RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor een terugblik, in woord en… geluid. In het voorjaar van 1974 konden we in onze contreien nog luisteren naar twee Belgische zeezenders: Radio Atlantis en Radio Mi Amigo.

Op de zondagmorgen van 3 maart werden de programma’s van Radio Mi Amigo plots onderbroken door boordtechnicus Peter Chicago die telefoonnummers doorgaf aan de luisteraars zodat zij medewerkers aan land konden opbellen met de vraag om contact op te nemen met het zendschip. 

Matrozen Jaap de Haan en Peter van Dijken hadden immers ernstige verwondingen opgelopen bij een brand op de MV Mi Amigo. Heel wat luisteraars gaven gevolg aan de oproep zodat de reddingsboot ‘Bernard van Leer’ hen van boord kon halen. Beide pechvogels werden daarna verzorgd een ziekenhuis in  Den Haag.

° Peter Chicago vraagt om hulp


De ene Tack is niet de andere TAK

Ook bij de collega’s van Radio Atlantis zou het een gedenkwaardige dag worden. De ‘Vlaamse Top 15’, volledig samengesteld door de luisteraars, werd gewoontegetrouw netjes uitgezonden.

Zoals gebruikelijk volgde daarna het middagprogramma van Tony Houston, maar dat werd al snel onderbroken door onbekende stemmen die meldden dat ze behoorden bij TAK. De openbare omroep pikte het nieuws snel op en meldde dat het zendschip van Radio Atlantis gekaapt was. 

In België vroegen luisteraars; “Wat? Atlantis gekaapt door Sylvain Tack? Heeft hij al niet de eerste boot van Atlantis weggekaapt, moet hij dit ook een tweede keer doen?” Maar dan werd het duidelijk, het ging over… TAK (zonder letter C), het Taal Aktie Komitee, dat via Atlantis z’n standpunten bekend wilde maken. Er werd gemeld dat het zendschip twee dagen bezet zou blijven. 

Na enkele uren op de Noordzee bleken de ongenode gasten echter zeeziek geworden en konden de Engelse boord-dj’s van Atlantis de studio’s opnieuw bemannen. Volgens andere bronnen zou er nooit een echte bezetting zijn geweest maar werden er vooraf opgenomen programmabanden uitgezonden.

° Edits van de bezetting door TAK van de MV Jeanine


deel 1
deel 2

First name in European radio

Op 1 maart hadden de Engelse dj’s aan boord van het MS Jeanine ook al aangekondigd dat ze eerstdaags zouden verhuizen van 270 naar 227 meter (1331 kHz). Om 15:48 uur, alweer op zondag 3 maart, meldde de internationale ploeg van Atlantis zich opnieuw. Nadat de TAK-uitzendingen waren beëindigd, ging men om 16:00 uur uit de lucht op 270 meter om een uur later terug te komen op 227 meter. 

Heynen

Na enkele onderbrekingen was na 18:00 uur Benelux tijd Dave Owen voor het eerst te horen met een Engelstalig programma. Deze populaire service mocht vanaf dat moment dagelijks twaalf uur uitzenden. ”Radio Atlantis, the first name in European radio”. Misschien niet qua zendsterkte, maar zeker naar kwaliteit toe.  (ADG)

° Fragmenten Atlantis van 270 naar 227 meter


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
3 maart 2020 - 09:05 09:05

Radio Atlantis sedert vorig jaar opnieuw succesvol op het internet en via DAB+in
ondermeer Surrey, Sussex, Kent, London en Manchester onder impuls van good old Steve England !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx