Na Wallonië (Viva for Life) en Vlaanderen (Warmste Week), was het gisteren de beurt aan Nederland om de inmiddels klassiek geworden ‘eindejaar radiomarathon voor het goede doel’, af te ronden. Het concept van NPO 3FM ging na de teleurstellende resultaten van de vorige jaren en vanwege het kelderende marktaandeel van de jongerenzender helemaal op de schop.
Geen Glazen Huis meer als centraal ontmoetingspunt voor het publiek maar drie teams van presentatoren die vanop verschillende punten in het land naar Utrecht wandelden en onderweg geld voor het goede doel inzamelden. Maandag 24 december was, na de bekendmaking van het eindresultaat, de tevredenheid dan ook verder weg dan ooit.
Tegen beter weten in
Eva Koreman en Sander Hoogedoorn vertrokken in alle vroegte op Vlieland, Rob Janssen en Jorien Renkema kregen Weert als vertrekplaats toegewezen terwijl Mark van der Molen en Ramon Verkoeijen in Hengelo aan hun opdracht begonnen. Geld ophalen gedurende zeven dagen voor ‘reanimeren in Nederland’, ‘bescherming tegen natuurgeweld’ en ‘noodhulp bij oorlogen en conflicten’ werden de opdrachten.
Door de algemene verwarring over wie, wat, waar en hoe… ontbrak een deel van de broodnodige media-aandacht. Geen rechtstreekse uitzending van de start bij NPO 3FM was duidelijk al niet goed begonnen. Ook werd er weinig of niets ondernomen om de passages van de dj’s in de verf te zetten waardoor men zich als toeschouwer aangesproken had kunnen voelen. Minder interesse betekende bijgevolg een flinke tegenvaller voor de totale som.
Publieke aandacht onbestaande
Om publiek te lokken werd het theater ‘Vredenburg’ in Utrecht als eindpunt gekozen. Maar de bijna onzichtbare aanwezigheid van radio en televisie zorgden voor nauwelijks enkele honderden aanwezigen, die bovendien ook een zeer matige slotshow met een fletse presentatie voorgeschoteld kregen. Het eindresultaat was een nieuwe teleurstelling en onderstreeptenogmaals de afbrokkelende populariteit van het jongerenstation.
De tijd dringt
Het bedrag van € 1.308.889 euro leverde geen lachende gezichten op. Integendeel, er werd meteen in het tv-journaal van de NOS een crisismeeting in het vooruitzicht gesteld. “Om één miljoen zaken te evalueren” klonk het niet al te blij. Wellicht ook om vast te stellen dat Serious Request, het laatste symbool van het wegzinkende NPO 3FM, de band met het publiek ook geen ‘lifeline’ had kunnen toewerpen
Ter herinnering: met 2,5% scoorde de zender tijdens de laatste onderzoeken beduidend minder dan het klassieke NPO Radio 4 (2,7%) en tweemaal zo slecht als het FM-frequentieloze (!) NPO Radio 5, dat zich op ouderen richt (4,9%). Cijfers en gegevens, die ongetwijfeld tot nadenken stemmen. (FVM)
° Fotocredits : NPO 3FM/Ben Houdijk
Het doet een beetje pijn aan het hart, want het idee was echt wel ok. Hopelijk vinden ze snel weer een nieuwe adem.
niet vergeten dat het eerste jaar dat studio brussel omschakelde van het glazen huis naar de warmste week, dit ook niet meteen een succes was. Zoiets moet je tijd geven. Maar het klopt dat de ondersteuning op NPO televisie dit jaar zwaar tegen viel
Het frequentieloze Radio 5 heeft Radio 2 doen verjongen en zo 3FM een beetje overbodig gemaakt denk ik.