RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De belangrijke (vergeten) nuance

Anders dan bij de erkenningsprocedure voor de lokale radio’s in 2017, waar de kandidaten konden erkend worden voor meerdere frequentiepakketten, moest je in deze procedure als kandidaat één dossier indienen voor één bepaald voorkeurpakket. Logischerwijze zal Qmusic gekozen hebben voor zijn bestaande pakket 1, Joe voor pakket 2 en Nostalgie voor pakket 3. Zo zijn ze vandaag verdeeld, dus laat ons daar ook even van uitgaan.

De administratie van de minister geeft punten aan de vier binnengekomen dossiers. Het dossier met de hoogste punten krijgt dan het pakket van zijn eerste voorkeur. De nummer twee krijgt eveneens het pakket van zijn voorkeur, tenzij dat pakket al werd bezet door het dossier met de hoogste punten. In dat geval krijgt de nummer twee het pakket van zijn tweede keuze. Idem voor nummer drie. Enkel het dossier met de minste punten krijgt niets.

Dat houdt concreet in dat – gesteld dat ze elk inderdaad voor hun bestaande pakket opteerden – het dossier van Nostalgie nooit volledig moet worden afgewogen tegen dat van Joe of dat van Qmusic. Ze moeten elk gewoon zien dat ze bij de beste drie zijn om hun bestaande pakket te behouden. We gaan er immers van uit dat ook Nostalgie liefst gewoon voort wil werken op zijn bestaande pakket 3 en er dus niet op gebrand is om de huidige frequenties van Qmusic in te palmen, laat staan het technisch mindere frequentiepakket van Joe.

Pokeren was dus niet aan de orde voor de bestaande drie commerciëlen. Ze bleven best uit elkaars vaarwater. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat ze hierover onderling stilzwijgende afspraken maakten.

Louter theoretisch had DPG Media voor Joe kunnen kandideren voor het pakket 3, want technisch zou dat voor hen een verbetering hebben betekend tegenover hun huidige pakket 2. Maar dat zou ook betekenen dat er eind volgend jaar een enorme verhuisoperatie van zendersites en frequenties moet gebeuren. Ook de luisteraars moeten dan nog volgen en probeer dat maar eens transparant aan Jan met de Pet uit te leggen, met een dergelijk lappendeken van frequenties. Neen, veel miserie voor (te) weinig winst.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Vier dossiers strijden om drie commerciële FM-pakketten

De strijd om de drie landelijke commerciële FM-pakketten zal uiteindelijk worden beslecht met slechts vier Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Auditeur Raad van State niet happig om commerciële radiolicenties te schorsen

De auditeur van de Raad van State adviseert het beroep van Studio 100 tegen de Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Blad 1444: Pink!, digitaal frequentieplan, Dag & Nacht Media

• Pink! etaleert zijn (haar) female influencers • Definitief frequentieplan lokale DAB+ kent moeizame start Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Studio 100 viseert nu ook Qmusic en Joe

In een poging om alsnog een nationale radiolicentie te krijgen trekt Studio 100 naar de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
22 september 2021 - 15:15 15:15

Interessante analyse.

Mocht Studio 100 het zenderpakket binnenhalen, dan zie ik Nostalgie nog wel een doorstart maken op de frequenties van NRJ. Daar zullen ze bij SBS ook wel oren naar hebben.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
18 september 2021 - 09:03 09:03

Ondertussen blijft de VRT met hun 5 radionetten heel wat FM frequenties hardnekkig in het bezit houden !

Dimitri
Dimitri
18 september 2021 - 11:56 11:56
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Dat is juist zo zou de frequentie 90.0 dat nu voor Netwerk 2 in Aalst bestemd is inprincipe voor heel Oost-Vlaanderen dekkend kunnen zijn ware het niet dat Radio 2 O-Vl al in het Waasland zit op 89.8 en ondertussen nog de 98.6 bezet houd die in de helft van Vlaanderen te ontvangen is.

jaques
jaques
23 september 2021 - 16:23 16:23
Antwoord aan  Joop Van Hoop

En dan nog rekening houden met hun comfort buffer van +-200khz slaat een gaat van 500khz per BRT zender. En dan denken dat de kleintjes oharme vlaak naast en op elkaar zitten met amper 25km afstand van elkaar. Elkaars zijbanden aan het opknagen.

Dimitri
Dimitri
17 september 2021 - 16:49 16:49

Ondanks de vele frequenties uit de verschillende provincies is er tussen Mechelen en Aalst amper zendcomfort voor pakket 3, als ik wil luisteren moet ik de RDS uitschakelen en de frequentie handmatig instellen op 98.4.

PVM
PVM
17 september 2021 - 13:34 13:34

Leuk artikel, waar er zeker waarheid inzit!

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx