RadioVisie

 • .
  Spotlight
  .

60 jaar Veronica: The Final Countdown

Tijdens de afgelopen week werd het jarige Radio Veronica uitgebreid bewierookt. Met de keuze door de luisteraars van ‘Curry & Van Inkel’ tot meest legendarische show in de zestigjarige geschiedenis van het station, startte een nostalgische reis met herinneringen en geactualiseerde spelletjes zoals de ‘Roepie Roepie Vogel’ en ‘De Stemband’. Een bundeling van zestig songs die zowat de volledige historiek van de voormalige zeezender tot huidig onderdeel van Talpa Networks, samenvatte. Goed om een aantal coryfeeën op te trommelen.

Met ‘Sussudio’ van Phil Collins als hekkensluiter mocht Dennis Ruyer (foto), ondanks het vroege ochtenduur, een eerste monument verwelkomen. Rob Stenders opende probleemloos een vaatje sappige verhalen. Van de stroeve beginperiode na zijn overstap van de VARA tot sidekick bij Jeroen van Inkel om Adam Curry te vervangen die richting de Verenigde Staten en MTV was vertrokken. Er werd behoorlijk gelachen maar ook flink gekibbeld. Het meezingen op ‘Loaded’ van Prima Scream leidde zelfs tot een notering in de Nederlandse Top 40 als Buffalo Bob & The Rinkelstars. De op ‘Sympathy For The Devil’ van The Rolling Stones gebaseerde melodische lijn zorgde voor een grappige imitatie, die echter door een internationale fanclub tot ‘slechtste versie‘ werd gesloopt. Stenders betreurde wel de afwezigheid van de allereerste alarmschijf uit 1969, ‘Oh Well’ van Fleetwood Mac’, in de lijst. Gelukkig restte er voldoende tijd om deze lacune op te vullen.

Gebroken dromen

Ook Leo van der Goot en Simone Walraven strooiden kwistig met verhalen. Zij als één van de gezichten van ‘Countdown’ op televisie, maakte via een plugger namelijk kennis met haar toekomstige echtgenoot Clark Datchler. Ze liepen elkaar tegen het lijf toen ‘Shattered Dreams’ van Johnny Hates Jazz werd voorgesteld tijdens de wekelijkse redactievergadering van het programma. Haar aanvankelijk onverschillige reactie werd toch nog een liefdesrelatie en een huwelijk, dat iets meer dan twintig jaar stand zou houden. ‘Turn Back The Clock’ dan maar met Gijs Staverman, die zijn sollicitatiegesprek met zijn cowboylaarzen opnieuw voor de geest haalde. Zijn voorliefde voor de Belgische 2 Unlimited en de Backstreet Boys, die hij na een interview op een feest mocht aankondigen, bleven onaangetast.   

Wie ook door Veronica bij de VARA werd weg geplukt om aanvankelijk voor Veronica TV te werken, was de oprichter van acts als The Venga Boys en de bedenker van de wekelijkse ‘Global Dance Chart Top 40’. Wessel van Diepen (foto) ontwikkelde zich tot een polyvalente mediafiguur en aarzelde niet om Erik de Zwart te complimenteren voor zijn talrijke inspanningen in de wereld van de media en de showbizz, waaronder het succesvol promoten van ‘What A Fool Believes’ van The Doobie Brothers. De zijsprong naar RTL-Véronique en het definitieve vertrek naar Radio 538 waren zijn persoonlijke onvergetelijke momenten. Wel miste hij in de Top 60 het Aalsterse dance-project Technotronic met ‘Pump Up The Jam’.

De enige echte vader

Ook present was dé buurman van Tim Klijn. Lex Harding die van nieuwslezer aan boord van het Veronica-zendschip de Norderney, tot boegbeeld van de ‘Nederlandse Top 40’ en later tot radiodirecteur promoveerde. Hij noemde het toekennen van zendtijd in het Hilversumse omroepbastion aan de Veronica Omroep Organisatie, einde 1975, na verschillende aanvragen en afwijzingen, zijn hoogtepunt. Deze fan van Eric Clapton schudde zelfs nog een vrolijk feit over een andere favoriete song uit de mouw. Vermits zijn eerste werkgever Radio 227 niet over ‘A Whiter Shade Of Pale’ van Procol Harum beschikte aan boord van het zendschip, werd de single door de buren van Radio Caroline met een bootje naar de ‘Laissez Faire’ gebracht.

Als laatste schoof Edwin Evers (foto) aan. De voormalige niet te evenaren ochtendman bleef Veronica trouw tot in 1998 en beleefde, ondanks een concreet bod om de ‘Avondspits’ van Frits Spits op 3FM over te nemen, een niet eenvoudige periode toen de commerciële omroep het aanvankelijk met twee frequenties op middengolf – 1224 kHz en 828 kHz – moest doen. Dat hij vaak zijn grote voorbeeld Jeroen Van Inkel mocht vervangen, was natuurlijk mooi genomen. Als er toch één hit was, die deze periode kenmerkte, was dat voor hem ‘What’s Up’ van 4 Non Blondes. 

Dat het er soms heftig aan toe ging tijdens bijvoorbeeld de jaarlijkse zomertruck, het hoorde er allemaal bij, aldus de voormalige sterkhouder van Radio 538, die bij het afscheid een alternatieve gouden plaat met daarop het logo van Veronica kreeg. Met als nummer 1 ‘Everlasting Love’ van The Love Affair, dat als uithangbord diende tijdens de manifestatie voor het behoud van de zeezenders op 18 april 1973, viel het doek over een behoorlijk emotionele uitzending. Op naar de volgende zestig jaar. (FVM)

° Fotocredits: Veronica & 538

DE TOP 10

 • 10. Golden Earring: Radar Love (1973)
 • 09. 4 Non Blonder: What’s Up (1993)
 • 08. Deep Purple: Child in Time (1970)
 • 07. Glenn Frey: The Heat Is On (1984)
 • 06. Meat Loaf: Paradise By The Dashboard Light (1978)
 • 05. Dan Hartman: Relight My Fire (1980)
 • 04. Supertramp: Fool’s Ouverture (1976)
 • 03. Steppenwolf: Born To Be Wild (1968)
 • 02. Pat Benatar: Love’s A Battlefield (1984)
 • 01. Love Affair: Everlasting Love (1967)

° Bekijk hier de complete Top 60


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx