RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Want dat doen we graag op het Mediapark he. Wat moet je ook anders, met zoveel managers en zoveel meningen om bijvoorbeeld bij een station als 3FM tot een eenduidig plan en geluid te komen. In de reacties onder de vorige blog over de nietszeggende veranderingen bij 538 in de programmering kwam een lezer met de nieuwe 3FM programmering per 1 januari. Na wat navraag gedaan te hebben blijkt deze te kloppen. Laten we het even doornemen, met nog wat extra toevoegingen. Maar eerst even het 3FM raamwerk in de basis tegen het licht houden.

Laat ik dan hier maar eens de eerste zijn die zegt dat wij in radioland eens moeten ophouden met zo op 3FM te bashen. Ik zal uitleggen waarom. Vergelijk 3FM nou eens met een hele grote, dure, moderne, van alle snufjes voorziene gymzaal. Waar zo’n acht sportverenigingen iedere dag mogen komen oefenen. En zo nu en dan, als het ze echt menens is, een wedstrijd spelen. In het rooster staan de volgende verenigingen en sporten ingeschreven:

We openen de sportzaal om zes ochtends en dan mag vereniging BNNVARA komen skateboarden. Sander Hoogendoorn doet een paar leuke truukjes, een ollie en een kickflip voor de liefhebbers. Het aanwezige publiek gaat uit zijn dak. Om negen uur wordt de halfpipe weer gauw opgeruimd want dan komt sportvereniging AVROTROS en dan gaan we gezellig volleyballen. Aanvoerder Jorien Renkema, regelmatig in de rust vervangen door Olivier Bakker, doet een mooie ace, blok en als ze zin heeft een pancake. In de nieuwe programmering per 1 januari verlaat Bakker/Renkema het veld en wordt vervangen door Herman Hofman, die weer helemaal terugkeert na een hardnekkige blessure.

De netten en volleyballen worden opgeruimd en om twaalf mag BNNVARA weer de ruimte in want dan is het tijd voor een sport voor mannen op leeftijd: zaalvoetbal. Spits Timur Perlin schopt er zo nu en dan eens eentje in en krijgt wel eens een gele kaart van scheidsrechter Sharid Alles. Eigen doelpunten worden hem vergeven. Het boegeroep van publiek op de tribune, dat was blijven hangen na het volleyballen kan Timur niet deren want hij heeft toch een koptelefoon op. Om veertien uur mag AVROTROS weer de arena in en gaan we.. korfballen. Eigenlijk een KRONCRV sport maar aangezien dat team met een aantal hardnekkige coronagevallen kampt mag vanaf 1 januari Jorien Renkema er lekker een paar scoren tussen de middag. Op haar ochtendplek gaat Herman dus weer volleyballen, wat ze toch maar een kutsport vond.

Om 16:00 uur, als er nog maar bar weinig publiek op de tribunes zit en het nog aanwezige publiek verveeld op z’n telefoon zit te kijken wordt het leuk. Want dan gaan we.. APENKOOIEN! Met Frank van de Lende en Eva Koreman. Welkom bij de club! De sportvereniging met de grootste vinger in de pap bij ’s lands duurste gymzaal BNNVARA gooit alle remmen los. Maar let op, Eva is net moeder geworden, dus die doet maar vier van de vijf dagen mee. In het nieuwe rooster per 1 januari mag alles blijven staan. De bok, matten, de hele rataplan. Want dan gaan we nóg eens twee uur lang apenkooien, maar dan met KRONCRV man Wijnand Speelman, bijgestaan door AVROTROS clown Rob Janssen. Het Partij voor de Vrijdag team Wijnand & Rob mag de hele week komen ravotten en klieren, tussen 19:00 en 22:00 uur.

Na 22:00 uur gaan alle lampen uit, ook in verband met de energiecrisis en mag de VPRO zich weer van haar meest duistere kant komen laten zien. De gymzaal wordt gevuld met rook en de meest obscure bandjes, ingevlogen uit Ijsland, mogen hun kunsten komen vertonen voor het behoorlijk onder invloed zijnde publiek op de tribunes. Maar wacht! Ik dacht precies hetzelfde als jij nu: wat gebeurt er dan in godsnaam met mijn favoriete spelers Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen? Worden die naar de reservebank gebonjourd??! Nee, geen zorgen. Ingewijde bronnen melden ons dat Mark & Rámon verhuizen naar de vrijdag-zaterdag-zondag vanaf 12:00 uur. Ook lekker als de mensen vrij zijn dat ze in het weekend kunnen komen kijken (of alleen luisteren) naar de capriolen van dit leuke duo.

Voel je een beetje waar ik heen wil met deze vergelijking met een sportzaal? Het is voor de clubs zelf ideaal, ze kunnen komen doen wat ze zelf leuk vinden in de meest ideale omstandigheden. Maar hoe zit het met het publiek? Willen die wel zo’n steeds wisselende show opgevoerd zien en horen worden? Je zou kunnen zeggen dat de verbindende factor, de muziek die uit de speakers komt bij Clubhuis 3FM, er toch voor zorgt dat iedereen blijft hangen op de tribune? Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Laten we beginnen met de smaak van de muziekredacteuren, die de boventoon voert. Het zijn toch een soort muziekprofessoren die elkaar ophitsen over die ene track die nog fantastischer is dan de andere. Terwijl je tegenwoordig, met een beetje research, precies weet wat wel en niet te draaien. En dan hebben het nog niet eens gehad over de lobby en dus (grote!) invloed van de Nederlandse platenmaatschappijen op het muziekbeleid bij 3FM. Ook die vinden dat ze recht hebben op aandacht dus airplay. Want hey, 538 draait het niet!

Zolang dit omroepensysteem nog zo wordt gehanteerd en de meeste energie toch gestoken wordt in ‘plekjes veiligstellen’ is de kans dat 3FM ooit nog ver boven de 2% marktaandeel komt nihil. En wat zou het ook, de jeugd heeft zat andere plekken om zichzelf te vermaken. Wat zouden ze in een veel te hete, onvoorspelbare gymzaal gaan zitten om niet op hun wenken bediend te worden maar naar de kunstjes van anderen te gaan zitten kijken. Ze zien de hoogtepunten van een hele dag wel terug op TikTok. Om positief af te sluiten: wat wél een succes is zijn de podcasts van 3FM, denk aan ‘Sorry voor mijn broertje’ van KRONCRV, dat meteen op nummer 1 in de podcastcharts kwam. Dáár ligt dan ook de kracht van 3 in de toekomst: maatschappelijk betrokken producten maken waar wél behoefte aan is. Die kunstjes op het skateboard kennen we nu wel.

Patrick Kicken

Update 09/11 (niet nine/eleven):

De positie van Sharid Alles staat nog steeds ter discussie. Daarom willen de omroepen zo lang mogelijk wachten om akkoord te gaan met een programmering waar ze minimaal twee jaar aan vastzitten, bedacht door de (ex) zendercoördinator. 

In het kader van verdere speculaties: Als Igmar TV gaat doen voor de KRONCRV dan is het maar een klein stapje naar de radio toch?


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Hé Timur, maak van Sharid Alles je nieuwe sidekick! (audio & video)

Iedereen in radioland had het erover. Van alle kanten kreeg ik een linkje doorgeappt met Lees verder

Hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom (audio & video)

Er komt na de nieuwe programmering bij NPO Radio 2 ook een nieuwe opstelling bij Lees verder

‘Een publieke radiozender op nummer 1 hoort niet’

Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol Wat al Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
11 november 2021 - 20:02 20:02

Omroep politiek, het brede Radio 2 en de streaming diensten maken het de zender moeilijk. Dit terwijl het Radio 5 publiek dat waarschijnlijk minder digitaal ingeburgerd is dan het 3FM publiek meer marktaandeel haalt zonder analoge FM frequentie.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x