fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Afscheid van een (radio)generatie

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Merci voor die vele jaren!

Als trouwe luisteraar van het langstlopende programma – sinds 1984 – met dezelfde presentator – Guy De Pré -, op Radio 2 hoorde ik gisteren (zondag 10 maart) omstreeks 10:15 uur een kort interview met Les Reed. Deze componist en orkestleider heeft niet alleen ontelbare mooie songs geschreven en geproduceerd, maar hij heeft ook een heel mooie typische Engelse stem. Guy De Pré verwees ook naar ‘Man of Action’ als tune van Radio Noordzee Internationaal. 

Ook het begin van het programma was interessant want daarin vermeldde Guy dat er al zo’n 1600 uitzendingen moeten zijn geweest van ‘De Pré Historie’, maar dat hij zelf de tel kwijt is!. Omstreeks 10:50 uur, na ‘I love the nightlife’ van Alicia Bridges, haalde hij aan dat dit een ‘Alarmschijf’ was geweest bij Radio Veronica en aldus een grote hit werd in Nederland. De complete uitzending kan u hier opnieuw beluisteren.

Guy De Pré wordt dit jaar (op 7 juni) 65 maar ik hoop dat hij verder blijft doorgaan met zijn programma, want tegenwoordig is het volop afscheid nemen van ‘mijn’ generatie programmamakers: Jan Hautekiet, Luc Janssen, Lieve De Maeyer… Vorige week, in m’n favoriete week- en TV blad ‘Humo’ ook het ‘Laatste loodje’ en ‘Dwarskijker’ van RV, zijnde Rudy Vandendaele.

Hij bezorgde me vele uren leesplezier met zijn rake woordkeuze en zinsconstructies als hij een tv-programma herkauwde. Je moest het zelfs niet bekeken hebben om te weten wat je al dan niet gemist had.

Ik moet niet met de vinger wijzen naar de mensen die de pensioenleeftijd bereikt hebben, want zelf ben ik sinds september vorig jaar ook gestopt met de betaalde beroepsbezigheden. Ik heb nu meer tijd om te lezen en vooral te luisteren naar de radio.

Want dat was en is nog steeds hét medium voor mij: snel, meestal live en niet zo opdringerig als televisie, want je kan perfect nog een andere activiteit doen en je laten verrassen door een lied of een goed interview.

Vandaar wil ik ook jullie van RadioVisie nog een dankuwel zeggen voor al die jaren. Ik heb op zolder nog de gedrukte exemplaren liggen. Ik ben ook begonnen om alles te inventariseren en opnames om te zetten naar MP4. Wel een hele job hoor!

° Is getekend Paul Van Laere


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 393: Mick, Alex & de Kuifjes van HLN (video-audio)

Nooit te oud om helemaal bij de tijd te zijn en zelfs het voortouw te Lees verder

Het is vandaag 24 januari… 1983 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het radiodagboek van 23 januari – 023 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 17 januari… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het radiodagboek van 16 januari – 016 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 380: Veronica, Joe en Tom (audio)

'Beter goed gepikt dan slecht geschreven'. Een mantra van Peter Koelewijn, dat voor Radio Veronica Lees verder

Het radiodagboek van 10 januari – 010 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 379: Freedb stopt, ‘Aether’ en Mi Amigo (audio)

U had het moeten weten. Mooie liedjes duren niet lang, gratis info blijkbaar ook niet Lees verder

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Pieter Van BandenJan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Pieter Van Banden
Lid

Wedden we dat Guy nog wel wat extra jaartjes zal verder het programma presenteren op zondagmorgen!

Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Spijtig dat Guy Depré wat Vlaamse nummers betreft nogal veel blijft hangen bij die Johan Verminnen (13 en 27 jan. + 3 en 18 febr. + 10 maart) die al tot ten treure toe op Radio 2 aan zijn trekken komt !

Meer in Opinie
De duivel in het doosje

Zette de Raad van State Sven Gatz schaakmat?

Had S-radio dan toch moeten blijven?

Och Klara. Verwondert u!

De nieuwe ‘madammen’ van BBC Radio 2

Music for Life: Het grote Vlaamse hart (video)

Sluiten