RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

Antwerpen: Boete en derde VRM-waarschuwing voor FG-Xtra

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) legt FG-Xtra in Antwerpen (107 MHz) een boete op van 1.250 euro omdat die (nog steeds) zijn erkenningsdossier niet naleeft. Als dat niet gebeurt tegen uiterlijk 1 november riskeert het lokale station zijn erkenning te verliezen.

De procedure tegen gcv 107FM, de exploitant achter FG-Xtra, loopt al sinds de zomer van 2021. De klacht kwam van de vzw Radio Tele Randstad, een van vehikels uit het radionetwerk van Geert Bollé (Stadsradio Vlaanderen). De klacht werd in november 2021 ontvankelijk en gegrond verklaard en FG-Xtra kreeg tot 15 januari 2022 om zich in regel te stellen.

Met die eerste waarschuwing gebeurde niet veel, want bij de verdere opvolging door de VRM bleek dat op de Antwerpse 107.0 MHz nog steeds vrijwel enkel non-stopmuziek te horen en dat stemde “duidelijk niet overeen met de basisvoorwaarden voor erkenning, noch met de inhoud en het profiel uit het erkenningsdossier van gcv 107FM waarop het erkenningsbesluit is gesteund”.

Er volgde een tweede waarschuwing en tweede deadline, 15 mei, om het erkenningsdossier correct om te zetten in de analoge ether.

Nu is er opnieuw een opvolgingsbeslissing van de VRM. “Uit dit luisteronderzoek blijkt dat gcv 107FM in vergelijking met eerdere luisteronderzoeken, enkele aanpassingen in positieve zin heeft doorgevoerd. Zo brengt Gcv 107FM overdag elk uur nieuwsbulletins en in beperkte mate ook lokale informatie en nieuws. Zij zendt ook overdag, in een ochtendblok (drie uren) en in een middagblok (vier uren), programma’s uit met Nederlandstalige presentatie.”

“Uit het luisteronderzoek blijkt echter ook dat er nog steeds veel non-stop muziek wordt uitgezonden en er een gebrek is aan actieve programmatie. Dergelijke uitzendingen (nog afgezien van de aanwezige programma’s met Engelse presentatie of de vermeende gestructureerde eenvormigheid), stemmen niet overeen met de basisvoorwaarden voor erkenning, noch met de inhoud en het profiel uit het erkenningsdossier van gcv 107FM waarop het erkenningsbesluit is gesteund.”

En dus voldoet de programmatie, ondanks de inspanningen, volgens de VRM nog steeds niet aan het erkenningsdossier en de -voorwaarden. Aangezien het al om de derde waarschuwing gaat wordt ook een administratieve geldboete op van 1.250 euro opgelegd, samen met de verplichting om de toestand uiterlijk op 1 november 2022 te regulariseren. Daarna stelt het lokale station zich bloot aan intrekking van de erkenning. De beslissing van de VRM kun je hier downloaden.


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx