fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Kost ‘aandacht’ geld bij de VRT?

De Morgen pakt vandaag uit met een opmerkelijk verhaal over de VRT. Blijkbaar zou er een dunne deontologische grens bewandeld worden, zo niet reeds zijn overschreden. Tijd om je zorgen te maken vinden de krant, een deel van de journalistieke wereld en enkele politici. Waaronder Bart Caron (Groen), die het thema aankaartte in het Vlaams Parlement.

Als de boekhouder van de publieke omroep vaststelt dat er niks meer te besparen valt – het schrappen de digitale ethertelevisie is vermoedelijk z’n laatste grote truc geweest – , dan moet er gezocht worden naar nieuwe inkomsten. Dat zou iedere goede huisvader doen, en daarbij is iedere euro welkom. Op ‘De dag van de klant’ de deuren openzetten van het omroepgebouw bijvoorbeeld, de trouwe klanten vriendelijk uitnodigen maar in plaats van hen het gebruikelijke cadeautje te geven, hen laten betalen. Wij vinden het vreemd.

Er gebeuren trouwens nog meer vreemde dingen aan de Reyerslaan vindt de voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, Paul Deltour. Hij bindt nu ook de kat de bel aan en neemt daarbij de radiostations van de VRT op de korrel. Deltour maakt zich immers grote zorgen over het feit dat de publieke omroep facturen stuurt om nieuws- en informatieve programma’s van op locatie uit te zenden. Maar het betreft, volgens de publieke omroep, enkel de meerkost om live radio te maken.

Drie ‘Madammen’ kosten net geen 10.000 euro

Wat blijkt? Een museum of theatergezelschap dat extra aandacht kan gebruiken voor een nieuwe tentoonstelling of een kersvers stuk, kan beroep doen op het programma ‘Culture Club’ van Radio 1 of  ‘Pompidou’ van Klara om live uit te zenden vanuit hun centrum of theater. Daarna volgt er een factuur van 4.000 euro, zonder BTW. Ook ‘De Madammen’ van Radio 2 komen ‘graag’ langs voor 9.750 euro.

“Dit is tegen alle deontologische regels, er wordt nooit betaald voor verslaggeving”, zegt Paul Deltour in De Morgen. Volgens de VRT gaat het om een bijdrage in de extra productiekosten. Maar hier stopt het verhaal nog niet want er kan ook ‘aandacht’ gekocht worden tijdens de ontkoppelde programma’s van Radio 2. Alweer uren met veel regionaal nieuws.

Een stad of vereniging kan de VRT vragen om een journalist te sturen tijdens het ochtendprogramma ‘Start je dag’. Wel vooraf even beloven om het prijskaartje van 2.000 euro binnen de afgesproken termijn te voldoen.

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem verweert zich door te stellen dat enkel geld gevraagd wordt voor de regionale magazines van Radio 2, en dat dit niet het geval is voor de nieuwsdienst. “Onze programma’s behouden hun volledige redactionele onafhankelijkheid bij het uitkiezen van deze samenwerkingen. Ze waken er ook over dat ze een brede waaier aan organisaties aandoen. De externe financiering is nooit de unieke bepalende factor in de keuze.”

° De Morgen: Verslaggeving tegen betaling bij VRT


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
4 oktober 2018 - 09:42 09:42

De VRT kan al jaren uit twee korven binnenrijven, het belastinggeld van U en ik, de
“boodschappen van algemeen nut” en hun reclameblokjes die zij bij het begin of einde
van bepaalde programma’s op ons loslaten !
Wat zal de volgende fase zijn, het aanprijzen van de “Torfsschoenen” van Martine Tanghe
tijdens het nieuws ?

Jan D.M.
Jan D.M.
4 oktober 2018 - 13:06 13:06
Antwoord aan  claude Van Isterdael

Reclameblokjes ? Zeg maar: RECLAMEBLOKKEN !!!

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
4 oktober 2018 - 14:24 14:24
Antwoord aan  Jan D.M.

Ook voor hun nieuws moet je betalen me dunkt! Teletekst hebben ze afgeschaft…dus hebben ze een soort van rolkrant maar uiteraard is deze informatie onvolledig en voor het vervolg ben je verplicht om over te schakelen naar de VRT NWS website.Dat wil zeggen dat je een internet abonnement moet hebben.Wie dus geen PC ,laptop,smartphone…in huis heeft (of ermee kan werken) is hiervan de dupe.En dat zijn er nog altijd véél meer als dat men zou denken…Zeggen ze trouwens ook op het einde van hun nieuwsuitzendingen.Meer nieuws via VRT NWS…

3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Rock Radio eerste commerciële zender in Gibraltar

Dick is (nog steeds) radio actief (3)

BBC Radio 2: Chris wordt Zoë

Sluiten