RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Al 45 jaar gaan slapen met ‘Het Oog’ (audio)

Radio wordt door het gros van de luisteraars geassocieerd met muziek. Daarna volgen nieuws en informatie. Dit laatste vinden we terug in één van de oudste radioprogramma’s van de Nederlandse radio. Een uitzending die trouwens ook aardig gevolgd wordt in Vlaanderen, wegens uniek. Niet enkel omwille van de inhoud, maar ook omdat in Vlaanderen op dat moment van de dag geen vergelijkbare uitzendingen zijn.

‘Met het Oog op Morgen’ was gisteren jarig. Het programma werd op 5 januari 1966 voor het eerst uitgezonden. Toen op de ‘popzender’ Hilversum 3. Onveranderd in al die jaren zijn de woorden waarmee de uitzending wordt begonnen: ‘Gute Nacht Freunde’. Na een verhuis naar Hilversum 2 zit het programma sedert 1985 bij NPO Radio 1, waar het nog steeds iedere dag tussen elf uur en middernacht te horen is.

‘Met het oog op morgen’ brengt elke dag achtergronden bij het nieuws, onder meer door interviews in de studio met gasten die zelf in de actualiteit zijn, of veel weten over de achtergronden van een gebeurtenis. Ook wordt dagelijks verteld wat de volgende dag in de ochtendbladen te lezen is.

Sinds de eerste editie van maandag 5 januari 1976, is er veel veranderd, maar bleef de tune van het programma steeds dezelfde. De begin- en eind-generiek bestaat uit twee delen: het gezongen stuk van Reinhard Mey ‘Gute Nacht Freunde’ en een instrumentaal gedeelte. Dit laatste werd tot 2011 maar liefst 25.398 keer gespeeld door het VARA Dansorkest, sedert donderdag 13 oktober 2011 gebeurde dit door het Metropole Orkest.

In tegenstelling tot andere horizontale programma’s heeft ‘Het Oog’ iedere dag een andere presentator. Een gevolg van de (oude) verzuiling in Nederland, waarbij zowat iedere zendgemachtigde een avond mocht invullen. In 2019 werd aflevering 15.000 gevierd. In datzelfde jaar overleed de eerste presentator: Han Mulder. Ondanks het late uitzenduur en de vele alternatieven die er sinds de start zijn bijgekomen, haalt ‘Het Oog’ nog steeds de hoogte marktaandelen. (BVP)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx