RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Alle VRT-radio’s live tijdens grootse heropening KMSKA

Onder de overkoepelende titel ‘Ontdek het KMSKA’ grijpt de Vlaamse publieke omroep de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen aan om via al haar kanalen beeldende kunsten bij een breed publiek zichtbaar te maken. Ook alle radionetten van de VRT zenden tijdens de openingsweek live uit vanuit het KMSKA, van 19 tot 25 september.

Het KMSKA opent op 24 september na elf jaar renovatie opnieuw de deuren voor het grote publiek. Het wordt een van de grootste culturele evenementen van 2022 en daar moet VRT uiteraard bij zijn. Hieronder vind je alvast hoe de vijf openbare radionetten hieraan bijdragen.

Voor Klara presenteert Chantal Pattyn ​ van maandag 19 september tot en met donderdag 23 september het kunst- en cultuurprogramma Pompidou live vanuit een van de museumzalen. Twintig luisteraars krijgen de kans om de uitzendingen bij te wonen.

​Op zondag 4 september was Carmen Willems, algemeen directeur van het KMSKA, trouwens te gast in De Liefhebber op Klara. Ze deelde er de muziek die veel voor haar betekent, zowel in haar leven als werk. Te herbeluisteren via klara.be.

Radio2 in Antwerpen zit op vrijdag 23 september tussen 12 en 13 uur in het museum. Op die dag krijgen de buurtbewoners een exclusieve inkijk in het museum.

Op Radio 1 ontvangt Bent Van Looy diezelfde vrijdagavond fijne gasten in Culture Club. Een videoversie van de uitzending komt nadien integraal op VRT MAX.

Op de eigenlijke heropeningsdag van het museum, zaterdag 24 september, zendt StuBru van 13 tot 17 uur live uit vanuit een containerstudio op het Museumplein. Presentator Joren Carels laat onder meer de eerste bezoekers van het vernieuwde museum aan het woord. Drie kunstenaars uit de VRT MAX-reeks De aanbidders zijn er ook bij: Tattoo Tilde, Studio Stoutpoep en Luis-Manuel Lambrechts. Zij zetten tattoos, bedrukken totebags en verkopen pins ten voordele van De Warmste Week, meer bepaald voor een project dat cultuurbeleving bevordert bij kinderen en jongeren in kansarmoede.

Op zondag 25 september zit MNM van 12 tot 16 uur op het Museumplein met Alexandra Gadzina. Tattoo Tilde, Studio Stoutpoep en Luis-Manuel Lambrechts zijn er ook die namiddag weer bij.

Heynen

Uiteraard mag ook een podcast niet ontbreken. In de podcast Zot schoon, beschikbaar vanaf 19 september, gaan vijf jonge VRT-gezichten, in vijf aparte afleveringen, in het KMSKA op zoek naar schone dingen die hen raken: Flo Windey, Gloria Monserez, Héritier Tipo, Ella Leyers en Dorianne Aussems. Ze doen dat telkens aan de hand van emoties en thema’s die leven bij jongeren: passie/seks, ontroering/kwetsbaarheid, maatschappelijke verontwaardiging, humor/plezier en gender. Samen met een museummedewerker gaan ze op zoek naar werken die gelinkt zijn aan het thema.

Ze krijgen telkens ook het gezelschap van Bart Van Peer. Bart is blind. Hij werkte sinds 1992 als receptionist in het KMSKA. Nadat het museum de deuren sloot voor de renovatie, was er nood aan een nieuwe functie. Zo ontstond het idee voor ‘Radio Bart’. In het vernieuwde museum zal hij vanuit een mobiele studio in een museumzaal in gesprek gaan met bezoekers die hem de kunstwerken beschrijven. Naast zijn aangename stem, zijn het vooral de prikkelende vragen die zijn gezelschap tot nieuwe inzichten over kunst zullen laten komen.

  • Foto boven: © Karin Borghouts


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx