RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Afschakeling FM gaat verder in Duitsland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De twee landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur gaan door met hun strategie om de FM langzaamaan uit te zetten. Eind deze maand worden enkele zwakke FM-zenders in Beieren en Rijnland-Palts afgeschakeld. Luisteraars worden geadviseerd om over te stappen naar DAB+.

In Rijnland-Palts gaan aanstaande dinsdag 30 juni de steunzenders van Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur in Boppard uit. Deutschlandfunk zelf zal in deze regio nog redelijk via FM te beluisteren zijn dankzij de sterke frequentie uit Frankfurt of via de steunzender in Koblenz. De ontvangst van Deutschlandfunk Kultur zal een stuk lastiger worden aangezien Boppard aan de rand ligt van het bereik van de twee kleine steunzenders.

In Beieren gaan diezelfde dag de steunzenders van Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur in Landshut uit. Deutschlandfunk zal met de nodige moeite nog te ontvangen zijn via de sterke zender in Brotjacklriegel. Deutschlandfunk Kultur verdwijnt in deze regio echter geheel van FM. De vier steunzenders worden uitgezet omdat ze een relatief klein bereik hebben en daardoor duur zijn. 

Daarnaast werken de Duitse publieke omroepen naar een gehele afschakeling van de FM. Vanaf 2029 wordt de subsidie stopgezet voor de omroepen om nog langer FM-zenders in de lucht te houden. Vanaf dan mogen radio-uitzendingen via de analoge ether niet meer kosten dan voor DAB+ noodzakelijk is. Inmiddels hebben zowel Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur via DAB+ een grotere dekking dan dat ze ooit op FM hadden. En daarom zetten de publieke radiostations vol in op deze digitale distributie. 

Het is niet de eerste keer dat de landelijke publieke radiostations in Duitsland FM-zenders stoppen. In de zomer van 2019 werden al vijf laagvermogen FM-zenders in de deelstaat Beieren uitgezet. Ook in 2018 werden al zwakke FM-zenders in dezelfde deelstaat, alsmede op het eiland Helgoland in de Noordzee, opgegeven. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Duitsland: DAB+ verdeling op komst in augustus?

In de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt waarschijnlijk nog deze zomer gestart met de verdeelprocedure van Lees verder

Duitsland: tweede federale DAB+ start in oktober

Met bijna twee jaar vertraging komt er nu toch schot in de plannen voor een Lees verder

Duitsland: private DAB+ wordt stilaan rendabel

De inkomsten die de Duitse commerciële FM-omroepen halen uit hun submerken via DAB+ zijn voor Lees verder

Duitsland: tweede federale mux kan starten

In Duitsland hebben de procederende partijen in de tweede federale mux ‘2. DAB+-Bundesmux’ een buitengerechtelijk Lees verder

Duitsland: start van tweede Bundesmux opnieuw van de baan

De start van de tweede federale DAB+ mux in Duitsland – waarover eind maart werd Lees verder

Meer DAB+ in Duitsland en Oostenrijk (video)

Europa is al een tijdje in de ban van DAB+. In het ene land gaat Lees verder

Duitsland: BFBS bouwt verder af (audio)

De Britse legerzender BFBS Radio geeft binnenkort haar laatste sterke FM-frequentie in Duitsland, de 103.0 Lees verder

Duitsland: vernieuwing bij de RBB

Een groot land, met veel inwoners en een gezonde mediawetgeving, voorziet onder andere in regionale Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx