RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

40 jaar geleden: het drama van Dudelange

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bizarre incident kostte drie mensenlevens

Het was gisteren – 31 juli – precies 40 jaar geleden dat een Belgische Mirage zich in Dudelange in de 285 meter hoge zendmast van RTL boorde. Drie mensen verloren hierbij het leven. Toch lijkt dit bizarre incident in stilte begraven in de geschiedenis.

Het ongeval gebeurde op 31 juli 1981 om 13.36 uur. In Dudelange in het Groothertogdom Luxemburg knalde een Mirage 5 BR van het Belgische leger, de BR16 met als piloot kolonel Gennart, tegen de enorme zelfdragende zendmast van Télé-Luxembourg (RTL). Die bevond – en bevindt zich nog steeds – op de Ginzberg, een heuvel op 500 meter van de Franse grens.

De impact gebeurde op een hoogte ergens tussen de 105 en 150 meter. De piloot stierf in de daaropvolgende vuurbol. De wrakstukken van de Mirage lagen verspreid over een oppervlakte van 2,5 kilometer. Het bovenste deel van de mast, met de tv-antennes van ongeveer 25 ton, viel op de naastliggende dienstwoning. De bewoners, RTL-technicus Paul Vance en zijn vrouw, overleefden het niet. Ze werden een paar uur later gevonden onder het puin van de woning. Vance was ooit een van de technische pioniers bij de start van RTL-televisie.

Het incident lokte meteen duizenden ‘ramptoeristen’. De enige toegangsweg raakte compleet versperd. Luxemburg was op geen enkele manier voorbereid op een ramp van deze omvang.

In der minne geregeld

Een archiefbeeld van Fred Willemsen van de Mirage waarmee het ongeluk gebeurde.

Er is achteraf nooit echte helderheid gegeven over de oorzaak van het ongeval en op de vraag wat het Belgische gevechtsvliegtuig, afkomstig van de luchtmachtbasis van Florennes, op dat moment – en bovendien zo laag – boven het grondgebied van Luxemburg te zoeken had. Het verhaal dat hierover de ronde doet is dat de piloot zijn bril had laten vallen. De brokstukken van de Mirage werden overgebracht naar de basis van Evere, waar het onderzoek werd gevoerd.

Financieel regelden de beide regeringen het incident in der minne. RTL vroeg 1 miljard frank als schadeloosstelling, België betaalde uiteindelijk 750 miljoen frank.

Het vergeten boskamp

Een ander aspect dat vreemd genoeg altijd onderbelicht is gebleven, is dat de ramp nog veel dramatischer had kunnen aflopen. Als bij wonder bleven 65 kinderen en tien begeleiders van een jeugdkamp, die vlakbij een picknick hielden, gespaard. Had de Mirage de mast bij een iets andere invalshoek geraakt, dan zou de mast in een woonstraat of op de picknickende kinderen zijn gevallen.

Een van de deelnemers van dat boskamp, de Luxemburger Jerry Klein was op dat moment een knaap van 8 jaar, startte in 2013 een Facebookpagina om documenten over dit drama te verzamelen. Heel veel kon hij in die acht jaar echter nog niet verzamelen.

“We hielden die dag een picknick bij de Ginzberg”, vertelt hij op die Facebookpagina. “De plek lag op amper 50 meter van de antenne. Ik denk dat we met zo’n 30 tot 40 kinderen op die plek aan het spelen waren toen plotseling dat gevechtsvliegtuig de antenne doormidden sneed. Ik zal nooit de explosie en de hitte van de vuurbal vergeten. Maar om een vreemde reden gaf toen niemand om ons, de kinderen. Ik weet nog dat ik als achtjarige behoorlijk getraumatiseerd was. Toch stapten we die dag gewoon terug naar huis, helemaal alleen. In vrijwel geen enkel nieuwsartikel werd aandacht besteed aan hoeveel geluk de kinderen van de bosklassen toen hebben gehad.”

Vierde hoogste zendmast

De bouw van de oorspronkelijk 285 meter hoge zelfdragende televisiezendmast startte in 1956 en werd voltooid in 1957. Dankzij deze mast kon het zendvermogen op kanaal 21 worden vergroot tot 100 kW (beeld) en 25 kW (geluid). De mast was op dat ogenblik het hoogste bouwwerk in Luxemburg en de vierde hoogste zelfdragende constructie ter wereld, na de Tokyo Tower, de Eiffeltoren en de mast van KCTV in Kansas City.

RTL kreeg door het wegvallen van de mast tijdelijk de beschikking over een zender van TDF in het Franse Luttange, ten zuidoosten van Dudelange. De Belgische regering gaf Télé Luxembourg ter compensatie rechtstreekse toegang tot haar kabelnetwerk.

De heropbouw van de mast startte in 1982. De uitzendingen werden hervat op 12 september 1983. Er werden vanaf dan niet één maar twee televisieprogramma’s verdeeld: kanaal 21 naar (Duits) Lotharingen, kanaal 27 naar België en het Groothertogdom. Het Duitse RTL Plus werd officieel gelanceerd op 2 januari 1984. In 1987 ging RTL-TVI van start voor Franstalig België.

  • Foto boven: Wikipedia


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Oorlog Oekraïne: Russische middengolfantennes Grigoriopol vernield

De antennes van de twee door Rusland gebruikte sterke middengolfzenders – 1.000 kW en 500 Lees verder

VRT: “Elektriciteitsfactuur FM-masten gestegen met 670.000 euro”

Een intrigerend cijfertje dat toch wat meer uitleg verdient, zo vonden we. Dus deden we Lees verder

RTBF-radio’s uit de ether door stroompanne

De RTBF kampte gisterenmiddag - 6 april - met een onderbreking door een stroompanne in Lees verder

Radio’s IRO en FM Gold plaatsten nieuwe mast in Izegem (foto’s)

Radio IRO uit Izegem en FM Gold uit Meulebeke zijn sinds gisteren weer helemaal terug Lees verder

Zet Monaco zijn sterke langegolfzender terug aan in functie van Oekraïne?

Het lijkt er op dat Monaco de mogelijkheden bekijkt om, in functie van de oorlog Lees verder

Blad 1428: Eiffeltoren, Bundesmux, IABM (video)

• De IJzeren Dame van Parijs pronkt met DAB+-antennes • Duitsland: eerste Bundesmux breidt uit Lees verder

Parijs: Eiffeltoren groeit met 6 meter, dankzij DAB+

De Parijzenaren kunnen vandaag, dinsdag 15 maart, een speciaal kijkstuk beleven, want de Eiffeltoren wordt Lees verder

Blad 1411: Radio Campus Lille, verkiezingsreclame, pestreclame (audio)

• Eunice haalde ook Radio Campus Lille uit de (analoge) ether • Spotjes voor de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
1 augustus 2021 - 15:33 15:33

Het “ongeluk” leek eerder op een weloverwogen zelfmoordaktie van de piloot, die hierdoor
ook de Belgische staat opzadelde met een enorm compensatiebedrag…….
In die tijd raasden Belgische Mirages soms erg laag over de Ardeense bossen, zelf meegemaakt, maar mij ga je niet wijsmaken dat je als piloot niet wist dat dit Luxemburgs grondgebied was en een mast van zo’n omvang merkt je best van ver op !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx