Op de consultatie voor de verdeling van tijdelijke lokale DAB+ vergunningen in Nederland, is massaal gereageerd door de radiosector. In totaal kwamen er negentig reacties binnen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat die nu allemaal beoordelen en indien mogelijk verwerken.
De afgelopen weken consulteerde EZK de verdeling in de zogenaamde ‘Laag 6’. Het is de bedoeling dat er tot en met 31 augustus 2022 alvast 22 lokale netten kunnen starten. Veel lokale publieke omroepen zien graag dat zij automatisch een vergunning krijgen in hun verzorgingsgebied en niet op volgorde van het ingediende aanvraagdossier. Ook wordt veelvuldig voorgesteld dat de reservering 50% publieke omroep en 50% commerciële omroep, geschrapt wordt. Het vastleggen van het maximum aantal van twaalf radiostations per multiplex en een voorbehouden protectielevel is voor velen eveneens een doorn in het oog.
Grotere gebieden
Daarnaast komt uit diverse regio’s het verzoek om lokale DAB+-netten samen te voegen tot grotere entiteiten. Dit zijn volgens de omroepen vaak gebieden die sociaal, economisch en cultureel nauw met elkaar verbonden zijn. Daar komt bij dat sommige regio’s dermate klein zijn dat er te weinig lokale stations zijn om ze rendabel te houden. Of de gebieden zijn wél groot, maar worden door slechts enkele lokale omroepen bediend.
Onder meer uit Zeeland, Zuid-Limburg, Amsterdam/Meerlanden, de kop van Noord-Holland en de regio’s Den Haag en Rotterdam komen verzoeken om de lokale DAB+-gebieden uit te breiden. Helaas wordt her en der ook weer pijnlijk duidelijk hoe de verstandhoudingen tussen de lokale omroepen zijn. Waar de ene in gebied X voorstelt om deze samen te voegen met gebied Y, reageert de andere in gebied Y weer met het argument de zeker niet samengewerkt kan worden.
Teleurstelling
Tenslotte betreuren diverse omroepen het dat er in hun verzorgingsgebied nog geen tijdelijke vergunningen uitgegeven gaan worden, omdat er nog geen kanalen beschikbaar zouden zijn. Vaak komen ze zelf met mogelijke oplossingen om dit wel voor elkaar te krijgen. Alle openbare reacties op de consultatie zijn hier terug te vinden. Ook de officiële reactie van de NLPO, die hiervoor zelfs het internationale advocatenbureau Bird & Bird inhuurde, is er na te kijken.
Het Ministerie van EZK gaat nu alle reacties beoordelen om vervolgens met een definitieve versie van de regeling voor uitgifte van tijdelijke lokale DAB+-vergunningen te komen. Deze zijn tot en met 31 augustus 2022 geldig. Daarna, als de coördinatie is afgerond, worden definitieve vergunningen uitgegeven. (radio.nl)
