RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Aanpassingen in het nieuwe mediadecreet (video)

Vlaams minister van Media, Sven Gatz kwam in de commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media op donderdagochtend 24 mei uitleg geven over een aanpassing van het mediadecreet. Een aantal artikelen ervan hebben ook betrekking op netwerk- en lokale radio. Volgende week volgt de inhoudelijke bespreking en stemming.

Voor een handvol commissieleden overliep mediaminister Gatz, punt per punt, alle artikels van het voorontwerp van dit ‘mini’-decreet, dat hij namens de Vlaamse regering indiende. Voluit gaat het om het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 27 maart 2009 betreffende radio-omroep en televisie.

Het nieuwe decreet bevat naast een aantal puur technische aanpassingen ook punten over de communicatie van de VRT over zijn aanbod en beleid en bijkomende regels die de openbare omroep zal opgelegd krijgen als het nieuwe diensten, die niet gedekt zijn door de beheersovereenkomst, wil aanbieden. Ook voor de regionale tv-omroepen en de Vlaamse Regulator voor de Media zijn er wijzigingen voorzien.

Aanpassingen voor radio

In het nieuwe decreet staan ook wijzigingen voor de radio-omroeporganisaties. “De ervaring opgedaan naar aanleiding van de recente erkenningsperiode zorgt voor een lichte bijstelling van het mediadecreet”, legde Sven Gatz uit bij de start van de artikelsgewijze bespreking.

Zo voert ‘artikel 9’ de verdere digitalisering van de Vlaamse radiosector uit. De netwerkradio’s worden verplicht om uiterlijk op 1 september 2019 (dat is een jaar later dan voor de landelijke commerciële) in DAB+ te gaan uitzenden. Twee van de vier, VBRO en TOPradio, doen dat vandaag al. Na de vrijgave van extra capaciteitsblokken (kanalen 5A en 5B) zal er volgens de minister voldoende ruimte hiervoor zijn.

Freeze van twee jaar

Het meest in het oog springt het artikel waarmee men wil verhinderen dat lokale radio’s onmiddellijk nadat ze een erkenning hebben gekregen hun profiel  (“een specifiek muziekprofiel, een thematische invulling van het programma-aanbod of een specifiek doelgroepengericht programma-aanbod”) zomaar kunnen wijzigen.

De huidige wetgeving laat toe dat lokale radiostations direct hun profiel kunnen aanpassen, maar de minister vindt het niet logisch dat die omschakeling na het doorlopen van een erkenningsprocedure zomaar kan. Artikel 12 van het ontwerp van het nieuwe decreet maakt deze praktijk onmogelijk.

“Gedurende twee volle jaren na de erkenning mogen lokale radio’s hun profiel niet meer aanpassen. Deze periode wordt verantwoord doordat  de omroeporganisaties in hun aanvraag voor een erkenning, een financieel plan (met geprojecteerde balansen) moesten opmaken voor de volgende twee jaar”, verduidelijkte Gatz. 

Heynen

Enkel voor nieuwe erkenningen

Niet onbelangrijk is dat deze verstrenging enkel geldt voor lokale radio’s die erkend worden nadat het nieuwe decreet in werking treed. De intussen 110 erkende lokale radio’s (sinds de besluiten van juli en december 2017 en maart dit jaar) ontsnappen aan deze nieuwe wet. Verder wordt met dit artikel ook voorzien dat ook de Vlaamse Regulator voor de Media op de hoogte gebracht wordt van wijzigingen in aandeelhoudersstructuren van lokale radio’s.

Wie gehoopt had op vragen van de commissieleden moeten we teleurstellen. We bleven op dat vlak op onze honger zitten, want er volgde geen inhoudelijk debat. Er was evenmin interesse van de commissieleden om een hoorzitting over dit onderwerp te houden. Vervolg op 31 mei 2018 voor de bespreking en stemming van dit nieuwe mini-decreet.

° Mediadecreet: Het officiële verslag


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx