RadioVisie

  • .
    .

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Meekijken in het brein van Studio 100

De grote hamvraag is nu hoe je Studio 100, formeel de enige nieuwe kandidaat, in dit gegeven inpast. Want ook zij moesten vooraf de afweging maken tegen wie ze het concreet zouden opnemen. Gingen ze voor pakket 1, dan wordt hun dossier afgewogen tegen dat van Qmusic, in pakket 2 is dat tegen Joe en in pakket 3 tegen Nostalgie.

Welke keuze Studio 100 uiteindelijk maakte, dat blijft minstens nog even een goed bewaard geheim. Wij menen echter dat elke logica gebiedt dat Nostalgie het ‘slachtoffer’ wordt. En wel hierom.

Ongetwijfeld is er tussen de bonzen van de verschillende mediagroepen de voorbije weken druk getelefoneerd. Bij DPG Media waren ze vast op hun hoede voor Studio 100. Qmusic heeft technisch het beste van de drie landelijke FM-pakketten. Louter technisch gezien zou Studio 100 er dus goed aan gedaan hebben om daar zijn zinnen op te zetten.

Maar zou dat ook tactisch een goede zet zijn geweest? Wellicht niet. Vooreerst zijn de televisienetten van DPG Media al jaren trouwe klanten van Studio 100. De twee hebben elkaar nodig en ongetwijfeld willen beide partijen de bestaande harmonie nog jaren behouden. En dan helpt het om daarover eerst staalharde garanties te onderhandelen. Maar uiteraard op voorwaarde dat Studio 100 dan expliciet uit het radiowater van DPG Media blijft. Kortom, blijf weg van pakketten 1 en 2 en we blijven de beste vrienden.

Blijft dus enkel pakket 3. Technisch is het beter dan pakket 2, behalve in Limburg. Daarnaast zijn ook de enorme overlappingen op de provinciegrenzen gewoon wraakroepende etherverspilling. Dat is een erfenis uit de tijd – voor 2007 – toen het nog vijf aparte provinciale frequentiepakketten waren. En Dalle’s voorganger op Media, Sven Gatz, had zoals bekend geen zin in een nieuwe, verbeterde frequentieverdeling van de FM-band in Vlaanderen.

Maar is pakket 3 tactisch een goede zet voor Studio 100? Momenteel wordt Nostalgie geëxploiteerd door Mediahuis. Studio 100 en Mediahuis hebben, voor zover ons bekend, geen gezamenlijke commerciële belangen, dus op het eerste gezicht riskeren ze bij Studio 100 niet om hier in eigen vel te snijden met hun radioplannen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Vier dossiers strijden om drie commerciële FM-pakketten

De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal uiteindelijk worden beslecht met slechts vier Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Auditeur Raad van State niet happig om commerciële radiolicenties te schorsen

De auditeur van de Raad van State adviseert het beroep van Studio 100 tegen de Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Blad 1444: Pink!, digitaal frequentieplan, Dag & Nacht Media

• Pink! etaleert zijn (haar) female influencers • Definitief frequentieplan lokale DAB+ kent moeizame start Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Studio 100 viseert nu ook Qmusic en Joe

In een poging om alsnog een nationale radiolicentie te krijgen trekt Studio 100 naar de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
22 september 2021 - 15:15 15:15

Interessante analyse.

Mocht Studio 100 het zenderpakket binnenhalen, dan zie ik Nostalgie nog wel een doorstart maken op de frequenties van NRJ. Daar zullen ze bij SBS ook wel oren naar hebben.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
18 september 2021 - 09:03 09:03

Ondertussen blijft de VRT met hun 5 radionetten heel wat FM frequenties hardnekkig in het bezit houden !

Dimitri
Dimitri
18 september 2021 - 11:56 11:56
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Dat is juist zo zou de frequentie 90.0 dat nu voor Netwerk 2 in Aalst bestemd is inprincipe voor heel Oost-Vlaanderen dekkend kunnen zijn ware het niet dat Radio 2 O-Vl al in het Waasland zit op 89.8 en ondertussen nog de 98.6 bezet houd die in de helft van Vlaanderen te ontvangen is.

jaques
jaques
23 september 2021 - 16:23 16:23
Antwoord aan  Joop Van Hoop

En dan nog rekening houden met hun comfort buffer van +-200khz slaat een gaat van 500khz per BRT zender. En dan denken dat de kleintjes oharme vlaak naast en op elkaar zitten met amper 25km afstand van elkaar. Elkaars zijbanden aan het opknagen.

Dimitri
Dimitri
17 september 2021 - 16:49 16:49

Ondanks de vele frequenties uit de verschillende provincies is er tussen Mechelen en Aalst amper zendcomfort voor pakket 3, als ik wil luisteren moet ik de RDS uitschakelen en de frequentie handmatig instellen op 98.4.

PVM
PVM
17 september 2021 - 13:34 13:34

Leuk artikel, waar er zeker waarheid inzit!

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx