fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

A.J.: Van het Paradijs naar de hel – Deel 1

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Memoriam’ stil bij zij die de radio, zoals hij anno 2020 bestaat, mede vorm hebben gegeven. Al moeten we daarvoor vaak ver terug in de tijd. Omdat radio nu eenmaal een grenzeloos medium is hebben zelfs buitenlandse avonturen invloed gehad op de Vlaamse radio scène dankzij de onvermoeibare inzet van de op donderdag 25 juni jongstleden overleden A.J. Beirens.

Van het Paradijs naar de hel – Deel 1

Na het zinken van de MV Mi Amigo op 20 maart 1980, werd het radiostil vanaf de Noordzee. De fans konden luisteren naar de RadioInfoon (audio onder) van de Vereniging voor Vrije Radio om te achterhalen of er snel weer programma’s te horen zouden zijn vanaf zee. Radio Mauritius en Radio Benelux bleken fabeltjes. Zowel de Nederlandstalige als de Engelse ploeg van Radio Caroline waren wel bezig om een schip uit te rusten. De kans dat het Nederlandstalige project een andere naam zou gebruiken, was groot.

Bij de voortzetting van wat eerder de Nederlandstalige service was, moest er eerst geld op tafel gelegd worden. Verrassend, maar het bleek tamelijk gemakkelijk om aan kapitaal te geraken. Na een bezoek aan de Kredietbank in Knokke, met bemiddeling van Danny Vuylsteke, legden diverse investeerders nog dezelfde avond voldoende centen op tafel om van start te gaan.

En daar was A.J. opnieuw

Kort daarna werd de West-Vlaming die bij de Caroline drive-in shows bekend was als Jacques Dekeyser (foto) ontslagen. Hij was nogal loslippig geweest waardoor de Duitse en Nederlandse politie op de hoogte waren van de uitrusting van een zendschip in Cuxhaven. Op dat moment vervoegde ook A.J. Beirens de ploeg om de rekeningen na te kijken. Alle medewerkers die ooit met hun auto in de omgeving van het schip waren geweest, kregen bezoek van de politie. A.J. was zo verstandig geweest zijn auto ver genoeg te parkeren.

Hij begon uit te kijken naar een nieuwe locatie om het schip verder uit te rusten, omdat niemand zich nog veilig voelde in Cuxhaven. Ierland of Portugal kwamen in beeld, omdat die landen het verdrag van Straatsburg, dat medewerking aan zeezenders verbiedt, niet ondertekend hadden. A.J. nam contact op met de havenmeester van Bantry. Aan het Engels van de man te horen, wist A.J. al snel dat hij van Nederlandse afkomst was en dus snel in de gaten zou hebben dat er een toekomstige zeezender in zijn haven lag.

Ondertussen verliet de Lieve – genaamd naar de toenmalige vriendin van Danny Vuylsteke – Cuxhaven om in een storm terecht te komen in het Kanaal. Het schip moest binnengesleept worden in Southampton. In afspraak met Ben Bode stoomde men door naar Dublin. Een schip dat door stormschade de haven binnenkwam, moest geen rechten betalen.

Een schip zonder naam

Op 4 april 1981 werd het Eurovisie songfestival gehouden in de Ierse hoofdstad. Er werden heel wat televisieploegen verwacht en voor alle zekerheid verdween daarom de naam van het schip. Een goede zaak want in een trailer over Dublin, die in heel Europa op televisie te zien was, kwam ook de Lieve in beeld. Het schip bleef er nog een aantal weken liggen, zonder naam op de romp.

Tien dagen later bevond A.J.Beirens zich al in Las Vegas waar de jaarlijkse beurs voor ‘The National Association of Broadcasters’ (NAB), gehouden werd. Hij had er afspraken in verband met de levering van de zendapparatuur voor Radio Paradijs. Met een shuttlebus kwam hij aan in ‘The Convention Center’ in het nabijgelegen plaatsje… Paradise. Bij toeval ontmoette hij de directeur van Ecos del Torbes, een kortgolfstation uit Venezuela waar hij vaak naar luisterde toen hij jonger was. (ADG)

° Morgen: deel 2


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het is vandaag 5 januari… 1979 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Nooit uitgezonden Joepie Top 50 wordt… uitgezonden

Ook in 2021 verblijdt Ferry Eden anoraks, muziekfans en hitlijstenfanaten met een maandelijkse remake van Lees verder

Het is vandaag 2 januari… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Radio Carina Gistel-Eernegem begon 40 jaar geleden (audio)

Het zit in het collectieve geheugen gegrift van de oudere radiofan, de flitsende start van Lees verder

Het is vandaag 29 december… 1983 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 28 december… 1979 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 24 december… 1978 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 13 december… 1976 (studiotape)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
M-TV sprak met Hans Becker over Veronica (video)

Joe organiseert ‘Het Nationale Kampeerweekend’

Het ‘summert’ nogal bij Nostalgie

Sluiten