De omstreden aanbesteding van het laatste DAB+ kavel gaat van start. Ondanks het protest van de lokale radiosector die nota bene een petitie organiseerde tegen deze beslissing zet mediaminister zijn plannen Sven Gatz door. Ook de SARC stelde eerder nadrukkelijk dat er eerst een brede discussie georganiseerd moest worden over de digitale uitsluiting van lokale radio.
De grote vraag is nu ‘wie de aanbesteding gaat winnen?’ Als Norkring het wordt blijft de monopolie positie in digitale etherdistributie gehandhaafd. Norkring was deze week nog in het nieuws omdat men de geluidskwaliteit van de kleinere spelers naar beneden wenst te halen. Maar inmiddels lijkt dit plan van de baan. Het stuit naar verluid op een ‘nee’ van de Vlaamse regering. Die wijst terecht op de destijds ingediende offerte van Norkring en op de wetgeving. De volgende artikelen zeggen daar concreet iets over:
Art 6
2° De geboden waarborgen voor een eerlijke, redelijke en niet-discriminerende toegang tot de infrastructuur, zoals die blijkt uit vooropgestelde contractuele bepalingen met de dienstenverdelers.
7° De kwaliteit van de uitzendingen per frequentieblok of frequentiekanaal, rekening houdend met de geplande digitale capaciteit (uitgedrukt in Mbit/s) en met het aantal omroepprogramma’s dat kan worden doorgegeven.
In gewoon Nederlands betekent dit dat men niet mag discrimineren tussen de kwaliteit van de toegang tot het netwerk. Bovendien heeft men destijds ook een kwaliteitsnorm opgesteld bij de aanvraag. Daar kan men niet zomaar van afwijken.
Er zijn uiteraard nog meer belangstellingen voor dat laatste DAB+-kavel. Norking is niet alleen bij het indienen van een aanvraag. Wellicht zal men er dus toch voor kiezen om niet de grenzen van de wet op te zoeken bij het invullen van het kavel. Daar lijk je geen punten mee te kunnen scoren bij de administratie.
In de wandelgangen horen we ook dat de procedure die enkele lokale radio´s tegen de aanbesteding gaan inleiden inmiddels vaste vorm begint te krijgen. De kans dat dit doorgaat is 99%. De vraag is dan ook of de Raad van State akkoord is met de digitale uitsluiting van een groot deel van de sector.
Voor wie het allemaal zelf wil nalezen, zetten we de oorspronkelijke wetgeving en de publicatie van de nieuwe aanbesteding online. Wordt zeker vervolgd…