod voor videostreaming, waarmee het rechtstreeks gaat concurreren met Netflix en Amazon Prime Video.

Ecosysteem primeert

In september van dit jaar kocht Apple ook Shazam, de startup voor muziekherkenning, voor 400 miljoen dollar. Er werden ook tientallen miljoenen dollars uitgetrokken om de oprichters van Asaii, een bedrijf voor muziekanalyse, binnen te halen.

Tim Cook, grote baas van Apple, wil tegen 2020 de inkomsten uit de onlineservices als Apple Music, de App Store en Apple Pay verhogen naar 50 miljard dollar, een verdubbeling tegenover 2016. In het eerste kwartaal haalden deze diensten voor het eerst een omzet van 10 miljard dollar. Peanuts echter, ten opzichte van de winsten uit de hardware.

Kortom, muziek wordt meer en meer de sleutel om de Apple-gebruikers loyaal te houden aan hun iPhones en hen aan te zetten tot het kopen van andere apparaten, zoals de HomePod. Streamingdiensten voor muziek zijn intussen nog steeds zwaar verlieslatend, vanwege de royaltyrechten, maar in tegenstelling tot Spotify kan Apple het zich gemakkelijk permitteren om deze dienst te “subsidiëren”, omdat het geld verdient aan zijn zeer winstgevende apparaten. Cook vertelde het trouwens eerder dit jaar al in een interview: “Apple is niet in de muziek voor het geld.”


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Op een radiostation in de Verenigde Staten is vanaf deze week een wel heel aparte
Zoals gewoonlijk is wat er achter de schermen gebeurt veel interessanter (voor ons) Het blijft
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Het Avondblad van 30 november (video)

Is NRJ een nationaal radiostation?

Het Avondblad van 29 november (video)

Los40 Classic vervangt M80 in Spanje (audio)

Het Avondblad van 28 november (video)

Sluiten