RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Acoustics, het verhaal achter de illustere audioproductiefirma van Kris De Bruyne

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De woensdag overleden Kris De Bruyne mag in Vlaanderen dan wel de geschiedenis ingaan als een van onze grootste kleinkunstzangers, toch was er aan Kris nog een ander minder gekend facet dat we hier bij RadioVisie in herinnering willen brengen.

Van 1983 tot 1995 had Kris namelijk zijn eigen bedrijf, Acoustics, de allereerste audioproductiefirma in Vlaanderen. De Bruyne richtte het bedrijf op nadat hij eerst twee jaar in de Verenigde Staten had rondgezworven om de dood, kort na elkaar, van zijn broers Joost en Koen te verwerken.

“We maakten geluidopnames voor reclamebureaus, productiehuizen en tv-zenders”, vertelde hij daarover in 2010 in De Tijd, bij zijn 60ste verjaardag. “We deden de klankbanden voor de eerste interactieve cd ter wereld van Philips. Walt Disney was een klant. Het was mijn bedrijf. Ik was hoofdaandeelhouder en had zes werknemers in dienst. Alles draaide goed. Op een bepaald moment kocht Concentra zich in. Ik dacht: nog even en ik verkoop hier de boel. Maar op een dag kregen we een opdracht voor Tom & Jerry, een grote opdracht van drie maanden met een ongelooflijk budget. Uiteraard gingen we erop in.”

“Maar het bleek een onbestaande firma. We lieten ons ringeloren met ongedekte cheques. Het productiehuis van Tom & Jerry spande een proces aan tegen ons. Ik heb een faillissement op bekentenis moeten aanvragen. Enkele kranten probeerden me te pakken. Maar ik heb geen frank verduisterd. We werden vrijgesproken van fraude, maar ik had wel 14 miljoen frank verspeeld (350.000 euro), mijn huis inbegrepen. Ik kon gaan stempelen, althans dat dacht ik. Maar mijn statuut bleek niet in orde. Voor de Belgische staat bestond ik niet. Ik kon zelfs niet terecht bij het OCMW. Ik heb in die periode veel geleerd over mensen. In elke discipline lopen klootzakken rond, maar in de reclame toch iets meer.”

Cobra

Die inkoop door Concentra, de toenmalige uitgever van Het Belang van Limburg, had overigens een duidelijke link naar de toenmalige radiowereld in Vlaanderen. Volgens onze gegevens gebeurde dat in de zomer van 1988. Het waren toen, commercieel gezien, dé absolute hoogdagen voor de lokale radio’s in Vlaanderen, nog voor de start van VTM en met een nog reclamevrije BRT. Concentra leverde via Cobra, de in 1985 opgerichte radio- en tv-vennootschap binnen de uitgeverij, nieuws aan 17 Limburgse lokale radiostations en het kreeg daarvoor reclamezendtijd in ruil.

Door de samenwerking met De Bruyne kon Cobra, dat geleid werd door Johan Van Overbeke, zijn reclameregie uitbreiden met de productie van de spots. Kris De Bruyne bleef Acoustics creatief leiden, maar het commerciële beheer en de financiële leiding kwamen in handen van Cobra. De uitgever betaalde destijds 4,1 miljoen frank om 51 procent van Acoustics te verwerven. Peter Baert, afgevaardigd bestuurder van Concentra werd ook afgevaardigd bestuurder van de nv Acoustics. Het audiobedrijf was in die dagen trouwens ook sterk gelinkt aan de eerste Vlaamse stemmenbank, Voxoffice, destijds al goed voor 700 stemmen.

Lang heeft het Cobra-verhaal niet geduurd. Begin 1990 besliste Cobra dat het in september van dat jaar zou stoppen met zijn radionieuwsdienst. Het bedrijf had voor het verzorgen van die nieuwsdienst liefst 18 vaste en 2 losse medewerkers in dienst. Als reden werd “het ontbreken van een economisch toekomstperspectief op lange termijn voor de vrije radio’s” opgegeven. VTM (waarin Concentra toen ook participeerde) bestond intussen al een jaar en de Vlaamse regering had kort voordien het licht op groen gezet voor reclame op de BRT-radio. De lokale radio’s zagen hun nationale reclame-inkomsten dan ook pijlsnel opdrogen. Tegelijk was de CVP politiek een aanval begonnen tegen de ketenvorming die zich steeds meer aftekende in het Vlaamse radiowereldje.

Begin jaren negentig trok Peter Baert zich terug uit Acoustics en Kris De Bruyne werd zelf afgevaardigd bestuurder. In juni 1995 bleek het bedrijf zes miljoen frank (150.000 euro) betalingen te missen, door faillissementen van klanten en dubieuze debiteuren. Het leidde tot een faillissement dat De Bruyne financieel nog jaren zou blijven achtervolgen, maar dat hij uiteindelijk toch te boven kwam. “Door hard te werken en mijn zaakjes beter in het oog te houden, ben ik uit het dal geklommen. Ik ben zeker niet rijk, maar we leven kwalitatief buitengewoon goed”, zei de Bruyne in 2010.

Enkele jaren later begon de zanger de eerste tekenen van Alzheimer te vertonen. Hij overleed woensdag in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx