Opvallende parallel met de vrije radio uit de jaren 80
De ‘vrije radio’ uit de eerste helft van de jaren 80 van de vorige eeuw en de podcast revival die sinds een paar jaar aan de gang is, hebben enkele merkwaardige paralellen. Beide zijn ontstaan bij de ‘gewone man en vrouw’, zonder veel middelen, zowel technisch als financieel. Vrij snel doken reclameregies in dat gat en wat eerst een wirwar aan onafhankelijke initiatieven was, werd ingelijfd door zij die het allemaal groter zagen. Het motto was daarbij “Less is More”.
Het podcastverhaal gaat blijkbaar dezelfde weg op. Er zijn nog steeds heel veel kleine makers, maar die vallen nauwelijks nog op tussen de afwerkte producten van de grotere mediaspelers. Streamingdiensten zetten bovendien die professionele podcasts graag in hun catalogus. Die onafhankelijke initiatieven concurreren dan ook met ongelijke financiële middelen. Maar daar komt (misschien) verandering in. Alweer gelijk met de vrije radio van toen, springt een reclameregie in het gat.
Wie in Vlaanderen of Nederland een podcast wil uitbrengen, moet vooral zijn of haar plan trekken. Sommigen vinden al eens een sponsor, maar niemand wordt er rijk van. Alleen al uit de productiekosten raken, is een hele opgave. Een oplossing wordt nu aangereikt door Mediahuis Advertising, dat gaat samenwerken met TargetSpot om advertenties in podcasts te plaatsen. Mediahuis heette voorheen Corelio en daarvoor VUM. De Vlaamse Uitgeversmaatschappij die zich in die tachtiger jaren gretig ging bemoeien met de inmiddels gelegaliseerde vrije radio’s, via reclameregie Optimedia.
Mediahuis Advertising doet dat al langer – het zorgt voor advertenties in de Nederlandstalige podcasts van De Standaard. Targetspot doet hetzelfde, maar dan voor de podcasts van Radio France. Door de samenwerking zullen luisteraars voortaan op podcasts een pre-roll advertentie horen, een korte aankondiging vooraleer de eigenlijke podcast begint. (TB & HvG)