fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Als voice track het hele ‘model’ is

RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Marc Hallez, hoofd van MENT TV heeft het vandaag over radio.

Als voice track het hele ‘model’ is

Ik lees in zo veel commentaren dat zo veel radio’s eigenlijk gewoon geen programma’s maken… Non-stop-machine staat aan, eventueel es aan- en afkondigen met voice tracks… Maar inhoudelijk? Op zich is niets fout met een aantal uren non-stop, als de opbouw geen ‘machinewerk’ is maar er écht aandacht was voor variatie, tempo’s, gevoelens en sferen gecombineerd met het uitzendtijdstip… Niets fout met een voice track, maar ‘als dat het hele model is’? ‘Waarom vraagt men een auto aan papa om dan te rolschaatsen?’ Bij wijze van spreken.

Natuurlijk ‘moet er niet altijd inhoud zijn’. Losse-pols-babbels kunnen ook muziek vergezellen, da’s ook bij ons zo. Radio en TV zijn ook gewoon ontspanning. Maar soms is er ‘gewoon niets’ dan of non-stop of … ‘Dat was, dit is en ik neem nu een kopje koffie, en draai even een verzoekje voor ‘tante…’.

Ik lees over zo veel plannen in dossiers, programma’s rond allerlei ‘cultuuruitingen’ die in de praktijk niet in het programmaschema zijn terug te vinden. Waar is de controle? Maar vooral, waar is de eigen trots? Ik kan het me niet voorstellen dat wij aan Telenet of Proximus een zender hadden voorgesteld in een uitgebreid dossier en dan dat dossier niet 100% uitvoerden. De stekker was er al lang uit en terecht.

Mag ik even onze eigen ploeg bewieroken?’ Als ik de programmatie van gisteren zondag bekijk met een uur Dennie Christian, twee uur een Bucket List met topgasten in de studio bij Herbert, een volledig afgemonteerde ‘De Vlaamse Top 10’ en een tweetal andere hitlijsten, een Fashion Date-babbel, Hadiemicha met een echt uitgebreide babbel… En dan evenwichtig samengestelde lijstjes met oldies en live-muziek in Levende Lijve.

We vinden het zelf nog lang niet ‘volledig’. We hebben nog zo veel meer plannen voor het najaar en daarna. Een time-line met een duidelijk doel, met een plan en investeringen ter ondersteuning van de muzieksector en – dit jaar nog – minstens vijftien uur nieuwe programma’s per week, programma’s mét inhoud. Er komen nog twee MENT-cd’s aan, opnames met publiek binnen een volledige technische omkadering.

Misschien zit ‘de leukste radio écht wel in je tv’… Trots op de mensen waarmee we dit allemaal mogen realiseren. Al-1-maar-hits! 

Is getekend Marc Hallez (MENT TV)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Evenveel nieuws, maar toch via minder kanalen. Effciëntie heet dat... (zegt men) De Vlaamse Netflix
Toen de radio nog 'symfonische muziek' programmeerde In de 60-er jaren van de vorige eeuw
Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld
Frans-Belgisch huwelijk en wij waren niet uitgenodigd! Creatieve radiomadam, ook handig met het penseel (houdt
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Radiostation zonder deejays kan toch niet zonder stem Ooit duizenden euro's waard, nu raakt u
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

6
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
6 Personen die reageerden
BartjohanKoen V.Wim MeesHaveve Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Bart
Gast
Bart

Dossier inhoud en VT’s zijn twee aparte dingen… indien je het eerste niet nakomt mag men gerust de vergunning schrappen wat mij betreft, maar langs de andere kant hoeft een non-stop/VT radio niet slecht te zijn (vaak beter dan DJ’s die zich belangrijker wanen dan de muziek).

johan
Gast

Als je het goed doet, hoor je het niet, wij doen het soms, gebruiken Mairlist en dat gaat voortreffelijk, blijkbaar zijn er hier veel die hoog van de toren blazen, maar natuurlijk geen kaas gegeten hebben over de inhoud van het dossier, in het dossier moest duidelijk omschreven worden welke programma’s, wanneer werden uitgezonden, en de inhoud ervan, zo moest er duidelijk omschreven worden of het om een live programma ging, non stop, of er al dan niet nieuws en informatie tussen zat, interviews, interactie met de luisteraar, en bij de niet live gepresenteerde programmas, of het over een opgenomen programma, of een programma samengesteld uit voicetracks ging. U begrijpt ook dat een station die computerradio speelt met playlist en enkele VT dj’s andere radio maakt dan bvb een live radio, of zelfs een station waar de eigen dj’s volle programma’s opnemen, zelfs via VTs..
Wat Marc ws bedoeld is dat er radio’s zijn die in hun dossier gewag maakten van veel live programma’s of gepresenteerde programma’s , en het in de praktijk blijkt non-stop of gewoon een pc te zijn die staat te draaien met 3 of 4 vt’s per uur, zelfs soms geen presentaties maar bvb per VT één berichtje uit een lokale agenda of cultuuragenda…. dat men naast een abonnement voor nationaal nieuws blijkbaar ook een abonnement heeft voor het lokale of regionale nieuws bij een bepaalde aanbieder ntg er in het dossier stond dat men een eigen nieuwsredactie had etc….

Koen V.
Gast
Koen V.

Ik ben absoluut geen fan van Ment en hun manier van ‘tv maken’. Vanuit een radiostudio tv maken of radio maken vanuit een tv studio, het is en blijft een rare vertoning.

Zijn mening over voicetracks volg ik wel. Het is een hel om ze te maken en hoe goed je ook je best doet, je hoort het ALTIJD. Soms aan de actualiteit van de tussenkomsten en altijd aan het de technische kant. Geef mij dan maar echte non-stop muziek of – nog beter – helemaal geen muziek maar actualiteit en andere interessante content.

Wim Mees
Gast

Ik begrijp niet goed wat voice tracks met controle te maken hebben, iedereen roeit toch met de riemen die ze hebben? En radio maken doe je toch niet ondoordacht, er zijn radiostations die een duidelijk stramien hebben, mochten het allemaal lege dozen zijn, hoe komt het dan dat ze blijven bestaan, ze hebben reclame inkomsten e.d. Dus voor je zo’n onzin op de wereld los laat, Mr. Hallez … Denk toch 2 x na eerst, want je hebt duidelijk geen flauw benul van hoe radio werkt, radio is geen tv en tv is geen radio.

Die Hallez denkt dus echt dat hij het warm water uitgevonden heeft, wat een sukkel toch !
Een zender als Ment zorgt er alleen voor dat er nog een grotere afkeer komt voor het Vlaamse lied. Denk je nu echt dat alle Vlamingen van dit genre muziek houden? Ik hoor al lang zeggen: “Van Ment wordt je dement”.

Rudi Van Vlaanderen
Gast
Rudi Van Vlaanderen

Ik ben een absolute voorstander van voice-tracks. Ik zal dan wel moeten uitleggen wat ik er mee bedoel. Maar dat doe ik niet hier. Ik ben pro.

Hugo Van Vlaenderen
Lid

De bijdrage van Mark gaat er niet over of je ‘pro’ VT bent, of zelfs VT bént. Het gaat erover of dat de afspraak was in het dossier, en de basis voor een erkenning. Of niet. En waar de controle is.

Meer in Opinie
Tien jaar Radio Nostalgie  

Het blunderboek van de Vlaamse etherverdeling

Een nieuw decreet op maat van NRJ?

Regionale en lokale radio heeft toekomst op FM als…

Gaveromroep gaat op huisbezoek

Wie vertegenwoordigt de VRRO?

Sluiten