RadioVisie

  • .
    .

Afschakeling FM gaat verder in Duitsland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De twee landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur gaan door met hun strategie om de FM langzaamaan uit te zetten. Eind deze maand worden enkele zwakke FM-zenders in Beieren en Rijnland-Palts afgeschakeld. Luisteraars worden geadviseerd om over te stappen naar DAB+.

In Rijnland-Palts gaan aanstaande dinsdag 30 juni de steunzenders van Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur in Boppard uit. Deutschlandfunk zelf zal in deze regio nog redelijk via FM te beluisteren zijn dankzij de sterke frequentie uit Frankfurt of via de steunzender in Koblenz. De ontvangst van Deutschlandfunk Kultur zal een stuk lastiger worden aangezien Boppard aan de rand ligt van het bereik van de twee kleine steunzenders.

In Beieren gaan diezelfde dag de steunzenders van Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur in Landshut uit. Deutschlandfunk zal met de nodige moeite nog te ontvangen zijn via de sterke zender in Brotjacklriegel. Deutschlandfunk Kultur verdwijnt in deze regio echter geheel van FM. De vier steunzenders worden uitgezet omdat ze een relatief klein bereik hebben en daardoor duur zijn. 

Daarnaast werken de Duitse publieke omroepen naar een gehele afschakeling van de FM. Vanaf 2029 wordt de subsidie stopgezet voor de omroepen om nog langer FM-zenders in de lucht te houden. Vanaf dan mogen radio-uitzendingen via de analoge ether niet meer kosten dan voor DAB+ noodzakelijk is. Inmiddels hebben zowel Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur via DAB+ een grotere dekking dan dat ze ooit op FM hadden. En daarom zetten de publieke radiostations vol in op deze digitale distributie. 

Het is niet de eerste keer dat de landelijke publieke radiostations in Duitsland FM-zenders stoppen. In de zomer van 2019 werden al vijf laagvermogen FM-zenders in de deelstaat Beieren uitgezet. Ook in 2018 werden al zwakke FM-zenders in dezelfde deelstaat, alsmede op het eiland Helgoland in de Noordzee, opgegeven. (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx