fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

VS: Conservatieve talkradio in slechte papieren

Er hangen al een tijdje donkere financiële wolken boven iHeartMedia, de mediagroep die ruim 850 Amerikaanse radiostations controleert, waaronder legendarische namen als KIIS Los Angeles en de New-Yorkse Z100. Onder meer de syndicated radioshows van Ryan Seacrest en komiek Steve Harvey worden door het bedrijf verdeeld. Met kleppers als Sean Hannity, Rush Limbaugh en Glenn Beck is iHeartMedia vooral gekend als Amerika’s belangrijkste producent en distributeur van conservatieve talkradio.

Begin februari lekte al uit dat de groep uit San Antonio dertig dagen uitstel van betaling had gevraagd aan haar schuldeisers. iHeartMedia kampt met een opgestapelde schuld van bijna 20 miljard dollar. De intresten daarop, plus het feit dat driekwart van die schulden al dit en volgend jaar moet worden betaald of geherfinancierd, wegen als een molensteen om de nek.

Amerika zou echter Amerika niet zijn als in dergelijke situaties de aasgieren niet zouden opdagen. Maandag deed de concurrerende mediagroep Liberty, eigenaar van onder meer Sirius XM, alvast een bod van 1,16 miljard dollar om 40 procent te verwerven van een geherstructureerde iHeartMedia. Liberty en Sirius XM, die elk 20 procent zouden krijgen als de deal doorgaat, zouden volgens analisten vooral geïnteresseerd zijn in de radioactiviteiten en de streaming producten van iHeart.

Clear Channel en Mitt Romney

iHeart, tot 2014 gekend als Clear Channel Communications, zit financieel al een jaar of zeven in ruw weer. In 2006 was een aandeel van de groep op de beurs nog 37 dollar waard. Vandaag is dat nog hooguit een halve dollar. De mediagroep is al jaren structureel ongezond, met zware verliescijfers in 29 van de laatste 30 kwartalen. Ze zou bovendien de apart genoteerde billboard-afdeling (Clear Channel Outdoor), die ze voor 90 procent controleert, leegzuigen met omstreden leningen in plaats van de schulden te betalen. Daardoor lijkt ook die dochter op een bankroet af te stevenen.

Een van de belangrijkste schuldeisers is het kapitaalfonds Bain van de republikein Mitt Romney, die in 2012 de presidentsverkiezingen verloor van Barack Obama. Dat kapitaalfonds heeft een reputatie in het opkopen van bedrijven en dan de meest winstgevende onderdelen door te verkopen. Romney kocht destijds de schulden van iHeart voor een prikje en verkocht ze nadien met winst. Een faillissement van iHeart zal Romney dus financieel niet raken, weten analisten.

Adverteerders lopen weg bij controversiële talkradio

Sean Hannity (foto Wikipedia)
Rush Limbaught

De politieke conservatieve talkradio, waarin iHeart zo uitblinkt, kent in de VS al enkele jaren een gestage terugval. De jongeren luisteren er steeds minder naar en de adverteerders verliezen hun interesse in het radiogenre. Door de opkomst en de invloed van meer controversiële talkradio-vedetten als Michael Savage en Alex Jones hebben populaire stemmen als Hannity en Limbaugh bovendien hun retoriek verhard.

Dat jaagt de gematigde adverteerders steeds meer weg, mede onder druk van linkse activisten die via de sociale media hun pijlen richten op die adverteerders. Over de (fors gereduceerde) lonen van de iHeart-radiosterren wordt al enkele jaren volledig gezwegen, terwijl die bedragen vroeger steevast werden uitgebazuind.

Niet divers genoeg

Vorig jaar liepen al enkele pogingen om iHeart te herstructureren volledig spaak. Investeerders lijken niet zo tuk op de groep. Er wordt iHeartMedia een gebrek aan diversiteit in zijn mediaportefeuille verweten. Ook de streamingdienst iHeartRadio, een soort concurrent van Spotify, is nog steeds niet winstgevend.

In november ging een andere gekende radiogroep, Cumulus Media, failliet, met een put van 1 miljard dollar. De restanten van die groep, goed voor bijna 450 radiostations in 90 markten, worden momenteel verkocht. Een vergelijkbare mediaconcurrent als Salem Media Group, met een meer gediversifieerde portfolio, is wel winstgevend.

Het huidige bod van Liberty past dan ook in een pokerspel met de iHeart-schuldeisers, dat uiterlijk volgende week moet worden beslecht. Ofwel zijn er voldoende garanties op een haalbare herstructurering, ofwel gaat iHeart op de fles.

De 858 radiostations van iHeart tellen samen 19.500 werknemers. Via Premiere Networks levert iHeart 90 syndicated programma’s aan ruim 5.000 Amerikaanse radiostations, samen goed voor een wekelijks bereik van 190 miljoen luisteraars.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Er is ‘leven’ op de 107 in Antwerpen

Sinds kort is er ‘leven’ op de 107 in Antwerpen Stad (en een beetje verder). Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 31 (RV 26 & audio)

Ik heb deze ochtend de kalenders voor 2019 al klaar gelegd. Morgen ga ik ze Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het Radioblad: donderdag 1 maart (audio)

Knipselcollectie Wikiradio in de Radio Erfgoed community

Radio luisteren zonder luidspreker? (video)

Sluiten