RadioVisie

  • .
    .

Advies blijft: FM afschakelen vanaf 2027 in Nederland

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De afschakeling van de FM-band. Lees er de berichten van enkele jaren geleden op na en je merkt dat ook in deze de wens de vader van de gedachte was. Vooral politici geloofden in een snel einde, omdat ze wilden dat het zo zou zijn. Maar blijkbaar staat één en ander toch haaks op de realiteit. Digitale radio is een feit en raakt ingeburgerd, maar niet razendsnel. De FM-band zingt het nog wel een tijdje uit.

Toch houdt het Nederlandse onderzoeksbureau Dialogic voet bij stuk, hun advies van vijf jaar geleden wordt nu nog eens herhaald: de FM-band moet in de periode 2027–2033 op de schop. Al in 2017 werden pro’s en contra’s met elkaar vergeleken en afgewogen. Ook de voorwaarden waaronder dit zou kunnen werden bekeken. Conclusie toen: 2027-2032 was realistisch en haalbaar. Omdat volgend jaar de landelijke FM-frequenties opnieuw verdeeld worden vroeg het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat Dialogic of de toenmalige conclusie nog steeds van toepassing is.

Dat blijkt inderdaad nog steeds het geval. “Op basis van een herhaling van de analyse komen we tot de conclusie dat de periode 2027-2032 nog steeds een realistische periode voor afschakeling van FM is“, aldus het onderzoeksbureau. Ook somt Dialogic diverse punten op om zelfs eerder met de afschakeling te starten dan 2027.

Voor en tegen

Auto’s beschikken steeds vaker over systemen als Apple Carplay en Android Auto. Net zoals alle nieuwe wagens standaard uitgerust worden met digitale radio-ontvangers. Het aantal slimme luidsprekers neemt toe. De grotere naamsbekendheid van DAB+ speelt een rol. Ook zijn er de grotere kosten voor het in stand houden van een FM-zenderpark. En mobiel internet wordt daarentegen goedkoper. Daartegenover staan enkele argumenten om later af te schakelen. DAB+ is nog steeds niet overal goed te ontvangen. De uitrol ervan gaat traag. En ook het afschakelen van analoge kabelradio heeft een invloed.

“Het is complex om deze argumenten te wegen en ten dele gaat het om een politieke afweging. Er zijn weliswaar meer argumenten om eerder af te schakelen (zeven) dan om later af te schakelen (drie), dat wil niet zeggen dat dit betekent dat we eerder zouden moeten afschakelen. Niet alle argumenten wegen immers even zwaar“, aldus Dialogic. (BVP)

° Het complete rapport lees je hier.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx