RadioVisie

  • .
    .

A.J.: ‘Mijn leven is eigenlijk op 31 augustus 1974 beëindigd’ (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mijn leven is eigenlijk op 31 augustus 1974 beëindigd.”, een uitspraak van wijlen A.J. Beirens maar ook van een groot aantal radioliefhebbers. Intussen is A.J. echt van ons heengegaan, wie hem een laatste groet wil brengen kan dit nog doen op maandag 29 en dinsdag 30 juni in het uitvaartcentrum Bleyaert in de Kalvekeetdijk 181 A in Westkapelle.   

Vanaf 1 september 1974 was medewerking aan zeezenders vanuit Nederland verboden. Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal (RNI) besloten om niets illegaals te doen en hun uitzendingen te staken. Ook het Belgische Radio Atlantis hield er per 31 augustus mee op. De MV Mi Amigo, van waarop Radio Mi Amigo en Radio Caroline uitzonden, lichtte het anker en het schip nam een positie in voor de Britse kust, in plaats van voor het Nederlandse Scheveningen.

Ze hoopten hiermee dat de Nederlandse overheid hen ongemoeid zou laten. Dit was een goede inschatting want jaren later zou blijken dat de Nederlandse overheid tegen alle internationale regels in, zendschepen in internationale wateren toch zou overvallen. Het Belgische Radio Atlantis deed iets speciaals: ze meldden terug te keren met beter materiaal, maar als enig zendschip vaarden ze wel op 1 september binnen.

Nooit meer Michael O.

De zendschepen van Veronica en RNI bleven nog een tijdje liggen in internationale wateren maar uitzendingen gebeurden niet meer vanaf de Noordzee. Mi Amigo en Caroline waren vanaf dan bereikbaar via een Spaans adres in Playa de Aro en bleven ongestoord in de lucht. Dat die andere Belgische zeezender Radio Atlantis wel degelijk plannen had om terug te keren, bleek uit de inbeslagname van een zendinstallatie in december 1974, op het oude en verlaten oorlogsfort Gunfleet Tower, voor de Britse kust.

Michael O, dat andere pseudoniem van A.J.Beirens op Radio Atlantis zou nooit meer te horen zijn op de Belgische zeezender.

° Lees verder onder foto’s

Zoveel landen, zoveel plannen

In de diverse landen werd verschillend gereageerd op het verdwijnen van de zeezendervloot. In Nederland doken heel wat landpiraten op die de stijl van de offshore stations imiteerden. In België had men voldoende aan de uitzendingen op 259 meter in de middengolf, want hùn Radio Mi Amigo was immers in de lucht gebleven. In Groot-Brittannië waren ondertussen een aantal lokale commerciële zenders toegelaten, waardoor het publiek iets minder interesse had voor de middengolfpiraten. 

Een aantal radioliefhebbers begon op de korte golf – het absolute dada van A.J. Beirens – toch nog een station. Een uitstekende band om met een zwakke zender toch nog een groot gebied te bestrijken. De reacties kwamen dan ook uit diverse landen en in diverse talen – die andere passie van A.J.. Het duurde dan ook niet lang voor de polyglot opnieuw te beluisteren was met DX-programma’s.

Ze volgden elkaar op bij ABC Europe tot de inbeslagname eind 1975. European Music Radio (EMR) was de opvolger vanaf mei 1976. Daarvan hebben we twee opnames in onze archieven gezocht. De geschiedenis van EMR is een studiotape in twee delen, waarbij jingles en spots van A.J. niet ontbreken. Voor de echte liefhebbers is er ook nog een opname van de korte golf zelf (17 december 1978), waarbij A.J. terugblikt op Radio Atlantis.

In een volgende aflevering vinden we A.J. terug in… Italië. (AdG)

° Foto bovenaan: A.J. Beirens, Keith Rogers en Steve England op een radioconventie in Herne Bay – Kent – England

° Bovenstaande fragmenten komen uit ‘European Music Radio- History 1976- 1979’, uitgezonden in mei 1979, gepresenteerd door de oprichter van het station Barry Stephens en medepresentator Roger Tate. Beiden helaas overleden.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

A.J. Beirens schreef Lokale radio-bijbel

De historiek van RadioVisie gaat terug tot 1974. Sindsdien werden duizenden verhalen, berichten en algemeen Lees verder

‘De schuld lag bij de BRT’… (A.J.Beirens)

Bij het vertrek van A.J.Beirens (foto bovenaan rechts) willen we nog eens luisteren naar wat Lees verder

Het ‘vertrek’ van A.J. (audio)

Als er een ranglijst van Belgische (offshore) radiopioniers zou bestaan, dan zou de naam van Lees verder

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1988 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx