RadioVisie

 • .
  Spotlight
  .

50 jaar Top 30: ‘Zoutelande’ is grootste klassieker

En meer aparte verhalen over dj’s, vogels en vulkanen

Gisteren, zaterdag 2 mei gingen heel wat leden van de Grootste Familie, weliswaar virtueel, rond de tafel zitten om nog eens gezellig door het fotoalbum van 50 jaar Top 30 te bladeren. Op de kop af, een halve eeuw geleden – het was 2 mei 1970 – werd de eerste nationale hitlijst in en voor Vlaanderen uitgezonden. Veel foto’s waren er tijdens het herdenkingsfeest niet te zien, muziek en verhalen knalden daarentegen wel op alle frequenties van Radio 2.

Zeven ooms en slechts één tante heeft die hitlijst. Al hadden het net zo goed acht heren kunnen zijn. Caren Meynen, die momenteel het programma, nog steeds op zaterdag (12:00-14:00 uur), presenteert, was immers niet de eerste keus om Dieter Vandepitte op te volgen in 2013. Wouter Landuyt was eerst gevraagd om gastheer te worden, maar hij bedankte omwille van familiale verplichtingen.

Het langst lopende programma op Radio 2 werd gisteren herdacht met een Top 100 die was samengesteld door de luisteraars. Zij mochten een keuze maken uit de grootste klassiekers van de voorbije vijftig jaar. Fijn, leuk, aardig, maar na zes uur nostalgie was het allemaal voorbij. Wat wel blijft, zelfs helemaal nieuw is, zijn de hitlijsten – àllemààl – die nu online ‘gebundeld’ werden. Meer dan 2600 in totaal. Je kan voortaan niet enkel zien wie er op #1 (of andere plekken) staat deze week, maar ook in de week van het jaar dat je maar wil. Hierlangs om deze ontdekkingsreis te beginnen.

Eerste plek voor Nederbel duo

De allereerste nummer 1 was voor Norman Greenbaum met ‘Spirit in the Sky’. Dat was toen, maar hoe was het gisteren? Peter Hermans mocht even voor 18:00 uur bekend maken dat de luisteraars voor het mooie ‘Zoutelande’ van BLØF en Geike Arnaert, gekozen hadden. Een Nederlander en een Vlaamse, helemaal bovenaan. Een andere Nederlander, Marco Borsato volgde op 2 met ‘Rood’, ABBA haalde nog net het podium met ‘Dancing queen’. Borsato stond het langst op 1 met datzelfde ‘Rood’. Ook ABBA kreeg extra pluimen, want de band stond het vaakst aan de top met maar liefst zestien liedjes.

Peter was gelegenheidspresentator, de lijst wordt tegenwoordig overlopen door Caren Meynen. Voor haar deden, in aflopende volgorde, ook Roger Troch (tot september 1970), Paul Verbrugghe (tot december 1980), Johan De Mayer (tot juni 1990), Guy De Vynck (tot april 1998), Alain Claes (tot februari 2004) en Dieter Vandepitte (tot december 2012) dit. Ieder op zijn manier en allen met persoonlijke herinneringen en opvallende verhalen.

Top 10

 1. BLØF feat Geike Arnaert – Zoutelande
 2. Marco Borsato – Rood
 3. ABBA – Dancing queen
 4. Andrea Bocelli – Con te partiro
 5. Amy MacDonald – This is the life
 6. Triggerfinger – I follow rivers
 7. Adele- Hello
 8. ABBA – The winner takes it all
 9. James Blunt – You’re beautiful
 10. Fixkes – Kvraagetaan

° Klik hier om de volledige lijst te downloaden. 

De ‘leukste’ anekdotes

Tot de grote samensmelting in 1999 van de regionale afdelingen van Radio 2 in Brussel, kwam de Top 30 uit de Oost-Vlaamse studio aan de Martelaarslaan in Gent. De bonzen van de openbare omroep hadden al enkele jaren in de gaten dat Vlaanderen massaal afstemde op de Veronica Top 40 en de Top 30 van Hilversum 3. Leuke hitlijsten met geweldige muziek, maar er stonden zelden tot nooit Belgische producties in. Een eigen Vlaams overzicht zou niet enkel goed zijn voor de luisterdichtheid van de – toen nog – BRT, maar meteen ook de nationale muziekproducties een steuntje geven.

Paul Verbrugghe (foto) zette zijn naam onder de beruchte ‘Vogeltjesdans-affaire’. Vond hij een liedje maar niets, dan vertelde hij dat ook. ‘De Vogeltjesdans’ was één van die platen maar ze moest wel gedraaid worden, want ze ging massaal over de toonbank in Vlaanderen. Daarom vroeg hij zijn technicus om het nummer op 78 toeren te draaien, in plaats van op de normale 45 toeren. Dan was het vlugger voorbij. Verbrugghe kreeg een blaam. Zijn reactie: “Als ze me voor zoiets onbenullig een blaam geven, dan stop ik ermee”. En weg was hij.

Eén keer werd de hitlijst overigens vanaf de andere kant van de wereld uitgezonden. In 2011 was presentator Dieter Vandepitte met vakantie in Australië, toen de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull uitbarstte. Terugkeren kon niet, het hele vliegverkeer lag stil. Toen werd voor een creatieve oplossing gekozen. Dieter is bij Radio B105 in Brisbane (dat tegenwoordig Hit 105 Brisbane heet) binnengestapt, onderhandelde zoals een West-Vlaming dit kan en mocht van daaruit de Top 30 presenteren.

Sinds 2008 stelt Radio 2 zelf de Top 30 samen, aan de hand van verkoop en downloads, maar ook van wat vaak gedraaid wordt op de zender. Daarvoor werd het overzicht aangeleverd door Ultratop. Van 1970 tot 1995 stond gerechtsdeurwaarder Jo Van Backlé in voor de samenstelling, hij belde naar een zestigtal winkels en noteerde hun verkoopcijfers. (TB)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio2
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
4 mei 2020 - 06:30 06:30

Eind jaren ’60 was er ook reeds een wekelijkse top 10 in het programma Beat-o-Rama van Etienne Smet. Deze top 10 werd wekelijks gepubliceerd in dagblad Het Volk.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
4 mei 2020 - 08:25 08:25
Antwoord aan  Jan D.M.

Jan, ik heb in je reactie het woordje ‘zaliger’ achter Etienne Smet verwijderd. Smetje zal het niet kunnen appreciëren dat je hem ‘zaliger’ noemt, want Smetje leeft nog en is een trouwe lezer van RadioVisie (je vindt hem trouwens ook op Twitter).

Jan D.M.
Jan D.M.
4 mei 2020 - 09:52 09:52
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Sorry dan… ik had in 2012 een overlijdensbericht gelezen van ene Etienne Smet uit Vrasene… ik dacht inderdaad dat het deze persoon was. Dan moet hij nu ook eind de 70 zijn ? E. Smet was waarschijnlijk ook afkomstig uit het Waasland

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx