In Europa zijn momenteel 1.566 radiostations actief op DAB+ en in mindere mate de oude DAB, verdeeld over 31 landen in het werkgebied van de EBU (European Broadcasting Union). Dat blijkt uit het jaarrapport Digital Radio 2019 van de EBU.
Het gaat om 395 stations van de publieke omroepen, 1.020 commerciële stations en 151 “andere” (non-profit stations, studentenradio’s e.d.). 339 stations hebben een landelijk bereik, 603 regionaal en 624 zijn lokale stations. 1.067 digitale stations zijn simulcast van FM, 499 stations zijn digital-only.
63 procent van deze stations heeft een louter muziekformat. 14 procent – goed voor 147 vooral openbare omroepen – heeft een ‘generalistisch’ profiel. Andere stations zijn voor minderheden (5 procent), religie (5 procent), nieuws en actualiteit (4 procent), cultureel (3 procent) en nog een groep “andere” (6 procent). Bij de digital-only stations ligt het aantal met een muziekformat zelfs op 70 procent. Het zijn -weinig verrassend – in hoofdzaak de commerciële stations die opteren voor muziekproducten (78 procent).
1.278 stations zenden enkel uit in DAB+ en 262 enkel in de oude DAB. Er zijn ook nog 26 stations die tegelijk uitzenden in beide standaarden. Op dit moment zijn er in Europa slechts vijf landen meer waar de oude DAB-standaard nog actief wordt gebruikt. Zo heeft Roemenië enkel DAB, in Groot-Brittannië, Ierland, Spanje en Zweden heb je zowel DAB als DAB+.
Vooral in Groot-Brittannië is de uitdaging om over te schakelen naar DAB+ het grootst. 86 procent van alle DAB-stations in Europa is Brits. Sinds de lancering van DAB+ in Groot-Brittannië in 2016 zijn er nu al 100 stations actief in de nieuwe standaard. (RDS)
De ontvangst van DAB+ in Kortrijk is barslecht, nochtans met een nieuwe dure radio van een groot merk. De zenders van VRT moeten dus veel krachtiger worden.
Ik ben gtote fan!!!!!!!!!