RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

“5G Broadcast is niet ontworpen voor radio”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is een open deur die al iets te vaak is ingetrapt: DAB+ is slechts een overgangsstandaard in afwachting van 5G. Die theorie is echter gebaseerd op luchtkastelen, niet op (technische) wetenschap. Dat zegt nu ook het 5G Media Initiative, onderdeel van het in Beieren gevestigde Institut für Rund­funk­technik (IRT), in een opmerkelijk statement.

De waarschuwing van het 5G Media Initiative werd gepubliceerd als een ‘advies’ en komt er omdat in Duitsland al een aantal weken erg veel te doen is om de motie van het deelstaatparlement van Nedersaksen om DAB+ niet langer (financieel) te ondersteunen. Ook daar werd als belangrijkste reden aangevoerd dat “DAB+ slechts een overgangstechnologie is en 5G de toekomst is”. Die reden moest echter vooral maskeren dat de belangrijkste commerciële radiostations van Nedersaksen hun huidige monopoliepositie op FM niet kwijt willen geraken.

Vooreerst bekritiseert de organisatie dat men in de discussie vaak geen onderscheid maakt tussen 5G-‘unicast’ en 5G-‘broadcast’. 5G zal in de komende jaren in eerste instantie als een puur mobiel systeem (unicast, dus met point-to-point-verbindingen) op de markt komen. 5G is op dat vlak geen wonderwapen, noch een grote innovatie. Volgens het 5G Media Initiative zijn er slechts marginale verschillen met de bestaande 4G (LTE) voor wat betreft de technische mogelijkheden van audio- of radiostreams.

5G zal zich als technologie uitrollen en aanpassen aan de economische omstandigheden. Een 5G-gebiedsdekking in unicast-modus, vergelijkbaar met digitale uitzendsystemen als DAB+, is momenteel niet te verwachten. Aldus kan 5G in unicast-modus voor radio hoogstens een aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor regio’s waar de ontvangst via de ether te wensen overlaat.

5G Broadcast mikt op televisie

5G Broadcast (point to multipoint) is echter in de eerste plaats ontworpen om te voldoen aan de behoeften van televisie. Een heel aantal Europese omroepen, telecombedrijven en onderzoekscentra streven er al jaren naar om de 5G-norm uit te breiden, om de distributie van lineaire tv-programma’s in de toekomst mogelijk te maken. Dit kan met behulp van bestaande zendapparatuur, met hoge zendtorens en hoge vermogens, vergelijkbaar met DVB-T2. Het maakt onafhankelijke netwerken mogelijk door exploitanten van omroepnetwerken. Deze uitbreiding van de wereldwijde 5G-standaard noemt men “5G Broadcast”, al gaat het technisch gezien om FeMBMS (Further Evolved Multimedia Broadcast Multicast Service).

De uitbreiding en de geplande structuren zijn echter gebaseerd op de vereisten voor tv-uitzendingen. Het primaire doel is het aanbieden van gratis lineair tv-aanbod op apparaten zoals smartphones, tablets en in voertuigen. Vanuit technisch oogpunt kan 5G Broadcast uiteraard ook worden gebruikt voor de distributie van lineaire radioprogramma’s. Maar 5G Broadcast voldoet niet automatisch aan de specifieke eisen van lineaire radio-uitzendingen, zoals dekking en regionalisering.

De huidige ‘zorgdoelen’ zijn gebaseerd op de specificaties voor tv. De radiomarkt alleen heeft niet voldoende economisch potentieel om de marktpenetratie van 5G-uitzendingen te stimuleren. Pas als de 5G-uitzendmarkt voor tv is begonnen, zouden in theorie opties voor de radio kunnen ontstaan.

Zelfs een marktsucces van 5G Broadcast voor tv betekent niet automatisch ook een succesvol gebruik voor radio. Overigens moet 5G Broadcast voor tv voor een succesvolle lancering eerst nog heel wat hindernissen overwinnen, zoals de beschikbaarheid van chipsets en apparaten die 5G-Broadcast ondersteunen, evenals voldoende spectrum.

Daarnaast zijn er problemen met de stroomvoorziening. 5G-Broadcast maakt gebruik van de UHF-band, wat een hoger zendvermogen of meer zenders vereist dan in Band III, waar DAB + wordt uitgezonden. Als je een DAB+ zender met een uitgestraald vermogen van 10 kW, zou willen omzetten naar 5G-Broadcast, dan heb je voor hetzelfde verzorgingsgebied al 100 kW nodig. Een landelijk netwerk in 5G-Broadcast is dus fors duurder dan DAB+.

De verklaring van het 5G Media Initiative maakt duidelijk dat er voor digitale radio momenteel geen beter systeem is dan DAB+. Het feit dat DAB+ niet aanwezig is op smartphones is niet vanwege de technologie, maar vanwege de blokkade van de telecommunicatiebedrijven. Die willen voornamelijk datavolumes verkopen en zijn daarom niet geïnteresseerd in een uitzendmodus. (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Beieren: nieuwe testuitzendingen in 5G

In het Duitse München nam de Bayerischer Rundfunk zopas een tweede zender in gebruik die Lees verder

Wordt uitzenden via 5G een alternatief voor DAB+?

Oostenrijk lijkt als eerste Europese land de knuppel in het hoenderhok te gooien in het Lees verder

DAB+ en ‘the point of no return’

Een persbericht van Test Aankoop was deze week gefundenes fressen voor de DAB+ criticasters om Lees verder

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (3)

1. WBCN: hoe één radiostation de Amerikaanse revolutie in gang zette 2. Hoe (on)ethisch is Lees verder

Netflix laat Portugese jaren van Radio Free Europe herleven

Glória, de eerste origineel Portugese serie van Netflix, staat sinds 5 november op de streamingdienst. Lees verder

Radioluisteren via Telenet: de ene kabel is de andere niet

In Vlaanderen gebeurt 6 procent van het radioluisteren via digitale televisie en nog eens twee Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx