RadioVisie

  • .
    .

Analyse: waarom er geen haast is om in te stappen in Radioplayer Vlaanderen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het interessantste nieuws voor de Vlaamse radiosector kwam deze week in de vorm van een e-mail van Radioplayer. Voor de doorsnee luisteraar is dat speeltje nog een ver-van-zijn-bedshow, maar voor de radiosector zelf gaat het over een evolutie waar men vandaag zeker niet blind mag voor zijn. Daarom is het – altijd in het belang van de diversiteit in Vlaamse radiosector – tijd voor wat meer achtergrondduiding.

Vooreerst is het voor de hele Vlaamse radiosector een goede zaak dat Radioplayer eindelijk eens wat duidelijkheid verschafte over de tarieven en de werking. Op zich zijn die tarieven zelfs niet onredelijk, ware het niet dat aan minstens twee belangrijke voorwaarden nog niet is voldaan: (1) de app wordt hier in Vlaanderen momenteel nog door zo goed als niemand gebruikt en (2) op vandaag is de app voor de sector technisch en commercieel nog lang geen dringende of dwingende noodzaak.

Vooral het tweede kan op termijn echter wel nodig worden. Internationaal merk je al volop dat het voor alle radiostations belangrijk zal zijn om in de toekomst vlot vindbaar/bereikbaar te blijven in het dashboard van de auto, in smart speakers en in de geïntegreerde home-systemen als Sonos of Bose.

Ether versus internet

Als je uitzendt via de ether dan lukt dat vindbaar zijn momenteel nog vlot in de auto of thuis. Geïntegreerde home-systemen zijn momenteel nog geen echt massaproduct en het aantal mensen dat Apple Carplay of Android Auto gebruikt loopt ook nog niet zo dik. Bovendien zijn FM en DAB+ in al die systemen zo goed als altijd standaard aanwezig.

Maar via de slimme luidspreker wordt het al een iets moeilijker verhaal. De slimme toestellen die momenteel al verkrijgbaar zijn mikken vooral op het aansturen van radio ‘via het net’ en kunnen (nog) geen radio aansturen ‘via de ether’. En dus ben je als radiostation hier sowieso al aangewezen op een app die zich via de verschillende systemen makkelijk laat commanderen. In Europa zijn Amazon Echo (Alexa) en Google Assistant (Google Home) samen goed voor dik 85 procent van de markt, dus is het kwestie van zeker daar makkelijk vindbaar te zijn. In Vlaanderen loopt het, mede door onze taalachterstand bij het aansturen van die slimme luidsprekers, nog niet echt storm voor die toestellen, maar dat kan snel veranderen.

Het aantal radio-apps en radioportals dat zich laat aansturen via Alexa en Google Home neemt intussen snel toe en dat baart, internationaal gezien, vooral de grote radiospelers grote zorgen. Als radiostation heb je immers weinig of niets in de pap te brokken over de voorwaarden waarop die portals uw signaal verspreiden.

Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom Radioplayer is ontstaan, als een initiatief vanuit de radiosector zelf. Radioplayer mikt in de eerste plaats op de solidariteit onder de radiostations, in een poging om zich te verweren tegen externe ‘haaien’ die portal-gewijs een graantje proberen mee te pikken van de radio-inkomsten. Want net zoals Facebook en Google al jaren roofbouw plegen op de inkomsten van de persgroepen, dreigen die portals dat op termijn ook te doen met de commerciële inkomsten van de radiostations.

Maar in het heel diverse radiolandschap is solidariteit sowieso al geen gemakkelijk gegeven, wetende dat sommige stations in handen zijn van grote mediagroepen, andere van openbare omroepen en nog andere van kleine bedrijfjes, vzw’s of gewone einzelgängers.

Grote mediagroepen willen radiomarkt afschermen

Op dit moment zijn de bestaande grote radioportals voor de meeste radiostations zeker nog geen onoverkomelijke ‘stoorzenders’. Die perceptie bestaat internationaal enkel bij de grotere mediagroepen en de openbare omroepen. Die houden er totaal niet van om zelfs maar de minste controle te verliezen over hun streams. In de VS zijn iHeartRadio en Radio.com zo al enkele jaren intens bezig om hun eigen streams hermetisch af te schermen tot hun eigen apps. Strikt genomen kun je Radioplayer daar als een Europese variant van zien, zij het met een ander concept.

De volgende stap van de grote (Europese) spelers zal dan ook zijn dat ze hun streams geleidelijk beginnen weghalen van de grote portals. Dat kan en mag echter niet te abrupt, want in Vlaanderen zal het minstens nog jaren duren eer Radioplayer (1) een voldoende brede basis aan gebruikers zal tellen en (2) technisch en commercieel onmisbaar zal worden voor de sector. Tot zolang wordt het op eieren lopen, want weinig radiostations kunnen het zich permitteren om hun publiek te bruuskeren.

Radioplayer UK in trouble

Radioplayer Vlaanderen zal dan ook moeten hopen dat de solidariteit lang genoeg aanhoudt om op de lange termijn de strijd te kunnen winnen tegen de momenteel minstens even creatieve private portal-markt. Nu al merken we bijvoorbeeld dat dit in Groot-Brittannië, toch de bakermat van deze portal, niet echt meer wil lukken. In de UK werd Radioplayer eerst gezamenlijk in de markt gezet door de BBC en de drie grote commerciële radiogroepen, Global, Bauer en Wireless Group.

Al snel bleek echter dat Bauer op zijn radiowebsites nooit actief verwees naar Radioplayer, waardoor het dus ook nooit luisteraars ‘doorgaf’ aan de andere spelers maar wel luisteraars kreeg via de websites van de concurrenten. Een ongezonde basis, want de voorbije maanden keerde daardoor ook de BBC op zijn websites de rug toe naar Radioplayer. De BBC doet nog wel mee aan Radioplayer, maar promoot in de praktijk enkel nog de eigen (nieuwe) mediaplayer BBC Sounds. Recent besliste ook Global om enkele nieuwe producten niet beschikbaar te stellen via Radioplayer, maar enkel te promoten via hun eigen Global Player.

De Britse situatie naar Vlaanderen vertaald: DPG Media (Qmusic, Joe) lijkt Radioplayer sinds enkele weken alvast actief te omarmen, op Mediahuis (Nostalgie, NRJ) is het wachten en bij de VRT valt het af te wachten of die hun eigen Radioplus-app zullen willen degraderen ten voordele van Radioplayer. Samengevat: laat eerst de drie grote spelers, tevens de initatiefnemers, maar eens aantonen dat ze solidair de kar willen trekken van dit Radioplayer-verhaal.

De uitdagingen

Een belangrijk nadeel aan Radioplayer, ten opzichte van de private portals, is ook dat men zich sowieso beperkt tot streams van binnen de landsgrenzen. Heel veel doorsneefans van internetradio kiezen echter bewust voor radioportals waar ze tegelijk een grote keuze hebben aan buitenlandse streams. Die internationaal georiënteerde gebruikers gaat Radioplayer al zeker niet snel kunnen overtuigen. Bovendien is het gebruik van internetradio bij ons logischerwijze het grootst bij mensen met een buitenlandse origine, want die blijven via de radio graag op de hoogte van de gebeurtenissen en de muziek uit hun land van origine.

Wel interessant is de Radioplayer eventueel voor Belgen in het buitenland, want dat zijn er toch ook al gauw zo’n half miljoen. Theoretisch, want dat is dan wel in de veronderstelling dat de Belgische versie van de app ook in het buitenland kan worden geïnstalleerd. Hier in België kun je bv. de Britse versie van Radioplayer al niet installeren op je smartphone. Van alle buitenlandse app-versies van Radioplayer blijken enkel de Duitse en de Ierse hier te installeren. Luisteren via de Britse versie kan enkel via de pc of via de browser in je smartphone. Het wordt dus nog uitkijken hoe vlot toegankelijk de Belgische Radioplayer zal zijn in het buitenland.

De kat uit de boom kijken

Kortom, Radioplayer is voor de Vlaamse radiosector zeker een interessant instrument om in het oog te houden voor de lange termijn, maar er is momenteel echt nog geen haast bij. De grotere private portals – toepassingen als TuneIn, Radioline, Radio.net of MyTuner Radio (die laatste werkt trouwens uitstekend met Alexa) – gedragen zich in de praktijk immers nog lang niet als gevaarlijke haaien. Integendeel, dat zijn momenteel in het beste geval allemaal bescheiden kmo’s en een interessante smeltkroes voor nieuwe ontwikkelingen. Voor onze eigen kleinere radiospelers zijn zij vandaag net de meest interessante en dankbare (gratis) apps die het mogelijk maken om nog enigszins te kunnen optornen tegen al die monopolistisch ingestelde groepen. Ook Radioline heeft trouwens een interessante hybride toepassing klaar voor in de wagen, dus Radioplayer is zelfs daar lang niet de enige speler.

Als kleine lokale radio of als webradio kun je – in tegenstelling tot de huidige ontwikkelingen in DAB+ – hier dus wél nog rustig de kat uit de boom kijken. Denk gewoon bij jezelf: “Laat de grote spelers het eerst maar oplossen, wij zullen desnoods wel op de kar springen als de tijd rijp is.” Tot zolang is Radioplayer voor de kleinere spelers weggegooid geld.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Italië: Rehabilitatie wenkt voor historische Palazzina Marconi

Het Italiaanse Pisa is dan wel wereldberoemd voor zijn scheve toren, maar de stad krijgt Lees verder

Podcast blijft niche publiek aanspreken

Ook al heeft het medium een massapotentieel Uit het Digital News Report van het Reuters Lees verder

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te Lees verder

Wallonië: lokale radio’s slaken digitale noodkreet

Radio Z, een federatie van 46 onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel, lanceerde donderdag de Lees verder

‘Selfop-tafel’ Hilversum III in ere hersteld

Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij het Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

DAB+ in Duitsland: de toestand per deelstaat

In Duitsland is het DAB+-landschap nog heel divers. Naast de twee grote Bundesmuxen heeft elke Lees verder

40 Rock Radio voor 40+ luisteraars

Paul Weijenberg, de voormalige eigenaar van de Desmet Studio’s in Amsterdam, heeft het online kanaal Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
7 juli 2019 - 17:57 17:57

het gaat hier over portals, niet over registratiesites (alhoewel Tune-in dat uiteraard ook is). Op Radioplayer
zitten heeft dus eigenlijk vooral het voordeel dat wie via die weg naar een grotere zender luistert misschien uit nieuwsgierigheid ook eens een ander kanaaltje uitprobeert.
Nu, de deelnameprijs is voor kleine projecten nog wel te behappen, maar je kan je eventueel ook de vraag stellen of het niet zinvoller is om in te zetten op reclame voor je eigen stream.
Allez, toch voor lokale radio’s. Voor nichezenders is het verspreidingsgebied misschien wat té groot om
betaalbaar met reclame te benaderen.

Rudy
Rudy
7 juli 2019 - 14:38 14:38

Een paar bedenkingen:
1) Ik heb uit goeie bron vernomen dat Radioplayer uitgerold wordt door alle drie de grote nationale omroepen. Het initiatief van Radioplayer vertrekt uit een samenwerking van VRT, DPG en Mediahuis, dus het is een kwestie van tijd. Dat DPG eerder is, lijkt me eerder het gevolg van een groter enthousiasme dan het bureaucratische VRT en misschien een groter budget of een grotere drang naar innovatie dan Mediahuis.
2) Wat Radioplayer echt zal doen doorbreken zal het wegnemen van streams op grote portals zijn. TuneIn, bvb, is al langer een doorn in het oog van de grote mediagroepen. Denk maar aan de zever die VRT had toen ze een klacht aan hun been kregen voor reclame op Ketnet Radio omdat de leuke jongens van TuneIn daar een aantal slots voor hadden verkocht. Toen zijn de VRT-zenders tijdelijk van TuneIn verdwenen en niks houdt hen tegen om dat opnieuw te doen. Idem met DPG, waar de digitale zenders zoals Joe 70ies of Q-Foute radio ook niet aangeboden worden. Als die zenders niet meer beschikbaar zijn, zal het gebruik van TuneIn klappen krijgen ten voordele van Radioplayer, zeker omdat die laatste ook smartspeakers en Sonos-toestellen ondersteund.
3) Tot slot over het aanbod in het buitenland: als je een Belgisch account hebt bij de downloadwinkels op iPhone of Android, kan je gerust apps uit dat land downloaden en gebruiken, zelfs in het buitenland. En als de streams geblokkeerd worden, is een VPN een zeer gebruiksvriendelijke en handige oplossing. Ik spreek uit ervaring 🙂

Radioplayer is een top-initiatief en ik hoop dat de kleine en lokale zenders het nut hiervan ook gaan inzien.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx