De archieven van 14 januari (014) Waalse vrije radio's richten koepelvereniging op

Leestijd: 3 minuten

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezenderradio (en af en toe een vleugje tv) terugvindt. Uit binnen- en buitenland. Het cijfer in kop verwijst naar de actuele dag van het jaar. Zij die deze reeks willen bijhouden, kunnen ze bijgevolg op nummer klasseren.


1979

 
De Franstalige vrije radio’s richten de ALO (Association pour la Libération des Ondes) op.

2002

 
- Qmusic start op 88.1 MHz testuitzendingen met een vermogen van 1 kW voor de Brugse regio.

– 4FM kampt in Limburg met RDS-problemen waardoor luisteraars ongevraagd de muziek van Radio Royaal horen.

– Spirit-Senator Vincent Van Quickenborne lanceert tijdens een politieke bijeenkomst het voorstel om de Kortrijkse gemeenteraadszittingen via de lokale radiostations uit te zenden. Het idee wordt gunstig onthaald.

2003
 
– Met het einde van het lopende contract met de Vlaamse Mediamaatschappij in zicht, sleutelt TOPradio aan een eigen netwerk. Vijftien stations besluiten om de bestaande samenwerking te verlengen. Dit betekent dus slecht nieuws voor Jim FM dat door de VTM-leiding als alternatief was gepland.

– 927 Live, de sportzender van de VRT, krijgt een plaats bij de Limburgse kabelmaatschappij Interelectra. Het station zal op 17 januari officieel op 89.4 MHz starten.

– Magic FM, de stadsradio in Sint Niklaas, verdwijnt door een stroomonderbreking even uit de lucht.

2005

– De middagontkoppeling van Radio 2 loopt niet van een leien dakje. De luisteraars in Oost-Vlaanderen krijgen op 98.6 MHz de West-Vlaamse actualiteit voorgeschoteld. De RDS-tekst vermeldde nochtans Radio 2 OVL.

– Radio 12-12, een gemeenschappelijk steuninitiatief van Qmusic, 4FM en Radio Donna voor de slachtoffers van de vloedgolf in Zuid Oost Azië levert 293.514 euro op. Bedrijven en luisteraars konden in ruil voor 250,00 euro hun favoriete muziek aanvragen.

– Michel Follet neemt afscheid bij 4FM. Hij had een conflict met de nieuwe eigenaar Talpa over het te voeren muziekbeleid.

1977

Aan boord van de Mebo I en Mebo II (foto bovenaan), aan de kade in de haven van Rotterdam, worden diverse nieuwe bemanningsleden gesignaleerd. Er wordt ook voedsel opgeslagen voor een reis naar Libië.

1999

BNN, de omroep van stichter Bart de Graaf, sponsort de voetbalclub NEC Nijmegen. Men inspireert zich op de Italiaanse premier Silvio Berlusconi die in 1985 AC Milan onder zijn hoede had genomen.

2002 


Peter Teekamp begint bij Radio 192 (17:00 – 18:00 uur). Vroeger werkte hij bij Radio Caroline, TROS, Veronica en bij Sky Radio als programmadirecteur.

2003
 
Professor Doctor Franken leidt de commissie die de verdeling van de radiofrequenties moet uitwerken. Die komt er op uitdrukkelijke vraag van de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur, Wetenschappen en Economie.

2004

Rob Stenders bevestigt dat hij bij 3FM en bij de VARA blijft. De ochtendpresentator had nochtans een winstgevend aanbod van Yorin FM op zak.

1985: Verenigd Koninkrijk

De zender van Laser 558 sneuvelt op de MV Communicator. De masten zijn niet tegen het onweer opgewassen.

2003: Frankrijk

De recentste luisteronderzoeken van Médiametrie leveren geen schokkende veranderingen op. NRJ blijft onbedreigd marktleider voor RTL terwijl France Info, dankzij een spectaculaire winst van 600.000 luisteraars, de best beluisterde nieuwszender met 11,8% wordt.

2004: Verenigd Koninkrijk

LBC, de Londense nieuwszender ontvangt een ongebruikelijke gastpresentator. Premier Tony Blair beantwoordt gedurende een uur vragen van luisteraars over onder meer de kwestie Irak. Tussendoor meldt de politicus de wegenwerken, de files en de ongevallen. De topman van Labour hield er ook aan om zelf de techniek te doen.

2005: Frankrijk

Volgens de laatste gegevens van het onderzoekbureau Médiametrie blijven NRJ en RTL het meest beluisterd. Beiden moeten echter flink terrein prijsgeven. France Inter, Europe 1 en de onafhankelijke radiostations stijgen in populariteit.

2006: Verenigde Staten

Na 27 jaar trouwe dienst wordt Bob Kingsley als presentator van de American Country Countdown afgevoerd. ABC Radio Networks wacht niet lang om een geschikte opvolger aan te duiden. Het wordt Kix Brooks, die met Ronnie Dunn een succesvol zangduo vormt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2005: De VRT-nieuwsdiensten en het Vlaams Belang 'Vlaams Belang wordt niet behandeld zoals... Het college van hoofdredacteurs (radio, TV, online) heeft één jaar na het arrest van het Hof van Beroep in Gent van 21 april 2004 – zoals toen aangekondigd – het standpunt in verba...
Het radiodagboek van 19 april (109) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2011: Radio Maria is deze ochtend gestart (audio) Op de frequenties van het ter ziele gega... Vanaf vandaag is Radio Maria ook 'echt' in Vlaanderen te beluisteren. Omstreeks 09:45 uur werd er gestart met een spirituele lezing. De eerste plaat was 'Benedictus dominus deus' v...
Het radiodagboek van 18 april (108) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
Het radiodagboek van 17 april (107) Ook dit had vandaag in jouw geschiedenisboek moeten st... De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen uit de wereld van de vrije, de publieke, de commerciële en de zeezende...
2001: Nieuwe VMM radio tussen Donna en Radio 1 "BV’s moeten hun borst niet nat maken" Als het tot de nieuwe politiek cultuur behoort om de burgers eerst warm te maken met heel enthousiaste voorstellen om daar achteraf bochten wringend op terug te komen, dan is het t...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
Amptec
Amptec
Amptec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *