RadioVisie

  • .
    .

A.J. Beirens schreef Lokale radio-bijbel

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De historiek van RadioVisie gaat terug tot 1974. Sindsdien werden duizenden verhalen, berichten en algemeen nieuws over het medium radio en z’n wereld gepubliceerd. Daarbij en helaas, maar inherent aan het leven, ook tientallen in memoriams. Nooit eerder ging het daarbij om een stukje waarbij de persoon in kwestie nog… in leven was en zijn eigen heengaan vooraf kenbaar maakte. Dat gebeurde voor het eerst toen A.J. Beirens, drie dagen voor zijn euthanasie zou doorgaan, ons daarvan op de hoogte bracht. Het gaf een bevreemdend gevoel, maar tegelijk was het ook een grote herkenbaarheid. De perfectonist die tot op het laastste moment de touwtjes zelf in handen wilde houden, de puntjes op de i wenste te zetten.

Meer radiostations dan presentatoren

Er zijn weinig radio-Belgen die zo internationaal bekend zijn geworden dan A.J. Beirens. Bij de kortegolfuitzendingen van Radio Nordsee International die van 1970 tot 1974 te horen waren, Wren elke zondagochtend de door hem geproduceerde en gepresenteerde DX programma te beluisteren, in diverse talen.

Na de close down van het station op 31 augustus 1974, zou het tot de jaren 80 duren, vooraleer hij weer werd gesignaleerd in radioland. Dat gebeurde quasi tegelijk met de komst van de eerste vrije radiostations in België. 

Begin de jaren 80 was het tweede radionet van de publieke omroep nog actief als BRT2, met grotendeels provinciaal gemaakte uitzenden, die nationaal werden uitgezonden. Zo was bijvoorbeeld het ene moment Omroep Limburg in de lucht met Jos Ghysen en een soort praatprogramma, om enkele uren later te continueren als Omroep Oost-Vlaanderen met Paul Verbrugghe en de Top 30. Een horizontale programmering waarbij elke dag op hetzelfde uur hetzelfde programma werd uitgezonden, bestond nog niet. 

Nadat een aantal vrije radio’s het hadden aangedurfd om uit te zenden vanuit Wallonië en vanuit Brussel werd dit ook in Vlaanderen geprobeerd. In het begin beperkten de uitzendingen zich meestal tot de weekends, maar na verloop van tijd werden dagelijkse programma’s meer en meer de regel. Het optreden door het parket – uiteindelijk ging het om illegale uitzendingen – was sterk afhankelijk van streek tot streek.

Eén van de eerste vrije radio’s die in 1980 dagelijks, met een horizontale programmering in de lucht was vanuit Maldegem, noemde zichzelf Radio Atlantis.. Na enkele weken was het avontuur voorbij toen de RTT de zender in beslag nam.

Na het verdwijnen van de zeezenders en een openbare omroep die geen enkele moeite had gedaan om dat gat op te vullen, namen radioliefhebbers steeds vaker het heft zelf in handen. Overal ten lande doken vrije zenders op, waarvan de kwaliteit heel divers was. Dat laatste tot bijzonder grote ergernis van A.J. Beirens. Hij die professionaliteit àltijd voorop stelde. Hij schreef de frustratie van zich af in een boek – liefst 308 pagina’s dik – waarin hij uitlegde hoe het wel moest. 

Het werk behandelt lokale radio in al zijn aspecten. Vooral de zenders die enkel maar plaatjes draaien maar voor de rest niet goed weten waarmee ze bezig zijn, moeten het ontgelden. Bij omroep West-Vlaanderen BRT2 mocht hij daarom uitleg geven over hoe lokale radio’s zich wel zouden moeten organiseren. “Lokale radiotaal is geen dialect.” “Een wereldwonder is dat er in België meer dan duizend stations actief zijn, dat zijn meer stations dan dat er een aanvaardbaar aantal dj’s zijn.”

Zijn raadgevingen die hij op 7 oktober 1982 deelde met Peter de Groot, staan nog steeds als een huis. (AdG)

° Foto bovenaan: A.J. Beirens en Robin Banks, aan boord van de Mebo II in augusts 1974 (credits OEM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx