RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

A.J. en het mooiste zendschip ter wereld (audio)

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Memoriam’ stil bij zij die de radio, zoals hij anno 2020 bestaat, mede vorm hebben gegeven. Al moeten we daarvoor vaak ver terug in de tijd. Omdat radio nu eenmaal een grenzeloos medium is hebben zelfs buitenlandse avonturen invloed gehad op de Vlaamse radio scène dankzij de onvermoeibare inzet van de op donderdag 25 juni 2020 overleden A.J. Beirens.

‘Mooie opstap naar een vaste baan aan land’

Op 31 augustus 1999 was A.J. Beirens te gast bij BRT 2 waar hij een ruime babbel mocht opzetten over de zeezenders die 25 jaar eerder hun uitzendingen hadden moeten staken. Op die datum werd medewerking aan zeezenders, ook in Nederland, verboden waardoor Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal (RNI) en Radio Atlantis uit de lucht gingen. 

De Mebo II van RNI, was tot in de puntjes afgewerkt en werd algemeen beschouwd als het mooiste en best uitgeruste zendschip ooit, dit in tegenstelling tot andere zeezenders. Er waren twee warme maaltijden per dag voor de bemanning en voor de liefhebbers was er zelfs een mogelijkheid voor een derde warme hap. 

Welke lonen er betaald werden, daar werd niet over gepraat. Voor de meeste dj’s was het salaris ook niet het belangrijkste, wel de werkervaring die ze opdeden aan boord van het zendschip. Voor veel Engelsen was het een mooie opstap naar een vaste job aan land bij de diverse lokale en regionale stations die er toen bijkwamen in het Verenigd Koninkrijk. 

° Tekst gaat verder onder de foto (A.J. in de boordstudio van de Mebo II – credits: Peter Jager)

Hoeveel A.J. betaald kreeg, zei hij ook niet. Wel liet hij weten dat wie weinig uren presteerde, ook minder verdiende, en er een andere job moest bijnemen. De meeste Engelsen bleven enkele weken aan boord, de Nederlanders meestal maar een week. Een groot voordeel van een langer verblijf aan boord was dat er veel tijd was voor de productie van spots en jingles. 

Bij de Mebo II kwamen er geen drugs aan boord, bij collega offshore stations was dit wel vaker anders. De Engelstalige RNI-medewerkers hadden goed onderling contact en kwamen regelmatig bij elkaar op het zendschip. Bij RNI werd er weinig naar Veronica geluisterd omdat daar enkel vooraf opgenomen tapes werden uitgezonden. Echte, snelle interactie met de luisteraars is dan onmogelijk. (ADG)

° Heel veel foto’s van de Mebo II en RNI vind je bij Hajo Backhus RNI Collection, Olthof’s Scrapbook, Douwe Dijkstra RNI Gallery en Werner Hartwig’s RNI Gallery.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx