RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Analyse: het Frontier-debacle is een wake-up call voor IP-radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De keten is zo sterk als haar zwakste schakel. Het is een wijsheid zo oud als de straat en ook bij Frontier, zowat de belangrijkste producent van chips voor consumententoestellen met IP-radio, werden ze daar afgelopen week keihard mee geconfronteerd.

Van de ene op de andere dag werden honderdduizenden toestellen met IP-radio gecastreerd, verspreid over tientallen modellen en waarvan de meeste uit de hogere prijsklasse. Het werd een wake-up call van jewelste voor de vele fanatieke gebruikers die de afgelopen jaren investeerden in een duur IP-radiotoestel.

Bij vTuner – dat meer dan tien jaar het beheer van de database verzorgde voor Frontier – hekelen ze de Britse chipsproducent omdat de database-faciliteiten “niets mogen kosten”. Omgekeerd stelt Frontier dat vTuner technisch al te vaak in gebreke ging. Zoals zo vaak ligt de waarheid ergens in het midden. Beide zullen wel een beetje gelijk én ongelijk hebben.

Capaciteitsprobleem

vTuner, hoe sympathiek ook als pionier onder de IP-radioportals, is een klein bedrijf en dat wreekt zich in crisismomenten. De laatste jaren gingen hun servers namelijk al iets te vaak plat bij pieken. Die vonden telkens plaats op feestdagen of tijdens lange weekends. Niet toevallig zijn dat ogenblikken waarop meer mensen thuis zijn en ze dus ook meer gebruik maken van hun IP-radio. Het lijkt dus meestal een capaciteitsprobleem: als te veel IP-radio’s tegelijk aanstaan, dan kunnen de servers van vTuner niet meer volgen. Heel vervelend, want dan gaan alle toestellen uit.

Het verwijt van vTuner dat Frontier “niets” wil betalen zal ook wel ergens steekhouden. Precieze cijfers zijn er niet, maar vTuner kreeg gemiddeld 40 tot 50 dollarcent per verkochte chip om voor Frontier de API en database te verzorgen. Bij Frontier is hun chip Smart Radio, waar het hier over gaat, al enkele jaren de sterkste stijger, maar die prijzen staan enorm onder druk. Zo’n chip kost aan producenten van consumententoestellen minder dan 10 dollar. Dan is 50 dollarcent voor het onderhoud van de database al snel 5 of meer procent van de kostprijs. Het hoeft dus niet te verbazen dat Frontier daarop wil beknibbelen.

Specialist in audiochips

Frontier Smart Technologies is met 130 werknemers – 50 in Groot-Brittannië (hoofdkwartier), 40 in Roemenië (ontwikkeling software) en 40 in China (productie en support) – eerder een kleinere speler als chipsproducent, al is het wel de wereldleider op vlak van DAB(+) en IP-radio (Smart Radio), in het segment van de consumententoestellen.

Vooral de succesvolle productielijn voor universele radiochips (digitaal en analoog in één chip) is al enkele jaren de belangrijkste cashcow van Frontier. De in 2014 gelanceerde Chorus 4 vond intussen al zijn weg naar meer dan 50 miljoen (huishoudelijke) radiotoestellen met DAB+. Voor autoradio’s heeft Frontier geen chips.

Ook in de sterk groeiende branche van de slimme luidsprekers is Frontier een van de grootste leveranciers van chips. In dat wereldje bepalen vooral Google, Amazon en Apple de werking van de ecosystemen. Voor die markt hoeft Frontier geen follow-up te verzorgen over volatiele databases. Deze productielijn van chips was voor Frontier in 2018 echter nog steeds verlieslatend en dat komt in hoofdzaak omdat Frontier enkel klanten heeft bij ‘derde partijen’ en niet levert aan de huisproducten van Google en Amazon.

Reputatieschade

Sinds 2018 verlegt Frontier zijn focus ook naar spraakherkenning en cloud AI connectiviteit, via software-licenties. Daarnaast zet het zwaar in op zijn allernieuwste chipset, de Venice X (digitale en analoge radio, IP-radio en streaming in één set), waarover we vorige maand nog berichtten.

Voor Frontier dreigen deze nieuwe chips nu, vanwege de gebeurtenissen van afgelopen week, al meteen zware reputatieschade op te lopen bij de traditionele grote consumentenmerken. Verkoop maar eens een nieuw toestel van 300 of meer euro met alle toeters en bellen op vlak van audio, als blijkt dat de kopers al meteen het vlotte (online) beheer van hun IP-radiofavorieten op hun buik kunnen schrijven. Zelfs de goedkope internetradio’s van de Aldi bieden op dat vlak een veel betere service en toegankelijkheid (via het Duitse MediaU).

Hoe moet het verder?

Het blijft voorlopig koffiedikkijken hoe het verder moet met al de Frontier-gerelateerde toestellen. Het plotse uitwijkmanoeuvre van Frontier naar het Duitse Airable.radio was duidelijk een noodoplossing. Airable heeft momenteel namelijk zelf geen software om de online portal van Frontier – het (voorlopig?) uitgeschakelde wififrontier.com – te vervangen. Om ontbrekende streams in de database van radio’s aan te vullen moet je voorlopig een ‘ticket’ indienen.

De nieuwe database wordt volledig manueel ‘gecureerd’ en vertoont zeker nog heel wat gaten, al houdt Airable zich wel aan zijn belofte om suggesties van gebruikers binnen de twee werkdagen toe te voegen aan de database. Tussen 8 mei en nu zijn effectief al vele honderden (ontbrekende) streams toegevoegd, waaronder ook heel wat Belgische en Nederlandse streams.

Receiver Radio

We vonden trouwens intussen ook de – ons eerder onbekende – radio-app Receiver Radio (met betalende versies op Android Play en iOS). Die app blijkt eveneens afkomstig van Airable en gebruikt dus dezelfde database, momenteel 40.000 webradio’s en 25.000 podcasts. We hebben de app getest en vinden het best wel een zeer degelijke radio-app. Meer nog: als Airable deze app zou kunnen koppelen aan wififrontier, dan zou dat zelfs een degelijk alternatief zijn om je favorieten online te beheren en te synchroniseren. Benieuwd of dergelijke piste eventueel in de pijplijn zit. In elk geval zullen Frontier en Airable (snel) moeten handelen, want op deze manier verder blijven stuntelen en improviseren kan geen optie zijn. (RDS)

addendum: In een (Engelstalige) lezersreactie op dit artikel (zie onderaan dit artikel) zegt Peter Johnson, CEO van vTuner, dat Airable werd opgericht door mensen die bij vTuner hebben gewerkt en dat hij aanwijzingen heeft dat zij ook wel eens verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor wat wat hij zelf “veelvuldige DNS-aanvallen” noemt op Frontier vTuner tijdens de weekends. Hij suggereert dus m.a.w. dat Airable de vTuner-dienst bij Frontier probeerde in te palmen door vTuner stelselmatig te saboteren. Die bewering kunnen we natuurlijk onmogelijk controleren en laten we dan ook verder voor zijn rekening.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

23 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rafaël
Rafaël
3 augustus 2019 - 19:29 19:29
Rafaël
Rafaël
23 mei 2019 - 19:49 19:49

Goed nieuws!

“Based on customer feedback we are working to add Favourites and Personal Streams into the new service. Please bear with us for a few weeks while we develop and test this functionality.”

Paul
Paul
19 mei 2019 - 10:02 10:02

Sedert 18 mei 2019 kan ik de VRT stations niet meer ontvangen langs mijn Aldi-Medion IP-radios.

Paul
Paul
19 mei 2019 - 12:28 12:28
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ik kan bevestigen dat de database de stations herkent. Ze kunnen opgezocht en gevonden worden. Het probleem is echter dat de VRT streams niet “doorkomen”. De radios geraken niet verder dan “Loading”. Andere streams kunnen wel gestart worden.

Paul
Paul
21 mei 2019 - 10:34 10:34
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ik heb dat allemaal geprobeerd, maar zonder resultaat. Daarom heb ik een ticket aangemaakt langs https://support.wifiradiofrontier.com/portal/home

Danny uit gent
Danny uit gent
21 mei 2019 - 20:35 20:35
Antwoord aan  Paul

Bij mij identiek hetzelfde probleem,op mijn ene medion geen enkel probleem,op mijn iets oudere medion radio hetzelfde probleem als door u aangekaart. Is inderdaad begonnen dit probleem op 18 mei.

Paul
Paul
29 mei 2019 - 10:28 10:28
Antwoord aan  Paul

Het doet me plezier te melden dat sedert vandaag (29 mei) het hoger gemeld probleem opgelost is.

Danny uit gent
Danny uit gent
29 mei 2019 - 18:51 18:51
Antwoord aan  Paul

Inderdaad,probleem is opgelost

Eddy Van Campenhout
Eddy Van Campenhout
13 mei 2019 - 21:47 21:47

Op woensdag 8 mei heb ik een ticket aangemaakt om de webstream van Radio Tamara uit Londerzeel opnieuw toe te voegen.
5 dagen later is dit nog niet gebeurd en staat het ticket nog steeds open.
En ondertussen blijven de telefoontjes van misnoegde luisteraars maar binnen komen.

P. De Vrieze
P. De Vrieze
14 mei 2019 - 21:36 21:36
Antwoord aan  Eddy Van Campenhout

Inderdaad, binnen de 2 werkdagen is nogal optimistisch. Na 6 dagen staat mijn ticket ook nog steeds open…

Kevin
Kevin
15 mei 2019 - 13:41 13:41
Antwoord aan  P. De Vrieze

Het onze is toegevoegd enkel hebben ze bij ons verkeerde radio stadion gebruikt nochtans hadden wij dat juist gemeld. Wat n gesukkel toch.

P. De Vrieze
P. De Vrieze
19 mei 2019 - 21:45 21:45
Antwoord aan  P. De Vrieze

Uiteindelijk 7 dagen na mijn aanvraag zijn de 2 stations toegevoegd.

hans
hans
29 augustus 2019 - 00:37 00:37
Antwoord aan  P. De Vrieze

ik probeer al 4 dagen een webradio toe te voegen als ingelogd lid en krijg altijd foutmelding op het formulier online, zijn er nog die dat hebben op hun site van frontier-nuvola ???????

Peter Johnson
Peter Johnson
13 mei 2019 - 06:46 06:46

Why are you attacking vTuner when airable is missing hundreds of stations that are now being added with the work of vTuner in the past? How do you think vTuner maintained this list of stations? Lot of hard work.

Rafael Bott
Rafael Bott
13 mei 2019 - 15:27 15:27
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Jij sprak in een ander artikel over mediaU en dat vele ‘aldi’ radios dit gebruiken. Maar ik heb een medion internetradio uit 2017 die nog altijd via frontier/vtuner werkt of werkte. Heb jij enig idee welke medion of silvercrest modellen mediaU ondersteunen? Ik heb de indruk dat dit platform veel vollediger is en kan je favorieten beheren en zelf toevoegen.

Rafaël
Rafaël
23 mei 2019 - 20:07 20:07
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Hoi,

Zullen alle radios kunnen gebruik van het nieuwe portal van frontier voor favorieten toe te voegen? Ik heb een medion radio. Die hadden hun portal vorig jaar toch afgesloten? Of staat dit er los van? Thx

Peter Johnson
Peter Johnson
13 mei 2019 - 06:41 06:41

This article mentions that vTuner has outages and failed. Well ask Frontier about the attack on vTuner right before the IFA show a couple years ago that took Frontier vTuner down before my team was able to save the Frontier server from this attack. Or the attacks that went on for months on Frontier vTuner server after this IFA show and the attacks used old Frontier device IDs that only someone at vTuner or Frontier would have known about. These old Frontier device IDs came out of no where. Also Frontier engineers did a lot of work to try to figure out if they had code that caused this behavior. They could not find any. Well airable is made up people who used to work at vTuner. Or the DNS attacks on the Frontier vTuner servers that always happened on the weekend. Why did these happen? And at the same time ariable was trying to get the vTuner service. Just think about that. I have emails and proof that these attacks happened on the Frontier vTuner servers. Emails from Frontier about these attacks.

Rafaël
Rafaël
13 mei 2019 - 00:30 00:30

Kan iemand mij vertellen hoe ik bij wifiradiofrontier.com een nieuw station kan toevoegen via een ticket. Ze vragen de stationsnaam, het land. Allemaal ok. En dan vragen ze de website, moet ik hier gewoon de website invullen van het desbetreffende radiostation? Of moet ik echt de url stream van dit radiostation invullen? Thanks

Don`t copy text!
23
0
Deel hier gerust uw gedachtenx