fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Altijd een beetje avontuur op AM

De middengolf blijft één van die onderwerpen waar we geregeld aandacht voor hebben bij RadioVisie. Uiteindelijk liggen daar de wortels van de hedendaagse radio. Dat deze omroepband nauwelijks nog gebruikt wordt, is uiteraard prima te verdedigen. De evolutie hou je nu eenmaal niet tegen. Toch zijn er nog luisteraars die de mindere geluidskwaliteit er voor lief bijnemen. De AM is dan ook niet zelden synoniem voor… avontuur. Wie de moeite neemt om op zoek te gaan naar zenders tussen de 531 kHz tot 1602 kHz (in Europa, Afrika en Azië), tot 1715 kHz (binnen Noord- Amerika) wordt telkens weer verrast. Radio is er altijd een beetje… op reis gaan.

Fans van het medium radio reageren dan ook altijd in ruime mate als we weer eens een artikel aan deze omroepband wijden. Zo kregen we tal van reacties op één van onze berichten waarin we schreven over de enige Nederlandstalige zender, met groot vermogen, die nog te horen is op AM; Groot Nieuws Radio. We begrijpen volkomen dat dit naar alle waarschijnlijkheid niet uw favoriete station is, maar de kick om te kunnen luisteren naar een zender die vele honderden kilometers verder zijn antennes heeft staan, compenseert.

Nog één jaar te gaan

De zender en bijhorende antennes staan in Zeewolde. Nederlandse luisteraars in de ruime omgeving hebben dan ook weinig moeite om het radiosignaal te ontvangen. Eenmaal buiten de comfortzone en in stedelijk gebied wordt het moeilijker. Alhoewel het zendvermogen 100 kiloWatt bedraagt lukt het luisteren in Vlaanderen steeds minder goed richting Frankrijk. Maar daar kan de luisteraar zelf wat aan doen. We zetten enkele heel eenvoudige tips op een rijtje, waarna je enkel nog proefondervindelijk moet vaststellen of jouw inspanningen resultaat opleverden. Daarna ben je klaar voor een klein beetje… avontuur. En je hebt nog de tijd tot 1 januari 2019 om een en ander te proberen, daarna wordt ook deze zender uitgeschakeld.

° Draai de AM-antenne op het toestel, of draai het toestel zelf. Je kan ook de radio in de buurt van een raam plaatsen. Vermijd plekken waar andere elektronische apparatuur staat.
° Sluit een buitenantenne voor de middengolf aan, als hiervoor een ingang aanwezig is. Je kan ook een lange metalen draad vastmaken aan op de antenne-aansluiting. Een elektronicazaak kan je verder helpen om de juiste materialen te kopen.
° Draagbare radio’s of wereldontvangers kunnen het makkelijkst de middengolf ontvangen. Deze zijn verkrijgbaar in elektronicazaken en winkels met huishoudelijke artikelen.

Eenmaal je ‘shack’ helemaal op punt, ontvang je àlle AM-stations beter. In de avonduren komen ze vanuit heel Europa (en soms daarbuiten) bij je binnen. Het kan enkel jouw kijk op de wondere wereld van de radio aanscherpen. 

° Alle foto’s: zendersite Zeewolde


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Als ze het heel beleefd vragen dan zegt u daar absoluut geen néé tegen! Waarin
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
FM brak door dankzij de vrije radio. DAB+ doet dit niet over! Lap! Zwart op

10
Reageer op dit artikel

avatar
9 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
8 Personen die reageerden
PierreVan Hee JohanMarcErik van IpenburgPieter Van Banden Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Pierre
Gast
Pierre

Es ist sehr schade das 1008 KHz aufhört zu senden, ich habe diesen Sender hier in Deutschland immer gerne auf AM gehört. Somit ist jetzt in meiner Gegend die Mittelwelle endgültig still.

Gruß Pierre

Van Hee Johan
Gast
Van Hee Johan

Leuke LW, MW, SW radio voor jullie gratis aangeboden door Universiteit Twente. Veel plezier! http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

Marc
Gast

Dit antennetje kun je aan een tuner vervangen door een hulahoop:

https://nl.aliexpress.com/item/HiFi-AM-FM-Loop-Antenna-with-mini-connector-for-audio-receiver-systems/32808825362.html

Per tuner moet je wel s kijken hoeveel lussen draad er moeten zijn in de loop, maar eens bij benadering (tussen 1 en 3), dan is het even goed als een getunede loop!

https://intl.target.com/p/empower-153-cardio-core-more-3lb-weighted-hoop-blue-green/-/A-14256062?disable_sapphire=true&

Zo kan ik 1026khz BBC Cambridgshire nemen met een 5/5 led! Caroline zonder moeite 5/5…
1 watt uit Folkestone 1278khz geeft 4/5leds! locatie Vleteren.

En ook: de Sony icf506 is een goeie radio, 558, 1026, … alle met de led aan!

Erik van Ipenburg
Gast
Erik van Ipenburg

Leuk artikel, inderdaad het avontuurlijke van de AM. Nog even een goedkope antenne tip, verbind een coaxkabel aan je centrale verwarming, geeft al veel meer resultaat. Ik luister in Haarlem NL alleen AM voor KBC 1602 (overdag) Radio Seagull op dezelfde frequentie van 19.00 – 07.00 uur is ’s avonds te slecht dan wordt het toch Tunein, Seagull is één van mijn favoriete stations: There is more music than hits alone ! groet Uit Haarlem, Erik van Ipenburg

Pieter Van Banden
Lid

Even geluisterd en de RTBF zit nog steeds met volle vermogen op AM 621 !
Maar na het nieuws van 23 uur gaat de stekker wél dagelijks uit het stopcontact tot ’s morgens 6u.

dominiek
Gast
dominiek

Zou de rtbf hun am zender 621 reeds afgezet hebben? Vandaag rond 16u30 was er niets meer te horen.

Gunnar W.
Gast
Gunnar W.

Hier is nog een simpele truuk om de middengolfontvangst op te krikken. Te proberen.
Stem de draagbare radio af op een zwakke middengolfzender en verplaats de radio naar een plaats waar horizontale verwarmingsbuizen in of buiten de muur zitten. Bij mij kan ik zo de Nederlandse piraten tussen 1600 en 1650 kHz stukken beter ontvangen. Het is te proberen want als de zender te zwak is, versterk je zo ook de ruis.

Op internet heb ik ook eens een filmpje gezien van iemand die rond een houten kader van +/- 1m enkele windingen draaide van een simpele koperdraad en vervolgens met een draagbare radio de ontvangst verbeterde zonder dat er contact was tussen de bedrading van het kader en de draagbare radio.

Pieter Van Banden
Lid

Daar heb je volkomen gelijk in Herman maar ik ga er van uit dat in (gans) Vlaanderen alleen nog Groot Nieuws Radio enigszins te ontvangen is .Dacht dat dit de bedoeling was van het stukje hé.

Herman B
Gast

Ah, dan klopt het inderdaad wel. Maar dat kwam niet zo duidelijk over dan 😉

Herman B
Gast

Groot Nieuw Radio de énige Nederlandse radiozender nog te horen op AM?
Toch niet zo goed op de hoogte, blijkbaar.

Er zijn er namelijk tientallen, én allemaal wettelijk (dus geen piraten). Hier is een overzicht: http://radio-tv-nederland.nl/am/am.html

En ook in de Caraïben en in Suriname zijn er nog Nederlandstalige zenders op AM. Weliswaar niet in Europa, maar wel Nederlandstalig én op AM.

Meer in Actueel
Het Radioblad van vrijdag 9 februari (audio & video)

VS: Apple Music steekt Spotify voorbij

CIM: de meest recente luistercijfers

Unesco World Radio Day: zonder Lage Landen (video)

Het Radioblad van donderdag 8 februari (video)

Klara opent ‘Bar de Beauvoir’ in deSingel

Sluiten