RadioVisie

  • .
    .

60 jaar Radio Nord: trek op avontuur! (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Archivarissen, anoraks en analoge frequentiefans die met dat hele speciale radio-gen zijn geboren, moeten aanstaande maandag 8 maart, aanstippen in hun agenda. Want dan is het exact zestig jaar geleden dat Radio Nord van start ging in Zweden.

Beter is…voor Zweden, want er werd uitgezonden vanaf een zendschip… Nord was dus een zeezender. Het belang van dit station is velerlei. De starre omroepwereld in het Scandinavische land werd op z’n kop gezet. Het initiatief was mede de inspiratiebron voor gelijkaardige initiatieven in Nederland, België en Groot-Brittannië. En niet onbelangrijk de wereld maakte kennis met één van de meest legendarische zendschepen die de offshore wereld ooit zou kennen…

De MS Bon Jour (weliswaar gebouwd als MS Olga), die in een later leven zou omgedoopt worden tot de MV Mi Amigo! Een zendschip dat meer dan zomaar een rolletje zou gaan spelen in de geschiedenis van de offshore radio en bij uitbreiding in de ontvoogding van de complete West-Europese commerciële omroep.

Net zoals in de Lage Landen en het Verenigd Koninkrijk zijn er best nog wat radiofans te vinden die dat stukje historie willen herdenken. Want de beste profeet over de toekomst is het verleden. Zestig jaar Radio Nord wordt daarom herdacht met een reeks speciale uitzendingen op de kortegolf via de zender in Ringvalla (Zweden), eigendom van Bernt Nyberg. Alle programma’s zijn in het Zweeds, behalve enkele uitzonderingen, maar die staan netjes opgelijst in het programma-overzicht

Rapportje schrijven

Er zal worden uitgezonden via de 6200 kHz, tevens de hoogfrequentie. De 6035 en 6130 kHz blijven stand-by als alternatieve frequenties in geval van storing. Het vermogen is 10 kW met een onderdrukte zijband. Ontvangstrapporten zijn zeer welkom. Mocht u niet echt weten hoe u die correct schrijft, dan kan u dat hier vinden. Kiwi-ontvangers op een ander continent tellen niet (echt) mee. 

Hoort u het alweer in Keulen donderen? Grosso modo is een Kiwi-ontvanger een SDR (software defined radio) ontvanger voor het gehele frequentiebereik van 10 kHz tot 30 MHz. Kortom, luistert u via uw computer naar de uitzendingen die ergens anders ter wereld worden ontvangen, dan speelt u vals als u een ontvangstrapport instuurt.

Hebt u zelf geen kortegolfontvanger (meer), dan kan u uiteraard wel luisteren via zo’n Kiwi-receiver, maar voor de initiatiefnemers heeft dit soort rapporten uiteraard geen enkele zin. Zij zijn enkel benieuwd naar de reële ontvangst in uw eigen buurt. Doet u het allemaal correct, dan mag u een ouderwetse, gedrukte QSL-kaart in uw brievenbus verwachten.

Tenminste als u bij uw ontvangstrapport twee IRC’s (internationale antwoordcoupons, verkrijgbaar in de postkantoren) of € 3,00 bijsluit. U kunt ook geld overmaken naar PayPal, met behulp van de referentie info@rock.x.se. Ontvangstrapporten kunnen worden gestuurd naar: Ronny Forslund, Radio Nord Revival, Vita Huset, SE-17995 Svartsjö, Zweden. (TB)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Offshore Radio Collection wordt gelanceerd op YouTube (video)

In samenwerking met Ben Meijering kondigt Radio London de start aan van een nieuw YouTube-kanaal.

Van Paradijs naar de hel (audio)

Het verhaal van een beloftevol zeezenderproject dat door de Nederlandse autoriteiten manu militari en in Lees verder

‘Luizenleven’ van Veronica verstoord door twee Zwitsers

Radio Veronica zond sinds de lente van 1960 uit vanaf de vrije Noordzee en had Lees verder

Absolute Radio herdenkt British Offshore Radio fleet (audio)

Het Britse Absolute Radio plant een pop up station met vooral aandacht voor de zeezenders.

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

De kromgetrokken, niet gecentreerde platen van Monique

De lijst die oorspronkelijk de ether inging op 19 juli 1986 met Ferry Eden is Lees verder

RNI: A collection of Jingles, Promos, Theme Tunes and Commercials’ (audio)

Vandaag is het tijd voor geluid. Veel bekend materiaal, maar ook verrassende mixen die nooit Lees verder

Blad 1535: Classixx, ZRO, VRD, Spotify, Radio Report

📻 De lokale 'Lost Frequencies': Classixx, ZRO, VRD 📻 Spotify: het wordt (nog) beter voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx