RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

A.J. Beirens: Avonturen in Italië (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zoals het hoort en RadioVisie het altijd doet, staan we langer dan één enkel ‘In Memoriam’ stil bij zij die de radio, zoals hij anno 2020 bestaat, mede vorm hebben gegeven. Al moeten we daarvoor vaak ver terug in de tijd en zelfs naar het buitenland. Omdat radio nu eenmaal een grenzeloos medium is hebben zelfs Italiaanse avonturen invloed gehad op de Vlaamse radio scène dankzij de onvermoeibare inzet van de donderdag jongstleden overleden A.J. Beirens.

Radioparadijs op schiereiland!

RNI, gestart als Radio Nordsee International in 1970, staakte de uitzendingen vanaf het zendschip de Mebo II toen ook Nederland alle medewerking aan zeezenders verbood vanaf 1 september 1974. Eerst was het de bedoeling dat RNI als Radio Nova International verder zou gaan voor de Italiaanse kust. Maar het liep helemaal anders. De Mebo II werd lang vastgehouden in Nederland en kon alleen vertrekken toen het schip in handen kwam van een niet-Europese koper. Uiteindelijk ging de Mebo II naar Libië en kwam er geen Radio Nova International vanaf het zendschip.

Na 31 augustus 1974 was er op de Noordzee maar ééntje overgebleven. Aan boord bevonden zich zowel Radio Mi Amigo als Radio Caroline, die met vallen en weer opstaan, hun programma’s probeerden te continueren. Ondertussen was het ook goed doorgedrongen in de Lage Landen dat er een waar radioparadijs was ontstaan in Italië. Elkeen kon er zomaar een FM-zender starten. Eén van die projecten was een viertalig radiostation, gericht op de Franse Azurenkust.

Nova, Marina of Angela?

A.J. Beirens had de plannen uitgwerkt. Met Pasen 1979 was Radio Nova International in de lucht met een hoop herinneringen aan de voormalige zeezenders. Ook jingles die eerder gebruikt werden door Radio Northsea International kwamen weer boven, de N stond nu voor Nova in plaats van Northsea. In augustus 74 werden reeds jingles opgenomen (maar nooit gebruikt) voor het Italiaanse RNI-project. Er waren zelfs alternatieve namen voorzien: Radio Marina en Radio Angela.

° Jingle-pakket Radio Nova International

° Jingle-pakket Radio Nova International – Radio Marina en Radio Angela

A.J. verzorgde het openingsprogramma en kon meteen melden dat de zeezender Radio Caroline op hetzelfde moment eveneens opnieuw in de lucht was. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Doordat er in Italië op korte tijd duizenden stations waren bijgekomen, was de ontvangst belabberd en kwam het Nova-signaal enkel nog via de richtantennes aan de Azurenkust goed door. Na verloop van tijd verdwenen de Nederlandstalige en de Duitstalige programma’s.

Aan plannen geen gebrek

In het najaar van 1979 dook plots ene Michael O – het pseudoniem dat A.J. Beirens ook bij Radio Atlantis had gebruikt – op bij Radio Caroline. Hij verzorgde er de… Franstalige uitzendingen. Tijdens een korte periode was er een tekort aan Nederlandstalige dj’s bij het station en verzorgden de Engelstalige dj’s de programma’s in hun beste Nederlands. Wat opviel was dat er af en toe Nova jingles te horen waren in die programma’s op Caroline.

Als de ‘Old lady’ uiteindelijk zonk op 20 maart 1980 was A.J. alweer met nieuwe plannen bezig. (AdG)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

A.J. Beirens schreef Lokale radio-bijbel

De historiek van RadioVisie gaat terug tot 1974. Sindsdien werden duizenden verhalen, berichten en algemeen Lees verder

‘De schuld lag bij de BRT’… (A.J.Beirens)

Bij het vertrek van A.J.Beirens (foto bovenaan rechts) willen we nog eens luisteren naar wat Lees verder

A.J.: ‘Mijn leven is eigenlijk op 31 augustus 1974 beëindigd’ (audio)

"Mijn leven is eigenlijk op 31 augustus 1974 beëindigd.", een uitspraak van wijlen A.J. Beirens Lees verder

Het ‘vertrek’ van A.J. (audio)

Als er een ranglijst van Belgische (offshore) radiopioniers zou bestaan, dan zou de naam van Lees verder

Blad 532: A.J. Beirens, Zomerhit en CIM

A.J nog één keer in de nacht. Straks bij webradio KL85Samen aftellen naar Zomerhit, om Lees verder

Blad 531: Muziek, A.J. en Bruzz (audio)

Echte zoektocht naar een lied, of zomaar bezigheidstherapie?A.J. Beirens nog één keer in zijn geliefde Lees verder

Blad 360: Muziek, testpiloot en AJ Beirens (audio)

Een radio met beeld? Niet voor de echte fans!Publieke omroep zoekt 'testpiloten' voor de radioZou Lees verder

Dit was RadioVisie’s week 26 in 2020

Op zondagnamiddag fietst RadioVisie door het opmerkelijkste radionieuws van de afgelopen week, met alle links Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx