RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

De belangrijke (vergeten) nuance

Anders dan bij de erkenningsprocedure voor de lokale radio’s in 2017, waar de kandidaten konden erkend worden voor meerdere frequentiepakketten, moest je in deze procedure als kandidaat één dossier indienen voor één bepaald voorkeurpakket. Logischerwijze zal Qmusic gekozen hebben voor zijn bestaande pakket 1, Joe voor pakket 2 en Nostalgie voor pakket 3. Zo zijn ze vandaag verdeeld, dus laat ons daar ook even van uitgaan.

De administratie van de minister geeft punten aan de vier binnengekomen dossiers. Het dossier met de hoogste punten krijgt dan het pakket van zijn eerste voorkeur. De nummer twee krijgt eveneens het pakket van zijn voorkeur, tenzij dat pakket al werd bezet door het dossier met de hoogste punten. In dat geval krijgt de nummer twee het pakket van zijn tweede keuze. Idem voor nummer drie. Enkel het dossier met de minste punten krijgt niets.

Dat houdt concreet in dat – gesteld dat ze elk inderdaad voor hun bestaande pakket opteerden – het dossier van Nostalgie nooit volledig moet worden afgewogen tegen dat van Joe of dat van Qmusic. Ze moeten elk gewoon zien dat ze bij de beste drie zijn om hun bestaande pakket te behouden. We gaan er immers van uit dat ook Nostalgie liefst gewoon voort wil werken op zijn bestaande pakket 3 en er dus niet op gebrand is om de huidige frequenties van Qmusic in te palmen, laat staan het technisch mindere frequentiepakket van Joe.

Pokeren was dus niet aan de orde voor de bestaande drie commerciëlen. Ze bleven best uit elkaars vaarwater. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat ze hierover onderling stilzwijgende afspraken maakten.

Louter theoretisch had DPG Media voor Joe kunnen kandideren voor het pakket 3, want technisch zou dat voor hen een verbetering hebben betekend tegenover hun huidige pakket 2. Maar dat zou ook betekenen dat er eind volgend jaar een enorme verhuisoperatie van zendersites en frequenties moet gebeuren. Ook de luisteraars moeten dan nog volgen en probeer dat maar eens transparant aan Jan met de Pet uit te leggen, met een dergelijk lappendeken van frequenties. Neen, veel miserie voor (te) weinig winst.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Vier dossiers strijden om drie commerciële FM-pakketten

De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal uiteindelijk worden beslecht met slechts vier Lees verder

Rapport Mediaconcentratie in Vlaanderen 2021

Crossmedialiteit helpt Vlaamse mediaspelers door coronacrisis De Vlaamse Regulator voor de Media publiceert vandaag het Lees verder

Europese radio-organisaties vragen strengere regels voor stemassistenten

De EBU, de overkoepelende organisatie van Europese private en openbare radio-omroepen, vraagt, samen met de Lees verder

Blad 924: Ontkoppelen, herkansen en Rode Neuzen (video)

• Het mocht eigenlijk niet, maar nu zal het wel mogen: ontkoppelen in de lokale Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

Blad 898: VRT, Extra Gold, Siska Schoeters (video)

• Gooi die partijkaart maar weg, de VRT zoekt onafhankelijke bestuurders • Zondag kan u Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Wallonië: CSA tikt radiostations op de vingers

Het ‘Collège d'autorisation et de controle’ (CAC) binnen de CSA, de mediaregulator voor de Federatie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
22 september 2021 - 15:15 15:15

Interessante analyse.

Mocht Studio 100 het zenderpakket binnenhalen, dan zie ik Nostalgie nog wel een doorstart maken op de frequenties van NRJ. Daar zullen ze bij SBS ook wel oren naar hebben.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
18 september 2021 - 09:03 09:03

Ondertussen blijft de VRT met hun 5 radionetten heel wat FM frequenties hardnekkig in het bezit houden !

Dimitri
Dimitri
18 september 2021 - 11:56 11:56
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Dat is juist zo zou de frequentie 90.0 dat nu voor Netwerk 2 in Aalst bestemd is inprincipe voor heel Oost-Vlaanderen dekkend kunnen zijn ware het niet dat Radio 2 O-Vl al in het Waasland zit op 89.8 en ondertussen nog de 98.6 bezet houd die in de helft van Vlaanderen te ontvangen is.

jaques
jaques
23 september 2021 - 16:23 16:23
Antwoord aan  Joop Van Hoop

En dan nog rekening houden met hun comfort buffer van +-200khz slaat een gaat van 500khz per BRT zender. En dan denken dat de kleintjes oharme vlaak naast en op elkaar zitten met amper 25km afstand van elkaar. Elkaars zijbanden aan het opknagen.

Dimitri
Dimitri
17 september 2021 - 16:49 16:49

Ondanks de vele frequenties uit de verschillende provincies is er tussen Mechelen en Aalst amper zendcomfort voor pakket 3, als ik wil luisteren moet ik de RDS uitschakelen en de frequentie handmatig instellen op 98.4.

PVM
PVM
17 september 2021 - 13:34 13:34

Leuk artikel, waar er zeker waarheid inzit!

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x