Altijd een beetje avontuur op AM Zo verbeter je de middengolfontvangst

De middengolf blijft één van die onderwerpen waar we geregeld aandacht voor hebben bij RadioVisie. Uiteindelijk liggen daar de wortels van de hedendaagse radio. Dat deze omroepband nauwelijks nog gebruikt wordt, is uiteraard prima te verdedigen. De evolutie hou je nu eenmaal niet tegen. Toch zijn er nog luisteraars die de mindere geluidskwaliteit er voor lief bijnemen. De AM is dan ook niet zelden synoniem voor… avontuur. Wie de moeite neemt om op zoek te gaan naar zenders tussen de 531 kHz tot 1602 kHz (in Europa, Afrika en Azië), tot 1715 kHz (binnen Noord- Amerika) wordt telkens weer verrast. Radio is er altijd een beetje… op reis gaan.

Fans van het medium radio reageren dan ook altijd in ruime mate als we weer eens een artikel aan deze omroepband wijden. Zo kregen we tal van reacties op één van onze berichten waarin we schreven over de enige Nederlandstalige zender, met groot vermogen, die nog te horen is op AM; Groot Nieuws Radio. We begrijpen volkomen dat dit naar alle waarschijnlijkheid niet uw favoriete station is, maar de kick om te kunnen luisteren naar een zender die vele honderden kilometers verder zijn antennes heeft staan, compenseert.


Lees verder onder de advertentie


Nog één jaar te gaan

De zender en bijhorende antennes staan in Zeewolde. Nederlandse luisteraars in de ruime omgeving hebben dan ook weinig moeite om het radiosignaal te ontvangen. Eenmaal buiten de comfortzone en in stedelijk gebied wordt het moeilijker. Alhoewel het zendvermogen 100 kiloWatt bedraagt lukt het luisteren in Vlaanderen steeds minder goed richting Frankrijk. Maar daar kan de luisteraar zelf wat aan doen. We zetten enkele heel eenvoudige tips op een rijtje, waarna je enkel nog proefondervindelijk moet vaststellen of jouw inspanningen resultaat opleverden. Daarna ben je klaar voor een klein beetje… avontuur. En je hebt nog de tijd tot 1 januari 2019 om een en ander te proberen, daarna wordt ook deze zender uitgeschakeld.

° Draai de AM-antenne op het toestel, of draai het toestel zelf. Je kan ook de radio in de buurt van een raam plaatsen. Vermijd plekken waar andere elektronische apparatuur staat.
° Sluit een buitenantenne voor de middengolf aan, als hiervoor een ingang aanwezig is. Je kan ook een lange metalen draad vastmaken aan op de antenne-aansluiting. Een elektronicazaak kan je verder helpen om de juiste materialen te kopen.
° Draagbare radio’s of wereldontvangers kunnen het makkelijkst de middengolf ontvangen. Deze zijn verkrijgbaar in elektronicazaken en winkels met huishoudelijke artikelen.

Eenmaal je ‘shack’ helemaal op punt, ontvang je àlle AM-stations beter. In de avonduren komen ze vanuit heel Europa (en soms daarbuiten) bij je binnen. Het kan enkel jouw kijk op de wondere wereld van de radio aanscherpen. 

° Alle foto’s: zendersite Zeewolde

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Bloemendaal opnieuw uit de lucht Vanaf oktober wordt de toekomst enkel nog digitaal Radio Bloemendaal, één van de weinige Nederlandstalige stations die nog gebruik maken van de AM, is al enkele dagen niet meer te beluisteren op de vertrouwde 1116 kHz in de regio B...
Het Avondblad van 19 juli (audio) Beetje humor, flardje school en een stukje recyclage Netflix gaat (humor)radio maken De Amerikaanse videostreamingdienst Netflix associeer je niet meteen met radio, maar toch gaat dit bedrijf vanaf januari 2019 starten met een eig...
KBC Radio verlaat AM en wil doorgaan via DAB+ Liggen hoge kosten aan de basis ven het verd... Per 1 juli verdwijnt KBC Radio van de AM-frequentie 1602 kHz in Nederland. Wel is het de bedoeling om landelijk via DAB+ door te gaan. Maar zover is het nog niet. Een reden voor he...
Minder uren voor laatste Belgische AM-zender RTBF schroeft het aantal zenduren op 621 kHz ... RTBF International, de enige Belgische radiozender die nog actief is op de middengolf, heeft sinds het begin van deze maand het aantal uitzenduren teruggeschroefd. Voorheen was het...
Finland gaat radiolicenties veilen Digitale radio via de ether blijft onbestaande De Finse overheid start met de herverdeling van alle commerciële FM-frequenties. Het gaat om concessies die tien jaar geldig zijn en op 1 januari 2020 ingaan. Radiostations hebben ...
Het Avondblad van 23 mei (audio) Over digitale radio, privacy regels en uitgezette AM-zend... DAB-je d'r bij voor Norkring Vorige week nam Norkring alweer een nieuwe steunzender in gebruik op zijn DAB+-netwerk, dit keer in het Limburgse Overpelt. Da’s vlak bij het Nederl...
Deel of print dit artikel
Amptec
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

8 gedachten over “Altijd een beetje avontuur op AM

 • vr 9 feb 2018 om 08:59
  Permalink

  Groot Nieuw Radio de énige Nederlandse radiozender nog te horen op AM?
  Toch niet zo goed op de hoogte, blijkbaar.

  Er zijn er namelijk tientallen, én allemaal wettelijk (dus geen piraten). Hier is een overzicht: http://radio-tv-nederland.nl/am/am.html

  En ook in de Caraïben en in Suriname zijn er nog Nederlandstalige zenders op AM. Weliswaar niet in Europa, maar wel Nederlandstalig én op AM.

  Beantwoorden
 • vr 9 feb 2018 om 10:03
  Permalink

  Daar heb je volkomen gelijk in Herman maar ik ga er van uit dat in (gans) Vlaanderen alleen nog Groot Nieuws Radio enigszins te ontvangen is .Dacht dat dit de bedoeling was van het stukje hé.

  Beantwoorden
 • vr 9 feb 2018 om 12:19
  Permalink

  Hier is nog een simpele truuk om de middengolfontvangst op te krikken. Te proberen.
  Stem de draagbare radio af op een zwakke middengolfzender en verplaats de radio naar een plaats waar horizontale verwarmingsbuizen in of buiten de muur zitten. Bij mij kan ik zo de Nederlandse piraten tussen 1600 en 1650 kHz stukken beter ontvangen. Het is te proberen want als de zender te zwak is, versterk je zo ook de ruis.

  Op internet heb ik ook eens een filmpje gezien van iemand die rond een houten kader van +/- 1m enkele windingen draaide van een simpele koperdraad en vervolgens met een draagbare radio de ontvangst verbeterde zonder dat er contact was tussen de bedrading van het kader en de draagbare radio.

  Beantwoorden
 • vr 9 feb 2018 om 22:48
  Permalink

  Zou de rtbf hun am zender 621 reeds afgezet hebben? Vandaag rond 16u30 was er niets meer te horen.

  Beantwoorden
 • za 10 feb 2018 om 18:15
  Permalink

  Even geluisterd en de RTBF zit nog steeds met volle vermogen op AM 621 !
  Maar na het nieuws van 23 uur gaat de stekker wél dagelijks uit het stopcontact tot ‘s morgens 6u.

  Beantwoorden
 • zo 11 feb 2018 om 21:55
  Permalink

  Leuk artikel, inderdaad het avontuurlijke van de AM. Nog even een goedkope antenne tip, verbind een coaxkabel aan je centrale verwarming, geeft al veel meer resultaat. Ik luister in Haarlem NL alleen AM voor KBC 1602 (overdag) Radio Seagull op dezelfde frequentie van 19.00 – 07.00 uur is ‘s avonds te slecht dan wordt het toch Tunein, Seagull is één van mijn favoriete stations: There is more music than hits alone ! groet Uit Haarlem, Erik van Ipenburg

  Beantwoorden
 • zo 11 feb 2018 om 23:12
  Permalink

  Dit antennetje kun je aan een tuner vervangen door een hulahoop:

  https://nl.aliexpress.com/item/HiFi-AM-FM-Loop-Antenna-with-mini-connector-for-audio-receiver-systems/32808825362.html

  Per tuner moet je wel s kijken hoeveel lussen draad er moeten zijn in de loop, maar eens bij benadering (tussen 1 en 3), dan is het even goed als een getunede loop!

  https://intl.target.com/p/empower-153-cardio-core-more-3lb-weighted-hoop-blue-green/-/A-14256062?disable_sapphire=true&

  Zo kan ik 1026khz BBC Cambridgshire nemen met een 5/5 led! Caroline zonder moeite 5/5…
  1 watt uit Folkestone 1278khz geeft 4/5leds! locatie Vleteren.

  En ook: de Sony icf506 is een goeie radio, 558, 1026, … alle met de led aan!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Actueel
Het Radioblad van vrijdag 9 februari (audio & video)
VS: Apple Music steekt Spotify voorbij
CIM: de meest recente luistercijfers
Unesco World Radio Day: zonder Lage Landen (video)
Het Radioblad van donderdag 8 februari (video)
Klara opent ‘Bar de Beauvoir’ in deSingel
Sluiten