fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

3FM: ‘Het Glazen Huis is stuk geslagen’ (video)

‘Het Glazen Huis’, de meeste radioluisteraars associëren het begrip onmiddellijk met de eindejaarsactie van Studio Brussel. Het initiatief is een vinding van het Nederlandse 3FM. Al sedert 2004 werd deze jaarlijks terugkerende actie georganiseerd, waarbij geld werd ingezameld voor projecten van het Nederlandse Rode Kruis.

Telkens werden drie dj’s gedurende zes dagen opgesloten in een glazen huis, zonder vast voedsel. Tegelijk werden dag en nacht verzoeknummers, onder de noemer ‘Serious Request’ gedraaid voor luisteraars, in ruil voor een donatie. Verder werden bekende Nederlanders ingezet en werden er gedoneerde zaken geveild. 

Studio Brussel vanuit Leuven

Met zoveel succes dat ook buitenlandse zenders gelijkaardige projecten opzetten. Van Zuid-Afrika, tot Zwitserland en België. Zowel RTBF als VRT sprongen mee op de trein. De Vlaamse publieke omroep zette in 2006 z’n eerste ‘glazen huis’ neer op de grote markt in Leuven, onder de noemer ‘Music for Life’. De eerste zes edities hadden trouwens eenzelfde thema als dat van de Nederlandse collega’s. 

In 2012 koos de VRT voor een andere formule, zonder Glazen Huis of fondsenwervingscampagne. In 2013 was er voor het eerst de ‘Warmste Week’. De ‘studioserre’ werd vervangen door een buitenstudio. De presentatoren draaien een week lang de door de luisteraars aangevraagde muziek voor het goede doel, waarbij ze dan ook nog de kou moeten trotseren. 

Duizelingwekkende val

In Nederland werd al die tijd het oorspronkelijk concept behouden, doch met steeds minder succes. Al hangt dit ontegensprekelijk samen met het immer kleiner worden marktaandeel van 3FM. Haalde men in 2004 nog heel ruim 10%, dan is dit tegenwoordig geen 2% meer. Wat dramatische gevolgen had voor de inzamelactie. Vorig jaar was een absoluut dieptepunt. 

https://youtu.be/f0cnEj7Wgf8

’Serieus Request’ beleefde zijn hoogtepunt in 2012, met een record ingezameld bedrag van bijna veertien miljoen euro. Sindsdien ging het bergaf. De opbrengst in 2017 was nog amper een derde. Waarna de Nederlandse publieke omroep zich genoodzaakt zag om resoluut het roer om te gooien. 

Glazen Huis wordt gesloopt 

Er werd een nieuw concept bedacht, waarbij drie teams van drie dj’s te voet door het land trekken om verslag te doen van acties voor het goede doel. Ochtend-jock Sander Hoogendoorn mocht vandaag in z’n show het nieuws bekend maken. “Het Glazen Huis is stukgeslagen”, zei de radio-dj . 

Van 18 tot en met 24 december gaat 3FM samen met het Rode Kruis ‘Lifeline’ maken. Een concertzaal in Utrecht wordt omgebouwd tot radiostudio, daar vandaan zal een deel van de programma’s verzorgd worden, zijn er optredens en workshops.

De dj-teams krijgen ook opdrachten die door het publiek worden bedacht en uitgewerkt en waarvan ze geacht worden om die tijdens hun tochten te volbrengen. Dag en nacht te volgen op de radio en met aparte online bijdragen. Het is nog niet bekend welke dj’s doorheen Nederland zullen trekken.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in deejays, nederland
Rob voer een laatste keer uit met SMC

Het Middagblad van 22 september (video)

1979: Harde wind dreef Mi Amigo naar de kust

Het Avondblad van 21 september (video)

Morgen: Lage Landenlijst bij Radio 1

Jingles- en muziekstudio ‘Fendal’ gesloten

Sluiten