RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Analyse: waarom VRM niet om Norkring heen kon

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Norkring België zal de nieuwe mux 5A/5D voor DAB+ normaal gezien al tegen eind februari 2019 volledig hebben uitgerold over heel Vlaanderen, zo blijkt toch uit de vergelijkende toets waarop de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) zich baseerde om ook deze vergunning toe te wijzen aan de Noors-Belgische operator. Wij namen het onderzoeksrapport van de VRM wat grondiger onder de loep.

De technische en financiële dossiers van de drie kandidaten – TVV Digitaal, Norkring België en Broadcast Technology & Development (bekend als Broadcast Partners, dus we gebruiken die naam) – bleken op heel wat vlakken redelijk evenwaardig.

Zowel Norkring als TVV Digitaal zegden in hun dossier dat ze vier maanden na het verkrijgen van de vergunning het volledige netwerk operationeel kunnen hebben. In principe zou Norkring de nieuwe mux 5A/5D dus al eind februari 2019 volledig in de lucht moeten hebben. Opmerkelijk is dat Broadcast Partners (BP) hierin flink afweek, want daar rekende men liefst 16 maanden om het netwerk (met weliswaar 33 zendstations, tien meer dan Norkring en dertien meer dan TVV) volledig uit te rollen.

In een eerste fase, beschikbaar na ongeveer 4,5 maanden, zou BP slechts zes radiostations een plekje hebben kunnen geven op de mux (omwille van het technische principe: hoe voller de mux is, hoe minder ver de zenders dragen). Die trage uitrol kost BP een kostbare anderhalve punt. Norkring kreeg een extra punt vanwege zijn vele al beschikbare zendersites. Norkring was dan weliswaar de mindere van de drie bij de beoordeling van de optimale verdeling van de masten, maar op vlak van ontvangstgarantie (criterium 5) komt Norkring dan weer als beste uit de bus.

Inzake contracting is, volgens de VRM, Norkring de meest transparante en eenvoudige operator. Norkring zegt over een contractuele wachtlijst te beschikken voor zowel 11A (indien er op deze mux ruimte zou vrijkomen) als voor het netwerk 5A/5D, zodra dit operationeel wordt. Overigens zijn die contracten, die technisch toch wel behoorlijk complex zijn, bij Norkring uitsluitend in het Engels, waar het bij TVV en BP om Nederlandstalige contracten gaat.

Eerst komt, eerst maalt

Alle drie gingen ze in hun aanvraag voor het principe “first come, first served”, waarbij enkel uitzondering wordt gemaakt voor de netwerkradio’s die decretaal verplicht worden om (ook) uit te zenden via DAB+. Bij de verdeling van de beschikbare capaciteit gaf TVV Digitaal aan dat het een inhoudelijke parameter zou hanteren, om zo een goede spreiding van de formats te garanderen. De VRM stelt echter dat de wetgeving inhoudelijk geen enkele norm oplegt aan eventuele kandidaat-radiostations en dus werd dat element niet weerhouden.

Ook een passage waarin TVV Digitaal de mogelijkheid laat om publiciteit regionaal te ontkoppelen, botst op een rood licht van de VRM, want het decreet verbiedt dit expliciet. TVV wilde hiermee de netwerkradio’s ter wille zijn, want op FM gaan die het wellicht voornamelijk van ontkoppelde reclame moeten hebben. Dit verbod dreigt het digitale verhaal voor de netwerkradio’s een stuk moeilijker te maken. TVV wilde ook een regel toepassen waardoor eenzelfde omroepnetwerk maximaal over een derde van de mux-capaciteit zou kunnen beschikken, maar ook dat is wettelijk nergens voorzien, merkt de VRM op.

Op vlak van waarborgen om een eerlijke, redelijke en niet-discriminerende toegang te krijgen tot de infrastructuur scoorde BP veruit als beste en eindigt Norkring pas als derde. Voor Norkring, dat de mux 11A al exploiteert, werd namelijk een -3 in rekening gebracht met betrekking tot de “concurrentiële situatie”. In een feitelijk monopolie zou Norkring de prijzen vrij kunnen opdrijven, wordt vrij omstandig verdedigd.

Centen op tafel

De drie spelers vertrekken per contract vanuit een standaard bandbreedte van 96 kb/s (80 voor audio en 16 voor het datapakket), al laat Norkring per kanaal wel de mogelijkheid tot minimaal 64 en maximaal 128 kb/s. Als iedereen tekent voor de standaard dan is er op de mux ruimte voor 12 stations, maar als iedereen zou gaan voor 128 kb/s dan is er slechts ruimte voor negen kanalen. Bij 64 kb/s kom je aan maximaal 18 stations, bij 72 kb/s aan 16 en bij 80 kb/s aan 14. BP en TVV wilden werken met een gedifferentieerde en onderhandelbare prijszetting, waar Norkring niet-onderhandelbare standaardtarieven hanteert in functie van de gehuurde ruimte. Daarnaast beperkt Norkring voor elk eerste contract de duurtijd tot maximaal vijf jaar. Volgens de VRM houdt dit laatste ook een gevaar in, zeker in het geval van een feitelijk monopolie. 

Opmerkelijke verschillen zijn er ook financieel. TVV Digitaal vertrok van een investering van 1 miljoen euro en een jaarlijkse kost van 430.000 euro. Bij Norkring bedraagt de investering liefst 4,75 miljoen euro en de jaarlijkse kost 377.467 euro. Broadcast Partners ging uit van een investering van 1,8 miljoen euro en een jaarlijkse kost van 467.700 euro. Van de drie kandidaten blijkt Norkring als bedrijf globaal financieel de sterkste en de drie punten die het bedrijf hier wint op Broadcast Partners (11 tegen 8) lijken in de totale eindafrekening uiteindelijk toch wel mee bepalend te zijn geweest.

Kortom, Norkring komt in vijf criteria beter uit de verf dan de twee andere kandidaten en dat heeft het bedrijf duidelijk te danken aan zijn in Vlaanderen bestaand voordeel op zowel operationeel als financieel vlak. Enkel het (ongewenste) monopolie speelt in de afrekening in het nadeel van de Noors-Belgische operator. Al weegt dat nadeel dus uiteindelijk onvoldoende.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Didier
Didier
26 oktober 2018 - 19:51 19:51

Dus bijna 1.4 miljoen euro per jaar kost zo’n plux, een goeie 100000 euro per jaar per kanaal ?
En dus voor de huurder 150 tot 200k ?

Didier
Didier
26 oktober 2018 - 23:38 23:38
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

ja, dat valt dan inderdaad wel mee zo. In vergelijking met personeelskosten zelfs heel goed dan…

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx