RadioVisie

  • .
    .

Analyse: Waalse lokale radio’s geloven in DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De CSA kondigde gisteren met enige trots aan dat de Federatie Wallonië-Brussel “een van de rijkste en meest gevarieerde digitale radio-landschappen van Europa” krijgt. In radiominnend Vlaanderen kunnen we dat enkel wat knarsetandend verwelkomen.

Het dient immers gezegd dat zeker de uitrol van de Waalse lokale DAB+ als een toonbeeld mag worden neergezet. Dat er in deze eerste fase ‘slechts’ 75 van de 216 beschikbare plekjes in de 12 lokale muxen werden uitgedeeld, doet hier niets aan af. Integendeel, 75 is in deze prille fase van ontwikkeling van DAB+ in Wallonië zelfs een enorm succes. Het zou volstrekt onrealistisch geweest zijn om te geloven dat er al onmiddellijk voldoende projecten zouden opstaan om al die lokale DAB+ capaciteit op te nemen.

In Wallonië bestaat DAB+ in feite nog maar sinds november 2018, bovendien in testfase. De officiële lancering volgt in september. Het grote publiek moet DAB+ dus nog ontdekken. Toch is de kans groot dat die uitrol in Wallonië een pak vlotter zal verlopen, vergeleken met de structuurloze calvarietocht die men er in Vlaanderen dreigt van te maken. Wallonië heeft nu eenmaal, in fel contrast met Vlaanderen, een lange en sterke politieke traditie om te ijveren voor een open, evenwichtig én gevarieerd radiolandschap.

Een eerste belangrijk feit is dat slechts 6 van de (voorlopig) 72 erkende lokale radio’s met een FM-erkenning bewust passen voor DAB+. Voor de lokale radio’s was er immers geen verplichting om ook DAB+ aan te vragen (in tegenstelling tot de netwerken, waar die verplichting wel gold). Belangrijke namen zitten er bij die zes laatste enkel analoge stations niet tussen. Het gaat vrijwel steeds om overjaarse dorpsradio’s die, begrijpelijkerwijze, al tevreden zijn met het behoud van hun lokale FM-frequentie. Plaats daartegenover echter 67 lokale radio’s die verder durven kijken en acht lokale radio’s die al van bij de start de sprong durven maken in het (digitale) duister. Bijkomend voordeel is ook dat het dekkingsgebied van de lokale muxen een pak groter is dan het FM-bereik.

Steden nemen voortouw

Een eerste analyse van de lokale DAB+ leert ons dat in de eerste plaats de vier drukst bevolkte Waalse regio’s de voorzet willen geven. Gisteren meldden we reeds dat voor de Brusselse lokale mux (12B) nu al 17 van de 18 beschikbare plekjes werden toegewezen, inclusief zes stations die al van bij de start uitsluitend een digitaal verhaal willen schrijven.

Ook de lokale mux voor de as Bergen-Charleroi-La Louvière (11B) is met 15 stations bij de start zeer goed gevuld. Die 15 zitten weliswaar allemaal ook op FM, maar in bv. Charleroi ga je op FM hooguit 7 van de 15 stations kunnen ontvangen, op DAB+ zal je ze alle 15 hebben. In de stadsregio Luik (12B) gaat het voorlopig om tien stations, in de regio Namen (7A, 7B, 11C) om 8 stations, waarvan ééntje enkel digitaal. Alleen al die vier muxen bereiken samen ruim de helft van de Waalse bevolking.

Zes muxen in de meer landelijke regio’s starten voorlopig met elk 3 tot 5 stations (zie de kaartjes onderaan). De twee achterblijvers zijn de muxen Luik West (11B) en Henegouwen-Noord (7B, 9C, 11C), met respectievelijk momenteel slechts 1 en 2 stations. Wellicht niet echt verwonderlijk, want het zijn van alle Waalse lokale muxen echt wel de minst interessante. Daarnaast gaan er in een tweede ronde ongetwijfeld meer nieuwe lokale initiatieven opstaan die een kans zullen willen wagen in de digitale ether.

Money, money, money

Belangrijk in dit verhaal is echter ook dat de Waalse overheid met geld over de brug komt om de lokale radio’s alvast in de eerste jaren te helpen bij de (technische) financiering van het overgangsverhaal naar DAB+. Een voordeel daarbij is zeker dat de Waalse lokale radiosector best behoorlijk is georganiseerd via de Federation Radio Z. Een gezamenlijke spreekbuis voor een sector doet altijd (politieke) wonderen.

De technische uitrol van de lokale muxen blijft vooralsnog echter een open vraag én een hele uitdaging. De operationele uitbating van de twee landelijke/provinciale muxen zit en blijft bij de RTBF, maar voor de lokale muxen moeten de betrokken radiostations zich eerst onderling verenigen en dan samen een operator kiezen en de kosten delen. Die technische oefening én de verplichte samenwerking, zoals die ook in Frankrijk wordt toegepast, is nieuw en zal zich dus eerst moeten bewijzen. Al bestaat aan Waalse zijde wel al de coöperatieve MaRadio.be die mogelijk het voortouw zal nemen en waardoor onrechtstreeks, zo lezen we tussen de regels, de RTBF eventueel ook de lokale muxen te hulp zou kunnen schieten (bv. door zendersites te delen).

Vlaanderen luistert mee

Verschillende van de 12 Waalse lokale muxen gaan overigens ook in delen van Vlaanderen kunnen beluisterd worden. Zo zal de mux voor Brussel (12B) een bereik hebben tot volledig westelijk Vlaams-Brabant, in het noorden tot Mechelen en in het oosten tot Leuven. De mux Waals-Brabant West (7C, 9D, 12C) zal ook bereik hebben in zuid-Pajottenland, de Zennevallei en Druivenstreek.

Voor de mux Waals-Brabant Oost (7D, 8B, 8C) geldt hetzelfde ten zuiden van Leuven en in de regio Tienen. De mux Henegouwen West (12B) zal ook te ontvangen zijn in de ruime regio rond Kortrijk en Henegouwen Noord (7B, 9C, 11C) in de regio Geraardsbergen. (RDS)

  • Hieronder vind je de kaartjes van de twaalf lokale muxen, aangevuld met de geplande stations per mux. Klik op de kaartjes om te vergroten.

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio-erkenningen Wallonië: het volledige verdict

De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM Lees verder

Wallonië: DH Radio naar de Raad van State

In Vlaanderen schrikken we er al lang niet meer van, maar ook in Wallonië dreigt Lees verder

Wallonië: MiNT trekt (weer) de stekker uit

RTL Belgium trekt op 31 augustus definitief de stekker uit MiNT. De beslissing werd vanmiddag Lees verder

Wallonië: onafhankelijke radio’s gekant tegen radioplannen van lokale tv’s

Federation Radio Z, een belangengroep van onafhankelijke lokale radio’s in Wallonië en Brussel, kant zich Lees verder

Wallonië: toekomstig nieuwskanaal LN24 wil ook radio

In Brussel en Wallonië worden sinds enkele maanden ernstige plannen gesmeed om het onafhankelijk 24-uur Lees verder

Waalse lokale tv’s willen radio maken (met Bruzz als voorbeeld)

In Wallonië buigt een comité binnen de CSA, de Waalse mediaregulator, zich dezer dagen over Lees verder

Wallonië: 123 kandidaten ontvankelijk verklaard

De Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA), de Waalse mediaregulator, heeft 123 dossiers ontvankelijk verklaard als Lees verder

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Adriaan
Adriaan
19 juli 2019 - 14:43 14:43

Misschien iets voor de nieuwe regering (nieuwe minister van media) om de vlaamse regionale radio zenders ook toe te laten op een Mux (10A) via DAB+, als het in Wallonië kan kan het ook in Vlaanderen

GuidoS
GuidoS
19 juli 2019 - 14:21 14:21

Waar hebben jullie deze kaartjes vandaan ?

marc
marc
20 juli 2019 - 01:14 01:14
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir
sif
sif
19 juli 2019 - 12:01 12:01

Blijkbaar is de 104.3 fm in Brussel vergund tot in 2023 (is pas later gestart). Dus kan BX FM gewoon verder via deze frequentie blijven uitzenden, en dus binnenkort ook via DAB+ (12B). Zo zouden er in Wallonië nog een aantal frequenties zijn…

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx