fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

40 jaar ziekenomroep Radio Zenith in Brugge

Op 1 september 2019 is het exact veertig jaar geleden dat Radio Zenith officieel van start ging in het St.-Lucasziekenhuis in Assebroek-Brugge.  Het verhaal begint in het voorjaar van 1979 toen Johan De Caluwé via Peter Kiepe, een klasvriend in het laatste jaar van de humaniora,  in contact kwam met de ziekenomroep Radio Horizon in Roeselare. 

Een bezoekje aan de studio en het mogen aankondigen van een verzoekplaatje (‘Do you think I’m sexy’ van Rod Stewart) volgde.  Philippe Derluyn van Horizon vond de stem en de stijl OK en vroeg zich af waarom er in Brugge nog geen huisomroep was. Dat deed de radiomicrobe definitief overslaan. De interesse in het medium radio was er trouwens al dankzij de zeezenders. Mi Amigo en vooral Radio Caroline. 

Jong zijn was geen bezwaar

In dezelfde klas van Johan De Caluwé (foto) zat ook Wouter Van Hecke die mee in het radioavontuur wilde stappen. Hij speelde een cruciale rol in het oprichten van Radio Zenith want hij contacteerde op zijn beurt (wijlen) Filip Vansteenkiste, die vrijwilligerswerk deed in St.-Lucas.  Uiteindelijk regelde Filip een afspraak met de ziekenhuisdirectie. Tot onze blijdschap en ook wel wat verbazing, (we waren amper 18, 19 jaar) kregen we het vertrouwen, een klein budget en mochten we op zaterdagnamiddag van 14:00 tot 18:00 programma’s maken die te beluisteren waren (en nog altijd zijn) via kanaal 4.

We kochten een tweedehandse compacte muziekinstallatie, vrienden werden warm gemaakt om ook een programma te maken, er werd in de zomermaanden proefgedraaid, stickers gedrukt (met de opbrengst werden platen gekocht) en uiteindelijk was Radio Zenith op 1 september vanuit de telefooncentrale te beluisteren. Eigenlijk wilden we ook de naam Horizon gebruiken, maar dat hadden ze in Roeselare liever niet. Dus kozen we maar voor het zenith. We wilden namelijk met onze programma’s wat zon brengen in de ziekenhuiskamer. 

Gestage groei tot in een professionele studio

De eerste studio in 1979

Met het nodige enthousiasme en dankzij de respons werd de omroep ‘een vaste waarde’ in het ziekenhuis.  Het medewerkersbestand  breidde uit en in maart 1981 werd Zenith een vzw. Een paar jaar later werd er verhuisd naar een eigen lokaal op de gelijkvloerse verdieping en werd de definitieve studioruimte langzaam maar zeker uitgebouwd tot een professionele studio en werden de vaste programma’s ook uitgebreid.

De omroep vervult daarbij haar specifieke taak als ziekenhuisradio. Dat betekent dat het geen kopie is van een lokale radio of zomaar een muziekradio, maar ook thema-uitzendingen heeft. Dag tegen Kanker, week van de diëtist, Kerstuitzendingen, bekende personen komen op bezoek en worden geïnterviewd, ….  Verder is er ook de ondersteuning van ziekenhuisactiviteiten (seniorenweek, vrijwilligersfeest, personeelsquiz, … ). De vrijwilligers van Radio Zenith zijn een deelgroep van de vrijwilligerswerking in het ziekenhuis. 

Die gestage uitbouw en de bloei van Zenith is te danken aan de mensen die het van Wouter en Johan hebben overgenomen. We kunnen onze dank daarvoor niet genoeg verwoorden. We komen dan ook graag nog eens langs en maken naar aanleiding van dit jubileum heel graag een gastprogramma.  

° Alle info over Radio Zenith vind je op de Ziekenomroep Zenith website. Op de foto bovenaan: het actuele team vrijwilligers.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Canada: Bell doopt tien stations om tot Move (video)

Een nieuwe merkenconsolidatie in de Canadese radiowereld: Bell Media heeft afgelopen zondag tien popzenders in Lees verder

Hongarije muilkorft laatste oppositieradio

De Hongaarse mediaregulator (NMHH) heeft de vergunning van het oppositieradiostation Klubradio niet verlengd. De licentie Lees verder

Groen Licht – 22

Griekse zon, zee en radio ! Groen licht "22". Tweeëntwintig is mijn geluksgetal, vandaar de Lees verder

Finland: Bauer blijft maar overnemen (audio)

Bauer Media is haar portfolio in Finland flink aan het uitbreiden. Het Duitse mediaconcern dat Lees verder

Australië: win eens een… rol toiletpapier!

Een luisteraar die blij is met het winnen van een rol wc-papier als prijs op Lees verder

Italië: Radio Codogno = Corona Radio

Italië gaat versneld op slot. Of dan toch grote delen van het land. Wie niet Lees verder

Look who’s back: Radio Free Europe bekampt fake news in de EU

Drie decennia na de val van het IJzeren Gordijn is Radio Free Europe terug en Lees verder

Audiovalley verkoopt Storever aan M-Cube

Audiovalley, de Belgische groep achter onder meer Radionomy, Shoutcast en Targetspot, heeft een ander bedrijfsonderdeel, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
(Ver)Meer Mi Amigo verhalen – 6 (audio)

Grand Prix Radio: Nederlandse radio vanuit Wallonië

UK: De ultieme aanval op de BBC – 1

Sluiten