fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Kost ‘aandacht’ geld bij de VRT?

De Morgen pakt vandaag uit met een opmerkelijk verhaal over de VRT. Blijkbaar zou er een dunne deontologische grens bewandeld worden, zo niet reeds zijn overschreden. Tijd om je zorgen te maken vinden de krant, een deel van de journalistieke wereld en enkele politici. Waaronder Bart Caron (Groen), die het thema aankaartte in het Vlaams Parlement.

Als de boekhouder van de publieke omroep vaststelt dat er niks meer te besparen valt – het schrappen de digitale ethertelevisie is vermoedelijk z’n laatste grote truc geweest – , dan moet er gezocht worden naar nieuwe inkomsten. Dat zou iedere goede huisvader doen, en daarbij is iedere euro welkom. Op ‘De dag van de klant’ de deuren openzetten van het omroepgebouw bijvoorbeeld, de trouwe klanten vriendelijk uitnodigen maar in plaats van hen het gebruikelijke cadeautje te geven, hen laten betalen. Wij vinden het vreemd.

Er gebeuren trouwens nog meer vreemde dingen aan de Reyerslaan vindt de voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, Paul Deltour. Hij bindt nu ook de kat de bel aan en neemt daarbij de radiostations van de VRT op de korrel. Deltour maakt zich immers grote zorgen over het feit dat de publieke omroep facturen stuurt om nieuws- en informatieve programma’s van op locatie uit te zenden. Maar het betreft, volgens de publieke omroep, enkel de meerkost om live radio te maken.

Drie ‘Madammen’ kosten net geen 10.000 euro

Wat blijkt? Een museum of theatergezelschap dat extra aandacht kan gebruiken voor een nieuwe tentoonstelling of een kersvers stuk, kan beroep doen op het programma ‘Culture Club’ van Radio 1 of  ‘Pompidou’ van Klara om live uit te zenden vanuit hun centrum of theater. Daarna volgt er een factuur van 4.000 euro, zonder BTW. Ook ‘De Madammen’ van Radio 2 komen ‘graag’ langs voor 9.750 euro.

“Dit is tegen alle deontologische regels, er wordt nooit betaald voor verslaggeving”, zegt Paul Deltour in De Morgen. Volgens de VRT gaat het om een bijdrage in de extra productiekosten. Maar hier stopt het verhaal nog niet want er kan ook ‘aandacht’ gekocht worden tijdens de ontkoppelde programma’s van Radio 2. Alweer uren met veel regionaal nieuws.

Een stad of vereniging kan de VRT vragen om een journalist te sturen tijdens het ochtendprogramma ‘Start je dag’. Wel vooraf even beloven om het prijskaartje van 2.000 euro binnen de afgesproken termijn te voldoen.

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem verweert zich door te stellen dat enkel geld gevraagd wordt voor de regionale magazines van Radio 2, en dat dit niet het geval is voor de nieuwsdienst. “Onze programma’s behouden hun volledige redactionele onafhankelijkheid bij het uitkiezen van deze samenwerkingen. Ze waken er ook over dat ze een brede waaier aan organisaties aandoen. De externe financiering is nooit de unieke bepalende factor in de keuze.”

° De Morgen: Verslaggeving tegen betaling bij VRT


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Een complete generatie bekende radiomakers gaat met pensioen Qmusic.nl krijgt prestigieuze trofee voor innovatief denken,
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Radio Minerva bijna klaar voor de digitale overstapJournalistieke ambities? Belgodyssee gaat weer van startExtra Gold
‘Dos Cervezas’, de singel waarmee Tom Waes probeert om zich te plaatsen voor een schlagerfestival
Studio Brussel is 'een beetje boos' op de collega's van Qmusic. Tenminste, op één collega,
Het is een traditie geworden: elk jaar bedenkt Radio 2 een passend Feestlied voor de Vlaamse feestdag.

3
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Pieter Van BandenJan D.M.claude Van Isterdael Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
claude Van Isterdael
Gast
claude Van Isterdael

De VRT kan al jaren uit twee korven binnenrijven, het belastinggeld van U en ik, de
“boodschappen van algemeen nut” en hun reclameblokjes die zij bij het begin of einde
van bepaalde programma’s op ons loslaten !
Wat zal de volgende fase zijn, het aanprijzen van de “Torfsschoenen” van Martine Tanghe
tijdens het nieuws ?

Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Reclameblokjes ? Zeg maar: RECLAMEBLOKKEN !!!

Pieter Van Banden
Lid

Ook voor hun nieuws moet je betalen me dunkt! Teletekst hebben ze afgeschaft…dus hebben ze een soort van rolkrant maar uiteraard is deze informatie onvolledig en voor het vervolg ben je verplicht om over te schakelen naar de VRT NWS website.Dat wil zeggen dat je een internet abonnement moet hebben.Wie dus geen PC ,laptop,smartphone…in huis heeft (of ermee kan werken) is hiervan de dupe.En dat zijn er nog altijd véél meer als dat men zou denken…Zeggen ze trouwens ook op het einde van hun nieuwsuitzendingen.Meer nieuws via VRT NWS…

Meer in Actueel
Rock Radio eerste commerciële zender in Gibraltar
BBC Radio 2: Chris wordt Zoë
Het Avondblad van 3 oktober (video & audio)
Joe schakelde muzieklaboratorium in (video)
VS: GM ziet brood in afluisteren van autoradio
Studio Jessa de klok rond (video)
Sluiten