RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

A.J.: Maximaal gebruik van twee oren (audio)

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Memoriam’ stil bij zij die de radio, zoals hij anno 2020 bestaat, mede vorm hebben gegeven. Al moeten we daarvoor vaak ver terug in de tijd. Omdat radio nu eenmaal een grenzeloos medium is hebben zelfs buitenlandse avonturen invloed gehad op de Vlaamse radio scène dankzij de onvermoeibare inzet van de op donderdag 25 juni jongstleden overleden A.J. Beirens.

Waar heb je anders twee oren voor gekregen?

In de ‘Summer of Love’, de zomer van 1967 dus, was A.J. Beirens jobstudent in het Sportland Lunapark op de zeedijk in Blankenberge. Veel Britse vakantiegangers kwamen bij hem langs. Hij werkte in de laatste shift van 17:00 tot 03:00 uur. Dat gaf het voordeel dat hij overdag kon luisteren naar zijn favoriete zeezenders. 

Telkens, bij het huiswaarts rijden na een shift, had hij twee kleine draagbare radio-ontvangertjes bij; eentje in zijn linker jaszak, eentje in de rechter. Met het ene oor luisterde hij naar Radio Caroline, met het andere naar Radio London. Er kwam niet enkel een einde aan die mooie zomer van 1967, maar ook aan de Britse zeezenders. 

Op 14 augustus 1967 ging de offshore radiovloot uit de lucht omdat Britse medewerking aan dat soort projecten illegaal werd. Radio Caroline trok er zich niks van aan en ging wel nog door. Gelukkig kon A.J. (foto rechts, met Mich Hibbs) ook nog luisteren naar de vele opnames die hij eerder had gemaakt van zijn geliefde zeezenders, met zijn Grundig-bandopnemer.

Twee decennia later was A.J. nog steeds een trouwe luisteraar van Britse radio. Knokke-Heist, waar hij woont, ligt immers aan de overkant van de grote plas die de Noordzee eigenlijk maar is. Ontvangst is er bijgevolg vrij goed. Maar er was meer.

Naast de BBC gaf de kabel ook nog ITV en Channel 4 door. Alweer één reden te meer om zijn woonplaats aan zee trouw te blijven. Op die manier kwamen programma’s van de Britse tv-zenders ook aan bod in zijn Onafhankelijk Radionieuws Oostkust. Zoals een terugblik op wat zich twintig jaar voordien in de offshore radiowereld had afgespeeld.  

Het Onafhankelijk Radionieuws Oostkust hoorde je in 1987 nog via Radio Dynamo in Knokke-Heist en radio Blankenberge. In 1988 zou het ORO-nieuws gevolgd kunnen worden via Radio Atlantis in De Haan, in de kleinste radiostudio ter wereld. (AdG)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx