RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Afterschool Radio: Leerlingen maken radio in Aalst

Het project ‘Afterschool Radio’ is een samenwerking tussen City Music en de Sint-Jozefschool in Mere. Leerlingen uit de derde graad maken kennis met het medium radio en alles wat met audio te maken heeft. “Het eindproduct van dit project zijn vier live radioshows, volledig gedragen door de leerlingen zelf”, vertelt Bert De Schutter die het project begeleidt. 

“Je krijgt zin om verder te doen”, zo klonk het bij de deelnemende leerlingen na een workshop in Het Radiohuis in Leuven bij de start. Aan motivatie zeker geen gebrek. De leerlingen kozen binnen de vrij in te richten seminaries voor de optie ‘radio maken’. “In deze projectmatige lessen maken de leerlingen kennis met de wereld van audio en radio.

Aan de hand van verschillende opdrachten, zoals het maken van een podcast of een reclamespot, leren de leerlingen vaardigheden als interviews afnemen, monteren of brainstormen over een creatieve insteek”, verduidelijkt Bert De Schutter (foto bovenaan -rechts). “Op het einde van dit project duiken de leerlingen zelf de studio in en brengen volledig zelf een twee-uur-durend liveprogramma in de ether.”

Bert De Schutter is leraar in de Sint-Jozefschool, daarnaast is hij zelf ook te horen op City Music. “Het idee om twee passies, lesgeven en radio maken, te combineren speelde al langer en wordt nu met medewerking van de school- en radiodirectie mogelijk gemaakt”, klinkt het. 

Citymusic live vanuit de school. We zijn terug jong. 😄

Posted by CityMusic on Thursday, March 21, 2019

De leerlingen die deelnemen aan het project kozen hier volledig zelf voor en dat om de meest uiteenlopende redenen. “Ik koos voor het project ‘Afterschool Radio’ omdat dit zich onderscheidt van andere schoolse vakken”, klinkt het bij vijfdejaars leerling Arno Vanderroost. Sven D’Haeseleer denkt dat het wel leuk is om eens op de radio te komen. Het project werpt duidelijk zijn vruchten af. “We hebben geleerd hoe radio maken in zijn werk gaat. We constateren dat niet altijd alles vlekkeloos verloopt en dat er wel veel werk in kruipt. Stiltes zijn vooral de boosdoener in een uitzending”, vertelt Chelsea De Ville. 

Margo Daeleman, directie van de Sint-Jozefschool, is dit initiatief genegen. “We zijn een innovatieve, toegankelijke en open school waar een medium als radio helemaal in past”, stelt ze. “Het is een unieke ervaring voor de leerlingen en de school. Met Bert als ervaren radiomaker en ook ervaren leerkracht aan het roer kan dit niet anders dan een meerwaarde betekenen voor de school”, klinkt het nog. 

“De jeugd is de toekomst, en wij van City Music willen die jeugd maximale kansen geven om zich eveneens te ontplooien in de radiobranche, via onze ‘City Music After School Radio’”, vertelt Philippe Vangerven, eigenaar van City Music. “Dat gebeurt ook al beperkt bij nationale media, zoals MNM en Q-Music, maar het instapniveau ligt daar nog vaak te hoog. Wij willen daar graag als regionaal medium de brug in vormen. Bovendien beschikt City Music in Aalst over één van de beste lokale multimediale radiostudio’s in Vlaanderen. Het zou zonde zijn om daar niet meer mee te doen.” 

Het blijft echter niet bij dit project. Volgens Philippe Vangerven is het plan om deze studio’s meer en meer open te stellen voor nieuwe maar ook andere talenten. “Wij kunnen daar als regionaal medium ook van leren en we worden er zelf ook beter van, voor de leerlingen kan het daarnaast later leiden tot een boeiende, zinvolle hobby of een echte professionele carrière”, besluit Vangerven.

Heynen

Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx