VS: Conservatieve talkradio in slechte papieren Zwaar verlieslatende iHeartMedia balanceert op rand van bankroet

Leestijd: 3 minuten

Er hangen al een tijdje donkere financiële wolken boven iHeartMedia, de mediagroep die ruim 850 Amerikaanse radiostations controleert, waaronder legendarische namen als KIIS Los Angeles en de New-Yorkse Z100. Onder meer de syndicated radioshows van Ryan Seacrest en komiek Steve Harvey worden door het bedrijf verdeeld. Met kleppers als Sean Hannity, Rush Limbaugh en Glenn Beck is iHeartMedia vooral gekend als Amerika’s belangrijkste producent en distributeur van conservatieve talkradio.

Begin februari lekte al uit dat de groep uit San Antonio dertig dagen uitstel van betaling had gevraagd aan haar schuldeisers. iHeartMedia kampt met een opgestapelde schuld van bijna 20 miljard dollar. De intresten daarop, plus het feit dat driekwart van die schulden al dit en volgend jaar moet worden betaald of geherfinancierd, wegen als een molensteen om de nek.

Amerika zou echter Amerika niet zijn als in dergelijke situaties de aasgieren niet zouden opdagen. Maandag deed de concurrerende mediagroep Liberty, eigenaar van onder meer Sirius XM, alvast een bod van 1,16 miljard dollar om 40 procent te verwerven van een geherstructureerde iHeartMedia. Liberty en Sirius XM, die elk 20 procent zouden krijgen als de deal doorgaat, zouden volgens analisten vooral geïnteresseerd zijn in de radioactiviteiten en de streaming producten van iHeart.

Clear Channel en Mitt Romney

iHeart, tot 2014 gekend als Clear Channel Communications, zit financieel al een jaar of zeven in ruw weer. In 2006 was een aandeel van de groep op de beurs nog 37 dollar waard. Vandaag is dat nog hooguit een halve dollar. De mediagroep is al jaren structureel ongezond, met zware verliescijfers in 29 van de laatste 30 kwartalen. Ze zou bovendien de apart genoteerde billboard-afdeling (Clear Channel Outdoor), die ze voor 90 procent controleert, leegzuigen met omstreden leningen in plaats van de schulden te betalen. Daardoor lijkt ook die dochter op een bankroet af te stevenen.

Een van de belangrijkste schuldeisers is het kapitaalfonds Bain van de republikein Mitt Romney, die in 2012 de presidentsverkiezingen verloor van Barack Obama. Dat kapitaalfonds heeft een reputatie in het opkopen van bedrijven en dan de meest winstgevende onderdelen door te verkopen. Romney kocht destijds de schulden van iHeart voor een prikje en verkocht ze nadien met winst. Een faillissement van iHeart zal Romney dus financieel niet raken, weten analisten.

Adverteerders lopen weg bij controversiële talkradio

Sean Hannity (foto Wikipedia)
Rush Limbaught

De politieke conservatieve talkradio, waarin iHeart zo uitblinkt, kent in de VS al enkele jaren een gestage terugval. De jongeren luisteren er steeds minder naar en de adverteerders verliezen hun interesse in het radiogenre. Door de opkomst en de invloed van meer controversiële talkradio-vedetten als Michael Savage en Alex Jones hebben populaire stemmen als Hannity en Limbaugh bovendien hun retoriek verhard.

Dat jaagt de gematigde adverteerders steeds meer weg, mede onder druk van linkse activisten die via de sociale media hun pijlen richten op die adverteerders. Over de (fors gereduceerde) lonen van de iHeart-radiosterren wordt al enkele jaren volledig gezwegen, terwijl die bedragen vroeger steevast werden uitgebazuind.

Niet divers genoeg

Vorig jaar liepen al enkele pogingen om iHeart te herstructureren volledig spaak. Investeerders lijken niet zo tuk op de groep. Er wordt iHeartMedia een gebrek aan diversiteit in zijn mediaportefeuille verweten. Ook de streamingdienst iHeartRadio, een soort concurrent van Spotify, is nog steeds niet winstgevend.

In november ging een andere gekende radiogroep, Cumulus Media, failliet, met een put van 1 miljard dollar. De restanten van die groep, goed voor bijna 450 radiostations in 90 markten, worden momenteel verkocht. Een vergelijkbare mediaconcurrent als Salem Media Group, met een meer gediversifieerde portfolio, is wel winstgevend.

Het huidige bod van Liberty past dan ook in een pokerspel met de iHeart-schuldeisers, dat uiterlijk volgende week moet worden beslecht. Ofwel zijn er voldoende garanties op een haalbare herstructurering, ofwel gaat iHeart op de fles.

De 858 radiostations van iHeart tellen samen 19.500 werknemers. Via Premiere Networks levert iHeart 90 syndicated programma’s aan ruim 5.000 Amerikaanse radiostations, samen goed voor een wekelijks bereik van 190 miljoen luisteraars.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Arthur ‘The Fonz’ Fonzarelli is terug (video) Cult tv-held was inspiratie voor... WZTI Milwaukee (VS) heeft de verdeling van het syndicated signaal van True Oldies Channel, eigendom van Scott Shannon, stopgezet. De zender is er nog steeds, de naam en het format ...
VS: Einde van legendarisch radiostation The Loop Rockzender uit Chicago verkocht aan chris... In Chicago komt er zaterdag een einde aan vier decennia radiogeschiedenis. “The Loop”, het legendarische classic rockstation met een zeer rijke geschiedenis, is verkocht aan de med...
Oprichter is opnieuw eigenaar van Radionomy Mediagroep Vivendi deed platform voor internet... Het Franse mediaconcern Vivendi blijkt al sinds augustus vorig jaar geen eigenaar meer te zijn van het digitale radioplatform Radionomy. Het bedrijf is opnieuw volledig in handen v...
Apple: de eerste reviews van de HomePod (video) Beter een half afgewerkt product lanceren ... Vandaag opnieuw aandacht voor HomePod, de slimme luidspreker die Apple uitgebracht heeft en die de concurrentie moet aangaan met de Amazon Echo en de Google Home. Verschillende nie...
VS: Digitale inkomsten steeds belangrijker voor radio Amerikaanse adverteerders houden van... In de VS haalden de radiostations in 2017 gemiddeld 7,5 procent van hun inkomsten uit digitale advertenties. Dat is beduidend meer dan 2016, toen dat digitale aandeel 6,3 procent v...
VS: Apple Music steekt Spotify voorbij Apple Music zit standaard in alle iOS-toestellen Mogen we ons binnenkort aan een rechtszaak verwachten zoals Microsoft die aan zijn broek kreeg voor het integreren van zijn browser, toen nog Internet Explorer, in zijn besturingss...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Broadcast Partners
Amptec
Spotlight
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *