Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Memoriam’ stil bij zij die de radio, zoals hij anno 2020 bestaat, mede vorm hebben gegeven. Al moeten we daarvoor vaak ver terug in de tijd. Omdat radio nu eenmaal een grenzeloos medium is hebben zelfs buitenlandse avonturen invloed gehad op de Vlaamse radio scène dankzij de onvermoeibare inzet van de op donderdag 25 juni jongstleden overleden A.J. Beirens.
Verboden sinds 1962
A.J. kon begin juli 1981 de controle niet zelf doen, omdat hij zich in Italië bevond om Radio Paradijs Italië te beginnen. Net zoals bij Radio Delmare was het de bedoeling dat adverteerders terecht konden op een Italiaans station. Heel wat Belgische adverteerders op Caroline in 1979-80 hadden namelijk een boete (een straf) gekregen, omdat ze hadden meegewerkt aan een zeezender. Iets dat al sedert 1962 verboden was voor Belgen.
Mocht de douane op bezoek gekomen zijn, dan hadden ze enkel een presentatieschip voor IBM-computers in het Midden Oosten gezien. A.J. had allerlei teksten uit Hebreeuwse en Arabische kranten gekopieerd, samen met foto’s van computers. Hoewel hij bekend stond omwille van zijn talenkennis, had hij dit keer geen idee waarover de teksten gingen. De vlaggen van Israël, Turkije en Egypte waren aan boord gehaald om het verhaal geloofwaardig te maken.

Ondertussen was het tijd om het schip in Panama te registreren. A.J. nam contact op met de Panamese consul in Antwerpen. Voor de naam dacht hij aan vrijheidsstrijder Simon Bolivar. Dat viel echter niet in goede aarde bij de consul. Vrijheid was niet hun ding in het Midden-Amerikaanse land. Uiteindelijk werd gekozen voor Magda Maria. Een zendschip dat eind 1962 in de haven van Oostende terecht was gekomen (foto’s) en toen eigendom was van het Zweedse Radio Nord. Dat schip werd later bekend als de… MV Mi Amigo, de basis van onder andere twee Belgische zeezenders: Atlantis en Mi Amigo.
Nederlandse overheid werd zelf piraat
Uiteindelijk leken de media in Ierland het schip toch in het vizier te krijgen. Naast de opgetrokken zendmast kon nauwelijks gekeken worden… Om meer nieuwsgierige blikken voor te zijn, vertrok de Magda Maria in juli 1981. Op weg naar de Noordzee donderde echter een deel van de mast naar beneden.

Op 26 juli 1981 begonnen de testuitzendingen. In een Nederlandse krant verscheen het bericht dat het zendschip over een satellietverbinding beschikte. Wat helemaal niet zo was. De redactie had van op luchtfoto’s houten kabelhaspels aanzien voor metalen satellietschotels. Maar het leidde wel tot grote paniek bij de Nederlandse justitie want daar werd gevreesd dat er op korte termijn nog meer zeezenders zouden opduiken. Per 1 augustus liet een overijverige ambtenaar de Nederlandse justitie ingrijpen. Het schip dat in internationale wateren lag, werd overvallen en naar binnen gesleept. Later bleek dat dit ten onrechte was gebeurd. Intussen was de Magda Maria wel gesloopt.
In onderstaande opname horen we diverse nieuwsberichten over de inbeslagname en enkele fragmenten, gevolgd door diverse jingles die A.J. Beirens produceerde voor Radio Atlantis. Daarna is er het nieuwsbuletin van de Onafhankelijke Radionieuws Oostkust van 30 maart 1989 bij de lokale Radio Paradijs waarbij A.J. terugblikt op de zeezender met dezelfde naam. (ADG)