RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Amerikaanse verkiezingen: enkel Biden gelooft nog in radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bij ons zijn politieke advertenties op radio en tv vrijwel ondenkbaar, maar in de Verenigde Staten is dat helemaal anders. Daar vormen die iedere twee jaar een belangrijke bron van inkomsten voor de radio- en tv-stations. Dat merk je ook dit keer bij de veelbesproken presidentsverkiezingen.

Wat de radio betreft lijkt enkel Joe Biden te vertrouwen op de radio als “een ouderwets platform”, vooral om landelijke, christelijke en oudere kiezers weg te trekken van president Donald Trump.

De Biden-campagne heeft sinds begin september in alle 50 staten samen bijna 15 miljoen dollar uitgegeven aan radioadvertenties, volgens gegevens van het advertentie-trackingbedrijf Advertising Analytics. Dat is ongeveer 56 keer zoveel als de campagne van Trump, die in dezelfde periode minder dan 270.000 dollar besteedde aan radiospotjes in amper zeven staten.

De Democratische kandidaat heeft die advertenties gebruikt in een poging om cruciale delen van Trumps basis te doorbreken en ook de opkomst onder zwarte en Latino-kiezers te vergroten. Het gaat om groepen die nog steeds op radiostations afstemmen te midden van de coronavirus-pandemie. In de Verenigde Staten – in schril contrast met Europa – blijkt het radioluisteren flink te lijden te hebben onder deze pandemie.

Hoewel Biden het leeuwendeel van zijn reclamemiddelen in tv en digitaal steekt, ziet zijn team radio als een kosteneffectieve manier om kleinere delen van het electoraat te bereiken met meer op maat gemaakte berichten. Patrick Bonsignore, de directeur van de betaalde media van de Biden-campagne, vergeleek de radioadvertenties met “een bijgerecht bovenop het hoofdgerecht”.

“Radio biedt ons de mogelijkheid om een ​​specifiek publiek te bereiken en meer zinvolle en relevante communicatie met hen te hebben”, zei Bonsignore in een interview. “Je hebt een vast publiek dat specifiek is.”

In de Verenigde Staten scoort het radioluisteren nog heel hoog bij 60-plussers en uit peilingen blijkt dat Biden aanzienlijke vooruitgang boekte bij senioren, een groep die Trump in 2016 won.

Volgens de cijfers van Advertising Analytics stuurde Biden het grootste deel van zijn budget voor radioadvertenties naar vijf ‘swingstates’: 4,3 miljoen dollar in Florida, 2,2 miljoen in Pennsylvania en Michigan en 1,4 miljoen in zowel North Carolina als Arizona. De campagne gaf ook minstens 100.000 dollar uit in zeven andere ‘battlegrounds’, waaronder Wisconsin, Minnesota en Georgia.

Ondertussen gaf Trump 112.000 dollar uit aan radioadvertenties in Florida en in totaal 154.000 dollar in Arizona, Georgia, Michigan, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin.

Biden’s vermogen om zijn radioreclame uit te breiden, is grotendeels te danken aan zijn recente successen op vlak van fondsenwerving. Vanaf september had Team Biden 466 miljoen dollar bij de hand, tegenover 325 miljoen dollar voor Team Trump. Biden heeft de afgelopen maanden ook veel meer uitgegeven aan tv-advertenties in ‘battleground’ staten tegenover Trump.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VS: Mediabase wint de slag om airplay-tracking

In de Verenigde Staten kijkt de radiowereld al jarenlang naar twee concurrerende airplay-hitlijsten, maar daar Lees verder

Blad 1580: Lowry Mays, 2. DAB+ Bundesmux, NPO 3FM

• VS: Lowry Mays, stichter Clear Channel, overleden • Duitsland: uitbreiding voor tweede Bundesmux • Lees verder

Blad 1563: Radio 1, Zwarte Prietpraat, Apple Podcasts

• Nieuwe editie van de 'Lage Landenlijst' • Nederland: Prem stopt met Zwarte Prietpraat • Lees verder

1961: Groninger ontdekt Italiaanse Milva via… BRT radio (audio & video)

Hans Knot brengt in zijn nostalgische column het verhaal van een illuster Italiaans zangeresje uit Lees verder

Blad 1545: Podcasters, langegolf Tsjechië, Leontien Ceulemans (video)

• VS: podcastmakers geen doorsnede bevolking • Tsjechië: zendmasten Topolná opgeblazen • Nederland: Leontien Ceulemans Lees verder

Blad 1533: Esther Nwanu, Chris Stevens, My Favorite Murder (video)

• De blinde vlek van Esther Nwanu • Londen: Chris Stevens stopt bij CountryLine Radio Lees verder

Blad 1528: Rock Antenne, The Lost Art of Jingle Writing, Best ads of all time (video)

• Rock Antenne ook in Zwitserland op DAB+ • VS: De teloorgang van de reclamespot Lees verder

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

• Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf • RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx