RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

’50 jaar Top 30′ op Radio 2 en in een boek (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Volgende maand is het precies een halve eeuw geleden dat de Top 30 voor het eerst op BRT2 te horen was. In 1970 heette de lijst trouwens nog de BRT Top 30, ze werd gepresenteerd door de in 2016 overleden Roger Troch. Ondertussen zijn er al heel wat presentatoren de revue gepasseerd en is het aantal hits dat er z’n opwachting maakte nauwelijks nog bij te houden.

Gelukkig is er dan het duo Geert de Vriese en Frank van Laeken. Zij brachten een boek uit boordevol weetjes over deze Belgische/Vlaamse, in ieder geval toch een soort nationale hitparade. Wie haalde het vaakste de toppositie? Welk liedje stond op 2 mei 1970, de allereerste uitzending, op nummer 1? Welke hit kampeerde het langst in de Top 30, zonder ooit op 1 te geraken? Wat is de eerste nummer 1 van Abba? Wie scoorde de grootste Top 30-hit: Clouseau, Gorki of Salim Seghers?

Allemaal vragen waarop u het antwoord krijgt in dit naslagwerk. Een boek boordevol weetjes, anekdotes, getuigenissen en natuurlijk lijstjes. Uit alle gegevens kan je ook makkelijk de historiek volgen. Van de muziek, de tijdsgeest, van het denken en doen.

“Wat ik de jongste jaren een beetje mis, zijn gimmickliedjes. Iets met een opblaaskrokodil of een crazy frog of zoiets. Dat zorgt toch altijd voor een zekere kruiding in een hitlijst”, bekent Top 30-presentatrice Caren Meynen. Andere geïnterviewden getuigen met weemoed over de cassetterecorder waarmee ze als tiener in de jaren 70 en 80 hun favoriete hits opnamen. “Waarna ik het commentaar van presentator Johan De Maeyer zoveel mogelijk probeerde te wissen. Een hele week luisterde ik naar dat cassetje, en de zaterdag daarop begon dat ritueel opnieuw”, vertelt Miguel Wiels. “Ik maakte er ook mijn eigen programma van: ik nam mijn eigen intro’s op tussen de songs”, aldus Geike Arnaert.

° Meer details? Langs hier.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pascal
Pascal
14 april 2020 - 12:35 12:35

Met Paul Verbrugghe als eerste presentator, jaren 70. Toffe radiostem, was de beste volgens mij.

Marc Bataillie
Marc Bataillie
15 april 2020 - 11:53 11:53
Antwoord aan  Pascal

Ook uw mening telt…Zeker en vast was Paul Verbrugghe de allerbeste presentator van de BRT Top 30.Absoluut geen twijfel daarover!!!!

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx