RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Al is de leugen nog zo snel…

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Verbaasd of niet verbaasd

Menigeen zal de laatste tijd verbaasd zijn geweest over details die bekend raakten uit de dossiers van VBRO en Stadsradio Vlaanderen. Of was net niet verbaasd. Iedereen weet dat zelfs een semi-landelijk netwerk geen 35 journalistieke medewerkers in dienst kan nemen. Iedereen weet dat journalisten van de VRT niet meewerken aan een commercieel radioproject, ze werken exclusief voor de VRT.

Verbazend was ook de start van NRJ. Het is een vlotte hitradio, met letterlijk hitmusic only en weinig bla bla. Keep it simple and short. Iedereen weet echter dat zo’n format, als dat werkelijk in detail zou worden ingevuld in een aanvraag, waarschijnlijk niet eens een erkenning zou opleveren in een Vlaams dorp, waar meerdere kandidaten zouden zijn. 

Spelregels en controle

Momenteel lopen er tientallen procedures voor de Raad van State. In de wandelgangen van radio wordt steeds vaker gewezen op leugens in dossiers. Geen leugentjes om bestwil, maar grote leugens, over elementaire punten in de aanvraag. Het lijkt erop dat hierdoor een aantal erkenningen zouden kunnen sneuvelen. Het waren nochtans zichtbare leugens, de sector was dan ook verontwaardigd.

Vanuit die radiosector kan dan kritiek komen op de overheid, op haar rol in het hele proces. Terechte kritiek. Toch bepaalt die overheid slechts de spelregels, en fungeert daarna als scheidsrechter in de ‘wedstrijd’. Natuurlijk had die overheid ook alle winnende dossiers moeten controleren, het blijft onbegrijpelijk dat zoiets niet gebeurde, zelfs niet voorzien was. 

Fairplay en respect

De radiosector moet echter ook in de spiegel kijken. Het moge vreemd zijn, maar het is eigenlijk not done, dat er al in drie netwerkdossiers leugens zouden staan, en dat een vierde een theoretisch, zeg maar compleet verzonnen, dossier zou blijken te zijn. Hoe collegiaal zijn die betrokkenen, als ze zich rijk willen liegen ten koste van anderen? 

Hoe trots kan iemand zijn met een erkenning, die vooral behaald werd op beloften, die men nooit waar wil maken, zelfs niet kan maken? Het moge zijn dat sommigen geen zelfrespect hebben in hun plannen, dat ze geen trots kennen om resultaat naar werk te zien. Dat is ook gebrek aan fairplay, aan respect ten opzichte van anderen, die daardoor slachtoffer werden. 

Het is toch zielig als omroepen, die al jarenlang goed draaiden, en die hun plannen eerlijk op papier hadden gezet, moeten stoppen voor anderen die – laten we het maar bij naam noemen – gewoon vals speelden? TOPradio was zo’n voorbeeld, zij hebben ondertussen op een andere manier toch nog gerechtigheid gekregen. Maar anderen kunnen het uitzenden op FM wel vergeten. 

Geen slechte verliezers

Die slachtoffers hadden meer fairplay. Sommigen begonnen met de moed der wanhoop aan een internetavontuur, aangevuld met – nu en dan – een tijdelijke evenementenradio op FM. Natuurlijk waren ze ontgoocheld, zelfs boos en woedend. Als er eerlijke dossiers zijn, en die dossiers eerlijk werden beoordeeld, dan legt men zich uiteindelijk bij het verlies neer. Anders niet. 

Het is daarom niet vreemd dat sommige omroepen blijven vechten voor gerechtigheid, waar ze ook recht op hebben. Zij zijn geen slechte verliezers, integendeel, de overheid heeft het hen niet gemakkelijk gemaakt, en toch wel gepoogd om  alle fouten die er zouden zijn gemaakt, zo goed mogelijk toe te dekken. 

Oneerlijkheid rechtzetten

Wie in detail wou gaan over dossiers en erkenningen kreeg in eerste instantie geen inzage in het winnende dossier. Hoe kon men dan bewijzen dat er zaken niet klopten, dat iemand gelogen had, als betrokkenen dat recht op verdediging aanvankelijk niet kregen? De overheid jaagt omroepen op kosten, met meters papier om zich te kunnen verdedigen. Toch houden die omroepen vol. 

Waarschijnlijk zullen er in de meeste nog lopende procedures in de loop van de winter uitspraken volgen van de Raad van State. De laatste tijd gonst het van de geruchten dat daar juridische verrassingen zouden bij zijn. Dat is nog afwachten, het zou alleszins geen verrassing zijn als de oneerlijkheid weer zou worden rechtgezet.

Creatieve dossiers

De radiosector heeft alle recht om aan een overheid eisen te stellen over eerlijke, en transparante voorwaarden, en ook dat die overheid daarop goede controle uitoefent. Streng maar rechtvaardig. Maar het is tijd dat de sector zelf het kaf eveneens van het koren gaat scheiden. Het is ongehoord dat, bijvoorbeeld, vier creatieve dossiers, vol fabels, de enige erkende netwerken kunnen worden? Dat zegt veel over de sector.

In dat opzicht mag de kritiek naar ‘het beleid’ en de uitvoerende ambtenaren waarschijnlijk wel wat bijgestuurd worden. Je zal al die fabeltjes en intriges maar op je bord krijgen! Dat is geen reclame van de sector, voor zichzelf. Zoiets kan eveneens eerlijker, en beter. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
14 september 2018 - 00:03 00:03

Wat ben ik blij dat ik zo’n 30 jaar geleden ben gestopt met lokale radio… het kleuter (of is het macho) gehalte is er duidelijk niet minder op geworden.

Wat mij betreft had men beter gestart met de evaluatie van de bestaande radio’s om hier reeds alle leugenaars uit te halen (en vrije frequenties te genereren)… het had misschien de nieuwe spelers wat beter kunnen motiveren ?

Dimitri
Dimitri
10 september 2018 - 21:18 21:18

Als de dossiers beoordeeld waren op enig realiteitszin had men dit vandaag ook niet voorgehad. Als men een groots product gaat brengen op een pakketje 2 pk’tjes frequenties kan je al denken dat er iets niet klopt.

Erwin
Erwin
13 september 2018 - 00:18 00:18
Antwoord aan  Dimitri

Neem gerust van mij aan dat in zowat elk dossier zware leugens staan. Wie het spel puur eerlijk speelde had geen schijn van kans. Er is maar één schuldige en dat is minister Gatz en zijn gevolg. Als je geen realistische kijk hebt op een dossier houdt het meteen op. Waarom kreeg destijds Nostalgie wel de mogelijkheid om een nationale zender te creëren met frequenties die voor Provinciaal gebruik waren bedoeld. Wat met Q, Joe en Bruzz die geen dossier dienden in te dienen omdat ze hun zenderpakketten gewoon mochten houden. Men had de 4 netwerken en de landelijk commerciële zenders beter per zero-base toegekend en de grote zenders als sterk geclausuleerd in de verkoop gedaan. Had een pak meer diversiteit in de ether gescheeld. Nu is het eenheidsworst alom. Radio in Vlaanderen is armoe troef. VBRO is commercieel niet leefbaar met veelal platvloerse muziek. Stadsradio is een allegaartje bij mekaar, en Nostalgie zit met hetzelfde dilemma als Joe. Wat nieuwe nummers met wat steeds weer dezelfde aftandse classics. van dergelijke zenders zijn er al in overvloed, ook onder de lokale paketten. en wat te denken van Nostalgie, dat in Walloniê nummer 1 staat, terwijl men in Vlaanderen steeds rond een magere 5 % blijft hangen. Buiten TOP en NRJ zullen er bij de grotere netwerken nog slachtoffers vallen.

Wim Mees
Wim Mees
10 september 2018 - 14:10 14:10

Het is appelen met peren vergelijken.

Een internetradio, hoe goed hij ook mag zijn, wordt minder (of niet) beluisterd. Gewoon omdat fm nog lang niet dood is en makkelijker toegankelijk is, bijvoorbeeld in de auto, maar ook omdat iedereen in huis, op het werk, in het café, in zijn club of vereniging, enzoverder…. nog een authentieke fm Radio heeft (aan) staan.

Wat betreft de radiodossiers, iedereen zal wel weten hoeveel zijn eigen dossier en radio waard is.

Ik wil niet discusiëren over het feit dat VBRO de licentie heeft verkregen voor landelijke Nederlandstalige muziek radio. Als zij die niet verdienen, dan de andere 2 kandidaten zeker niet. Jaloezie, nijt en haat is/was/zal er altijd en overal zijn. Een radio die zovéél jaren al bestaat als VBRO, het Nederlandstalig lied eert en draait, heeft dan ook op alle tereinen een hele voorsprong.

De 2 andere (ment en familyradio) spelers, die vauit het niets op het toneel verschenen, kunnen er nog wat van leren, zonder twijfel. Ik heb het sterk gevoel dat zij een landelijke radio nodig hadden omdat het er nu niet goed gaat.

Haveve
10 september 2018 - 14:33 14:33
Antwoord aan  Wim Mees

‘die vanuit het niets op het toneel verschenen’… Welkom op Aarde. Bent u van plan om lang te blijven?

Wim Mees
Wim Mees
10 september 2018 - 15:00 15:00
Antwoord aan  Haveve

Hmmm… Google vindt 1 resultaat voor Hugo Van Vlaanderen, ook welkom op de aarde, zeker de broer van die andere Van Vlaanderen, jij ?

Simon Paulis
10 september 2018 - 11:52 11:52

SORRY, NIET MET ONZE MEDEWERKING

“Neem deel aan de discussie” vraagt RadioVisie in een window.
Er is helemaal geen discussie. Dat zou betekenen dat meerdere partijen die van mening verschillen er aan deelnemen. Dat is niet het geval. MENT en Family Radio gaven hun mening maar verschillen niet van mening over de gevolgde procedure en de uitslag van de “wedstrijd”. Marktleider Radio 2 geeft, ondanks het feit dat alle rumoer in hun achtertuin speelt en iedereen graag een VRT reactie zou willen, geen commentaar. De artiesten wereld zwijgt omdat men niet weet wat “een mening” voor gevolgen heeft voor hun playtime.
De regering, met name de mediaminister drinkt een biertje maar zegt niets. De aangeklaagden reageren alsof het allemaal morgen wel weer voorbij zal waaien.
Er is dus geen discussie ook al roept Marc Hallez VBRO op voor een debat op radio en TV. Diep in zijn hart weet hij, denk ik, ook wel dat Frederik Thomas daar niet aan begint. Dus zwijgt vanaf ongeveer vandaag iedereen. En is er geen discussie.
Niemand doet ook iets.

Ik ben maar een buitenstaander. De manager van een zangeres. Zij wil niets liever dan op al die radiostations gedraaid worden. En dus wil ze dat haar nieuwe single overal wordt gepromoot. Ook bij VBRO.

Dat geeft een machteloos gevoel. Want ik kan dat niet. Dus stuur ik de single naar >250 radio stations in België en een paar honderd in Nederland.
Maar toch niet naar VBRO. Zinloos zult U zeggen. Dat kost haar playtime. Het zal VBRO een zorg zijn. Dat is dan maar zo. Ik wil haar en mijzelf recht in de spiegel kunnen aankijken en niet het gevoel hebben een klein beetje mee te werken aan een op leugens gevoed (eventueel) succes.
Frederik Thomas is van harte welkom om mij ervan te overtuigen dat valsspelen is toegestaan in medialand. Het feit dat “anderen” dat ook doen is een argument dat ik ook niet van mijn kleinkinderen accepteer.
Ik blijf hopen dat er recht wordt gedaan aan diegene die een correct dossier hebben ingestuurd. En dat er iemand wint, wie dan ook, die alle beloftes ook waarmaakt. Gewoon omdat het zo zou moeten zijn in dit land.

Marc Hallez
Marc Hallez
10 september 2018 - 09:34 09:34

Eerlijk stuk. Ik lees in de commentaren (en hoor het van velen die het niet neerschrijven) op stukken uit Radiovisie die ik via sociale media deel vaak commentaren als:
‘Vroeger kreeg je alleen maar een vergunning als je alles opklopte’. ‘Zonder leugens lukte het niet’, ‘Iedereen deed het’. ‘Iedereen maakte een dossier voor een lokale radio die groter uitpakte dan een nationale VRT-zender om vervolgens gewoon bij een netwerk aan te sluiten of non-stop uit te zenden.’
Vroeger … OK. Goed? Nee, maar het was misschien zo.
MENT (en wellicht ook anderen) klopte niet op, maakte een uitvoerbaar dossier dat verder ging dan radio alleen… en kreeg geen vergunning. VBRO (en al dan niet ook anderen, ik ken niet die dossiers) loog zich te pletter en kreeg de vergunning in de bus.

Maar ‘vroeger’ mag toch geen excuus zijn.

Vroeger werkten we in het zwart, vroeger was de belastingen omzeilen de nationale sport, vroeger stond het stoer ‘om te doppen’ (The Strangers), vroeger stond een Ferrari stoer en was die getuige van je succes. Vroeger was je een toffe als je aan 200 per uur over de snelweg raasde of ‘met een struk in je voeten’ achter het stuur durfde rijden. Nu ben je ‘een potentiële moordenaar’. Je was zelfs stoer met een cigaret in de mondhoek en een hele staaf tabak in je binnenzak; liefst de douane omzeilend binnen gesmokkeld. Vroeger had de hele politieke wereld een hoop mandaten, had je sneller een telefoonaansluiting als je iemand bij ‘den RTT’ kende en viel altijd wel iets ’te fiksen’. Zelfs een lawaaierige auto met een rookpluim die je twee dorpen veder nog zag was ‘lekker Johnny’.

Maar mensen.. tijden veranderen. Deontologie, maatschappelijk verantwoord zaken doen, je verantwoordelijkheid binnen een maatschappij opnemen, milieubewust ondernemen, stress op het werk vermijden en burn outs voorkomen, een ‘huiselijke’ werkomgeving scheppen, een werkkader met veel inspraak en dialoog ..
Daar gaat het vandaag om. Zaken doen, media maken, hand in hand met je leefomgeving en de mensen om je heen.

Zeker mensen die kansen krijgen om media te maken hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een ‘zekere macht’ (al vind ik dat een vies woord) waarmee zorgvuldig moet worden omgegaan. De leugen staat hier haaks op.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx