RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Analyse: twee weken DAB+ in Vlaanderen

Mocht u DAB+ nog niet zelf uitgeprobeerd hebben dan zijn daar diverse mogelijkheden voor. Of u wist niet dat o.a. de publieke omroep sedert 17 oktober uitzendt in deze digitale modus, u hebt geen DAB+-toestel, of u hebt nog geen tijd gehad om het uit te zoeken. Wat ook de reden moge zijn, wij schieten ter hulp. We zetten enkele medewerkers aan het werk en bundelden hun ervaringen na twee weken DAB+ in Vlaanderen.

“Ondanks de volledige overgang naar de DAB+-standaard zijn er bij de Vlaamse omroep VRT relatief weinig klachten ontvangen”. Volgens woordvoerder Hans Van Goethem van de VRT, in MediaMagazine.nl, zijn er een tiental geweest over het feit dat hun digitale radio niet meer bruikbaar is. “Verder zijn er vooral reacties van luisteraars die vragen hebben over hoe ze hun toestel opnieuw moeten instellen, die proberen we zo goed mogelijk te helpen.”

Het ligt voor de hand dat er maar een beperkt aantal klachten zijn want VRT had in het verleden sowieso weinig luisteraars via DAB. Er is daar immers nooit mee uitgepakt. Het bestond en daar bleef het bij. Hetzelfde verhaal kennen we in verband met de uitzendingen via satelliet. ‘Ach, zijn die er dan?’. Eén periode van uitzondering was er toen Radio Vlaanderen Internationaal nog bestond.

Medewerker Bob Geens en netmanager Jacques Vandersichel maakten er in het wekelijkse gedrukte mini-magazine ‘Onder Ons’ wél reclame voor. In 2007 was dat trouwens de reden dat onze redactie een Sangean DAB aanschafte. In diezelfde periode verkocht RadioVisie zelf dat soort ontvangers voor een heel betaalbare prijs.

HOEVEEL LUISTERAARS ZIJN ER?

VRT schat het aantal luisteraars naar het voeger DAB op drie procent. Wat waarschijnlijk een te hoog cijfer is. Maar al is dit correct, dan nog gaat het om een bijna verwaarloosbaar aantal in het grotere geheel. En zelfs al heb je een DAB-ontvanger, dan ben je ver van klaar. Een DX-er uit de kuststreek, in het bezit van een Engelse DAB+ ontvanger, vijf jaar jong, kan de VRT-zenders momenteel niet beluisteren. Ongetwijfeld een software probleem. Bij de VRT hebben ze geen oplossing voor deze luisteraar, zij verwijzen naar zenderexploitant Norkring. Hij wacht al twee weken op een antwoordje.

De Vlaamse publieke omroep beschikt niet meer over een eigen zenderpark. Eens het radiosignaal de VRT-sites verlaat, via glasvezel, dan hebben zij geen enkele verantwoordelijkheid meer. Is er een transportprobleem met het signaal, dan wordt de satelliet ingezet. Dat de ontvangst momenteel niet overal goed is, heeft vooral te maken met de gebruikte vermogens en het ontoereikende aantal steunzenders. Ideaal is het opvoeren van de zendvemogens en het uitbreiden van de steunzenders. Wat uiteraard meer energie zal kosten.

RADIO MET FOTO’S

Laat het duidelijk zijn, we zijn voorstander van DAB+. Omdat er meer bandbreedte is met meer zenders. Wel opletten voor de kwaliteit als het aanbod stations te groot zou worden. Een ander pluspunt is uiteraard het feit dat landelijk bereik op één en dezelfde frequentie mogelijk is. Al kon dat via de gewone DAB ook al. Maar met de plus-dab kunnen nu ook beeldjes meegestuurd worden. Radio met foto’s dus. Wie de groeten overmaakt en een plaat aanvraagt, kan tijdens het liedje zijn foto meesturen… of die van zijn geliefde. Tip om opnieuw verzoekprogramma’s te lanceren. Want die zijn er niet meer.

Naar kwaliteit toe is er binnenshuis geen verschil tussen DAB en zijn plus-variant te horen. Zelfs bij het gebruik van een koptelefoon is de hoorbare kwaliteitswinst verwaarloosbaar. Tijdens het autorijden al helemaal. Het achtergrondgeluid, zelfs tijdens elektrisch rijden, is een serieuze handicap. Tunnels moeten nog worden omgeschakeld naar DAB+ ontvangst. In heel het land is dit nog niet gebeurd. En niet elke tunnel leent zich daartoe…

Heynen

Conclusie: DAB+ heeft net als FM, tal van gebreken, maar uiteraard kan men vooruitgang (verandering?) niet meer tegenhouden… Zelf hebben we hier een fantastische ontvangst van de DAB+ signalen. Op maar 16 kilometer van Sint-Pieters Leeuw en 25 kilometer van Brussel voor de RTBF. Een collega die in Blankenberge woont moet dan weer op zolder gaan zitten om DAB+-te kunnen luisteren. Terwijl er acht kilometer verder, in Oostende, een zender van Norkring operationeel is. Er wacht de Noren dus nog heel wat werk.

COÖRDINATIE IN EUROPA?

Hoe is dit verhaal Europees geregeld? Ieder van de 27 landen doet het op zijn manier. Het laat terugdenken aan het lijnenspel, later het kleurenspel bij televisie. Diverse normen, andere systemen. Maar was dit niet voor de Europe eenmaking? Waarom wordt het dit keer niet globaal geregeld? In principe zou ieder land op hetzelfde moment de FM-band moeten afschakelen.

Als Jan en Sabien naar Noorwegen rijden en zij hebben geen DAB+radio aan boord, dan kunnen ze de verkeersinfo vergeten. Is internetradio via 3G, 4G of 5G een optie? Waarschijnlijk niet. Dat systeem zal altijd capaciteitsproblemen hebben. Het vraagt om veel antennes én nog meer energie! Of er zal teveel straling zijn. En zo, kunnen we nog een tijdje doorgaan ook! Stof voor discussie!

Bert J. Deman

Kaart dekking DAB+ in Vlaanderen


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Norkring
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
marc
marc
24 december 2018 - 01:08 01:08

Voor 3% zet je de DVBT AF, niet de DAB. Waarom? Ken je het portretrecht? zeg: “ik wil een pensioen , dat is in 5 lijntjes geklaard. Als ik beweer dat ik geen portretrecht meer heb, dan ben ik gepensioneerd. Net zoals toen een Franse krant, Le Monde, geen fotos meer publiceerde. Als ik – als gehandikapte – nietwaar, als ik een foto zie op TV van een vedette, dan telefoneer ik ermee…”

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx