De Brusselse regering gaf vrijdag haar principiële goedkeuring om de huidige stralingsnorm te verhogen van 6 naar 14,5 Volt per meter. Enigszins vreemd is dat daarin voortaan ook de radio- en televisieantennes zullen worden verrekend.
De regering nam de beslissing “na kennis te hebben genomen van het tweede verslag van het 5G-coördinatieplatform en van de aanbevelingen van de 5G-overlegcommissie van het Brussels Parlement”.
“Dankzij de overeengekomen hervormingen, die een begeleide en beheerste uitrol van 5G mogelijk moeten maken, zullen een heel ecosysteem van toepassingen, nieuwe economische modellen, enzovoort ontwikkeld kunnen worden”, zegt de Brusselse regering.
“Bovendien kan Brussel het zich als hoofdstad van Europa niet veroorloven om achterop te blijven, zeker niet nu de EU in een strategie doelstellingen inzake connectiviteit voor een Europese gigabitmaatschappij heeft vastgelegd.”
Voor de regering blijft de gezondheid van de Brusselaars vooropstaan. Daarom blijft het gewest nog altijd de strengste stralingsnormen van het land hanteren, die bovendien ruimschoots onder de waarden liggen die de WHO en ICNIRP (Internationale Commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming) aanbeveelt.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest doet al jaren moeilijk over de stralingsnorm. Toen die materie nog federaal werd geregeld lagen die normen op 20 volt per meter. Toen bleek dat Brussel hier zelf wetgevend in mocht optreden, werden die, onder impuls van Ecolo, naar 3 volt per meter verlaagd. Later moest toenmalig minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) die optrekken naar 6 volt per meter, omdat de gsm-operatoren ermee dreigden om Brussel links te laten liggen.
De zeer strenge normen in de hoofdstad blokkeerden tot nu toe de voortgang van 5G in ons land. Voor de uitrol van 5G is immers minstens 14,5 volt per meter nodig, al zou die idealiter eigenlijk 40 volt per meter moeten bedragen. Vlaanderen hanteert al tien jaar een cumulatieve blootstellingsnorm van 20,6 V/m bij 900 MHz, vier keer strenger dan de internationaal aanbevolen norm van de Europese Commissie en ICNIRP.
Voor de duidelijkheid: de internationale, wetenschappelijke norm voor elektromagnetische straling, die door de WHO gebruikt wordt, is bepaald op 41 V/m (voor de 900 MHz frequentie), wat overeenkomt met een waarde van 61 V/m voor de 3.5 GHz frequentie waarvan 5G initieel gebruik zal maken.
Een mogelijke angel in het Brusselse verhaal is het feit dat voortaan ook de radio- en televisieantennes worden meegeteld. Een wat vreemde kronkel want internationaal gebeurt dat nergens, omdat wereldwijd algemeen wordt aangenomen dat frequenties onder de 300 MHz geen enkele invloed hebben op het menselijk lichaam.
De Brusselse stralingsnorm gaat dan wel uit van de referentiefrequentie van 900 MHz, maar in de wetgeving wordt het maximale stralingsvermogen nader gespecificeerd, per frequentiebereik (van 0,1 MHz tot 300 GHz). Voorlopig is het dus koffiedikkijken of de toevoeging van die radio- en tv-antennes de zaak zal bemoeilijken voor 5G.
Volgens de laatste studie van het BIPT zal 5G tegen 2030 een positieve economische impact van 4 tot 6 miljard euro hebben. Naar schatting zullen in België op korte termijn 36.300 jobs gecreëerd kunnen worden.