RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Dane kon stante pede zijn biezen pakken en het ochtendstokje overdragen aan zijn vakantievervanger Wietze de Jager. Nu de storm een beetje is gaan liggen komt er beetje bij beetje wat extra informatie bovendrijven over wat er nou allemaal aan de hand is daar op de Bergweg in Hillywood. Lees je even mee?

Kort samengevat: het boterde niet meer tussen Coco Hermans (zenderbaas) en Frank Dane. Regelmatig lagen ze in de clinch over van alles. De muziek. Over en weer gezeur. Die Dane zal zich nog wel eens op zijn achterhoofd krabben, want hij heeft destijds zelf samen met Coen en Sander voor gezorgd dat de vorige zendermanager Menno de Boer zijn biezen kon pakken. Althans, dat is wat ik allemaal hoor hé!

Eerlijk is eerlijk: ik was er niet bij. Maar dat doet er ook niet toe. Wat ik uit dit soort anekdotes voor een conclusie kan trekken is dat er iemand flink het baasje loopt te spelen. Omdat ze het zelf ook allemaal niet (meer) weet. Met een shitstorm in de media en onbegrip bij je luisteraars tot gevolg.

Nu zou het hier kunnen lijken dat ik een bloedhekel aan de familie Coco & Frank van ’t Hof heb. Maar dat is niet zo. Sterker nog: nodig me uit op de koffie en ik kom. Waar ik wél een hekel aan heb is dat er mensen op plekken terechtkomen die gewoon niet de juiste knowhow in huis hebben waarmee je een (landelijk) radiostation goed kunt runnen. En daarom kom ik keer op keer met mijn stokpaardje: school jezelf toch bij in dit vak. Alle kennis is te verkrijgen. Met maar gewoon wat doen op gevoel of in het geval van Dane gewoon maar ineens deze beslissing nemen duidt op onervarenheid en ondoordachtheid.

Wat Coco en de rest bij 538 zich namelijk bijvoorbeeld niet realiseren is dat je Wietze & Klaas (foto bovenaan) met een flinke achterstand het veld in stuurt. De eerste maanden van het jaar zijn traditioneel moeilijk voor 538. Sky scoort goed met Kerst en NPO Radio 2 slurpt ook een groot deel van de luisteraars op met hun Top 2000. Q doet er nog een schepje bovenop. Dit effect werkt zeker nog drie maanden door waardoor die jongens in de ochtend geheid gaan zakken. Waarna iedereen weer zegt: zie je nou wel, geen goeie keuze die twee. Slecht voor hun zelfvertrouwen, slecht voor jouw positie. Veel beter was geweest om eventjes te wachten tot het voorjaar, als de luistercijfers weer een beetje genormaliseerd zijn.

Een andere factor waarom Wietze nu zo snel op deze plek gezet is, is dat hij toch echt een paar maanden terug gevraagd is om bij 3FM de paar overgebleven luisteraars wakker te maken. Zoals hier eerder al te lezen was. Ook Sky was geïnteresseerd in hem. Destijds met Mattie, maar zonder mocht ie ook komen. Dus: je hebt bonje met Dane, je hebt een Wietze die ontevreden is en naar het schijnt ook nog in zijn contract heeft staan dat hij een drivetime show mag doen, dan kun je bijna niet anders dan deze snelle move maken, ongeacht de bizar slechte timing. 

Wat me ook nog ter oren kwam is dat Mark Labrand op z’n flikker heeft gekregen omdat hij, zonder overleg, een interview met me had voor de Spreekbuis podcast. Wees blij dat ik de moeite neem een van je jocks wat extra diepgang te geven. Omdat ik hier mijn waarheid verkondig ben ik ineens de boeman? En nee, ik ben niet altijd negatief over alles wat met Talpa of 538 te maken heeft. Zo was ik de meest positieve van het stel bij RTL Boulevard, over de start van Wietze & Klaas vorige week maandag.

Ook in De Telegraaf heb ik wat goede en verbeterpunten aangestipt. Mijn laatste tip van de dag: ga niet het baasje spelen over creatieve mensen. Zo dwing je geen respect af. Vraag wat ze nodig hebben om op hun best te zijn. Ja als je als baas 538 weer op tien procent marktaandeel hebt gekregen kun je zeggen ‘geen discussie, zo gaan we het doen’. Tot die tijd maar beter niet teveel het dwingelandje uit hangen, anders ben jij dadelijk de volgende die ‘ineens’ uit haar functie ontheven wordt.

Patrick Kicken
Foto bovenaan: credits 538


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Het lijkt allemaal zo makkelijk, goede radio maken’

Zit je ook zo te genieten van de sfeer met kerst? OK, we mogen nergens Lees verder

Heeft de radio nog wel toekomst?

Het is de vraag die me het meest gesteld wordt als ik met collega’s of Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x