RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Achtergrond: waarom de Ierse RTÉ zijn DAB-net uitschakelt

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Ierse openbare omroep RTÉ stopt op 31 maart met het uitzenden via DAB, zo meldt de omroep in een bericht op zijn website. De uitschakeling, vooral om redenen van opgelegde besparingen, werd al in november 2019 aangekondigd.

De digitale radiodiensten van RTÉ – RTÉ Gold, RTÉ 2XM, RTÉ Radio 1 Extra, RTÉ Pulse en RTÉjr Radio –  waarvan aanvankelijk werd gezegd dat die ook zouden verdwijnen, blijven uiteindelijk beschikbaar via het internet en het in Ierland veelgebruikte tv-platform Virgin Media digital tv, maar in afgeslankte vorm. De omroep houdt deze maand een voorlichtingscampagne op televisie, radio, online en sociale media om de sluiting van het DAB-netwerk onder de aandacht te brengen.

RTÉ haalt, naast de in 2019 besliste besparingen, nog twee redenen aan om af te zien van DAB (het gaat nog om de oude standaard): de aanhoudende populariteit van FM-radio, samen met een toename van mobiel luisteren, plus het uitblijven van private radiospelers in de digitale ether.

Die ‘toename’ van mobiel luisteren in Ierland is overigens relatief, zoals we enkele weken geleden al toelichten. Wat RTÉ evenmin vermeldt is dat zijn in 2008 opgestarte DAB-netwerk, amper de helft van het Ierse grondgebied dekte, met slechts vier zenders (een vijfde stond startensklaar in een rack, maar werd nooit aangezet). Overigens gaat het om gedeelde zendersites, dus de reële besparing (elektriciteit, onderhoud) is eerder verwaarloosbaar.

De RTÉ was aanvankelijk nochtans een stevige pleitbezorger voor DAB, maar ondervond al snel weerwerk uit diverse hoeken (politiek en commercieel), waarna de omroep de hoge ambities geleidelijk losliet (moest loslaten).

Het is dan ook nuttig om deze afschakeling eventjes tegen een ruimer licht te houden. De EU mag dan kritisch zijn tegenover de mediasituatie in Hongarije en Polen, maar ook in Ierland houdt de politiek én de enige landelijke commerciële speler – Communicorp Media – al vele decennia een heel stevige grip op het radiolandschap. Dat gebeurt in de praktijk door radiostations die een officiële commerciële licentie aanvragen waanzinnig hoge vereisten op te leggen, vooral op vlak van verplichte nieuws- en informatieprogramma’s. Een ethervergunning aanvragen voor een radiostation dat in hoofdzaak ‘muziek en entertainment’ brengt, dat kun je in Ierland bij voorbaat vergeten.

Ook aan potentiële operatoren van DAB/DAB+ legt de BAI, de Ierse mediaregulator, quasi onhaalbare strenge voorwaarden op, waardoor de paar moedigen die het eerder waagden nooit verder kwamen dan een tijdelijke testvergunning.

Dàt is dan ook de hoofdreden waarom er in Ierland geen competitieve radiomarkt bestaat en nooit bestaan heeft, dat de FM-band officieel nog voor zowat de helft vrij is, maar vooral ook: dat er in het land al vele decennia een bloeiende scène van radiopiraten bestaat. Die laatsten worden wel regelmatig eens opgepakt, maar dat is gewoon een routinematig onderdeel geworden van een doelbewuste politiek om de ontplooiing van een echt open en competitief radiolandschap zo goed als onmogelijk te maken.

Ook het ontmoedigen van DAB(+) moet dus volledig in dat licht worden gezien. Ierland slaagt er al jaren in om de bevolking volledig onwetend en ongeïnteresseerd te houden over de mogelijkheden van het medium. Wat niet weet, niet deert. Met succes, zo blijkt. De ironie is des te groter, aangezien ook in Ierland vanaf dit jaar alle nieuwe auto’s verplicht DAB/DAB+ aan boord moeten hebben. De vraag is dan ook niet of maar wanneer Ierland zijn starre koers uiteindelijk zal (moeten) wijzigen.

Mogelijk is de recent aangekondigde overname van Communicorp, dat hevig tegen DAB(+) was, door het Brits/Duitse Bauer Media, dat wel heel sterk gelooft in DAB+, een eerste teken aan de wand. Al moet je nu ook niet geloven dat Bauer Media op dat vlak plots zevenmijlslaarzen zal aantrekken. Zeker niet zolang de overname van Communicorp niet definitief is goedgekeurd. Dat laatste kan overigens nog wel een hele tijd in beslag nemen. En zelfs dan is er geen haast mee gemoeid, want waarom zou je, als je op FM een commerciële monopoliepositie kan overnemen?


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Bauer Media zet eerste stappen in Ierland

De ook in België niet bekende Denis O'Brien verkoopt Communicorp Media Bauer Media, van oorsprong Lees verder

Ierland: digitale radio stelt amper iets voor

In Ierland luistert volgens een nieuw onderzoek van Ipsos MRBI ongeveer 81 procent van de Lees verder

Ierland: RTÉ sluit DAB in nieuwe besparingsgolf

De Ierse staatsomroep RTÉ gaat zijn digitale DAB-radiodiensten sluiten. De sluitingen maken deel uit van Lees verder

Ierland krijgt voorlopig niet meer FM-zenders

Mediaregulator Broadcast Authority of Ireland (BAI), in de Ierse republiek, houdt de FM-band voorlopig op Lees verder

Tomorrowland One World Radio nu ook op DAB+ in Duitstalig Zwitserland

Het mondiale Belgische radioproduct is nu in bijna heel Zwitserland te beluisteren via de digitale Lees verder

Blad 1649: Willy Class X, Business AM, Google, iHeartMedia

• Sinterklaas bracht Willy Class X • Business AM start op 9 januari • Miljoenenboete Lees verder

Advies blijft: FM afschakelen vanaf 2027 in Nederland

Digitale radio is een feit en raakt ingeburgerd, maar niet razendsnel. De FM-band zingt het Lees verder

Blad 1643: Robin Keyaert, DAB+ in Estland, Willy

• Gezocht: een goede wekker voor Robin • Estland: DAB+ start op 28 november • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
10 maart 2021 - 22:49 22:49

En het vreemde in dit verhaal is, dat de lokale / regionale partijen juist druk aan het investeren zijn om lokaal / regionaal DAB+ te gaan uitrollen. Zo is FreeDab bezig om een netwerk met 10 zenders te gaan opbouwen.

Harm
Harm
10 maart 2021 - 18:39 18:39

DAB wat moet ik ermee? Het wordt gewoon verplicht om dit te accepteren! Respect voor de Ierse besluitneming. Een te groot land met relatief weinig luisteraars iets wat men in EG bureaucratie en dichtbevolkte landen niet begrijpt. DAB word verkocht vanwege het ‘betere’ geluid, maar wat heb je eraan als je auto rijdt met andere geluids invloeden?

Filip
Filip
15 maart 2021 - 11:44 11:44
Antwoord aan  Harm

Volledig mee eens. Dab + moet kunnen, maar de FM afschaffen niet! Er is niks mis met de FM-geluiden. Meer nog, sommige mensen luisteren liever naar FM en zijn over DAB-radio’s niet te spreken. Het geluid op FM noemen ze toch nog beter.
Dat Ierland de keuze voor DAB+ niet of nog niet maakt, moet kunnen. Europa legt maar van alles op….Het getuigt van durf en originaliteit hier tegen in te gaan.

Maarten
Maarten
9 maart 2021 - 22:17 22:17

Het is vooral voor dit soort landen dat het beter zou geweest zijn als DRM zou zijn doorgebroken.

Pascal VDM
Pascal VDM
7 maart 2021 - 17:58 17:58

Terwijl DAB in volle uitrol is, dus een van de uitzonderingen in Europa waar DAB terug naar af gaat…

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx